Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Joprojām zeļ pelēkais bizness

«Telekomunikāciju tirgu apsēdušie «pelēkie» operatori, kas piedāvā nelegālu dažādu televīzijas kanālu skatīšanās iespēju, gan kropļo konkurenci, gan nodara zaudējumus valsts budžetam nenomaksāto nodokļu veidā. «Pelēko» operatoru piedāvātie lētākie, taču nelegālie pakalpojumi rada zaudējumus godīgajiem operatoriem,» vienu no lielākajām problēmām elektronisko komunikāciju jomā iezīmē biedrības Nē pirātismam Latvijā! izpilddirektore Dace Kotzeva.

«Pelēko» operatoru nodarīto kaitējumu godīgam biznesam intervijā Dienai jau uzsvēra Baltcom šefs Nikolā Buasēns, norādot, ka valsts institūcijas pārāk kūtri pievēršas šo nelegālo darboņu apkarošanai.

Latvijā - nelegāls

Ēnu ekonomikas pētnieka Arņa Saukas pēc biedrības Nē pirātismam Latvijā! pasūtījuma veiktajā pētījumā norādīts, ka aptuveni katra astotā mājsaimniecība izmanto nelegālu TV operatoru pakalpojumus un nesamaksātie nodokļi valstij gadā mērāmi vismaz 12 miljonos eiro. Par nelegālo piedāvājumu izplatību katrs pats var pārliecināties, atverot sludinājumu portālu SS.lv, kur plaši tiek piedāvāta dažādu TV kanālu, pārsvarā Krievijas, skatīšanās iespēja bez abonentmaksas. Tāpat tiek piedāvātas iekārtas un iespējas skatīties Tricolor piedāvātos kanālus. D. Kotzeva uzsver, ka tas ir absolūti nelegāli, jo saskaņā ar Krievijas likumdošanu Tricolor drīkst izrādīt tikai Krievijas teritorijā. Parastā shēma, stāsta D. Kotzeva, ir tāda, ka privātpersona ir Krievijā iegādājusies iekārtu Tricolor skatīšanai, kas tai vairs nav vajadzīga, un tad tā to pārdod tālāk. D. Kotzeva uzskata, ka pārsvarā gadījumu aiz privātpersonas slēpjas nelegāls, labi organizēts bizness. Vēlreiz jāuzsver, ka Tricolor skatīšanās ārpus Krievijas teritorijas ir nelegāla. Par to gan ir grūti piemērot sodus, jo šajā gadījumā tiek pārkāpti Krievijas likumi.

Gan melnie, gan pelēkie

Biedrības Nē pirātismam Latvijā! izpilddirektore skaidro, ka tirgū darbojas gan «pelēkie» jeb puslegālie operatori, gan «melnie» jeb pilnībā nelegālie operatori. Pēdējie vispār savu darbību nav reģistrējuši un nav izņēmuši licenci Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP). Savukārt puslegālie operatori reģistrējuši savu darbību un izņēmuši licenci NEPLP, piemēram, par 15 TV kanālu retranslācijas tiesībām, taču realitātē klientiem piedāvā daudz lielāku kanālu skaitu.

Taujāta, kā «pelēkie» operatori atrod savus klientus, D. Kotzeva stāsta, ka tas notiek gan ar sludinājumu palīdzību portālā SS.lv, gan ar to nodarbojas daudzi pilnībā legāli interneta pakalpojumu sniedzēji, kuri, ierodoties pie klienta mājās ievilkt internetu, mēdz piedāvāt arī nelegālus TV kanālu skatīšanās pakalpojumus. Jāuzsver, ka arī bezmaksas TV kanālus drīkst piedāvāt tikai reģistrēti un licencēti operatori.

D. Kotzeva atstāsta kuriozu gadījumu, ka reiz šāds nelegāls operators piezvanījis viņai un piedāvājis savus pakalpojumus, nenojaušot, ka ir piezvanījis biedrības, kas apkaro pirātismu, izpilddirektorei. D. Kotzeva ir iegādājusies no viņiem dekoderu, iedevusi to Lattelecom tehniskajam personālam, kas, ierīci pieslēdzot, konstatējis IP adreses, no kurām šis nelegālais pakalpojums tiek nodrošināts. Visa šī informācija tika nodota Ekonomikas policijai, un pret nelegālo operatoru ierosināts kriminālprocess.

Jānoķer pie rokas

Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls apgalvo, ka patlaban Latvijā nelegālo operatoru galvenā mērķauditorija ir skatītāji, kas vēlas redzēt Krievijas kanālus. Tam gan nepiekrīt D. Kotzeva, kura norāda, ka nelegāli tiek retranslēti arī angļu valodā raidošie kanāli un pat Latvijas komerctelevīziju kanāli.

Runājot par visefektīvāko veidu, kā apkarot «pelēkos» operatorus, D. Kotzeva norāda, ka tas ir visai sarežģīti, jo pārkāpējs jānoķer «pie rokas». Tas iespējams, tikai izdarot kontrolpirkumus, kā arī veicot reidus un salīdzinot operatoru piedāvātos TV kanālus ar tiem izsniegtajām licencēm. D. Kotzeva uzsver, ka šajā darbā aktīvāka varētu būt gan Ekonomikas policija, gan NEPLP.

Viasat Latvijas filiāles vadītāja Marika Verkēviča uzsver, ka nelegālo operatoru darbības dēļ tiem uzņēmumiem, kas strādā saskaņā ar likumu, ir grūtības attīstīt savu biznesu, piemēram, pilnveidot tehnoloģijas, jo šādi nelegālie darboņi kropļo godīgu konkurenci un ar zemākām cenām, kādas nevar nodrošināt godīgie operatori, pārvilina pie sevis klientus. M. Verkēviča uzsver, ka tādējādi tiek kropļota arī informatīvā telpa, jo neviens nevar izkontrolēt, kas tajā nonāk. «Kad mēs zvanām potenciālajiem klientiem un piedāvājam savus pakalpojumus, tad bieži, īpaši Latgales reģionā, nākas dzirdēt atteikumus, jo kaimiņš par pieciem eiro apsolījis visu uzstādīt. Tā diemžēl ir realitāte,» stāsta M. Verkēviča.

Arī Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis norāda, ka «legālie pakalpojumu sniedzēji nevar konkurēt ar pirātiskajiem operatoriem, kas nemaksā par intelektuālā īpašuma tiesībām, nemaksā nodokļus valstij, kā arī nenodrošina likuma prasību ievērošanu un infrastruktūras attīstību. Šāda situācija būtiski ietekmē mūsu biznesa attīstību, līdz ar to arī 2015. gada nogalē iesaistījāmies biedrības Nē pirātismam Latvijā! izveidē.»

Veic nodokļu pārbaudes

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Evita Teice-Mamaja uzsver, ka telekomunikāciju nozares uzņēmumi tiek pārbaudīti, īpašu uzmanību pievēršot dažādiem riska faktoriem. «Šā gada pirmajā pusgadā šajā nozarē ir veikti 12 nodokļu kontroles pasākumi, tostarp arī viens nodokļu audits, kura rezultātā papildus aprēķināti nodokļi un soda nauda 7,2 tūkstošu eiro apmērā. Savukārt 2015. gadā ir veikti 13 nodokļu kontroles pasākumi, tostarp trīs nodokļu auditi, kuru rezultātā papildus aprēķināti nodokļi un soda nauda 195,4 tūkstošu eiro apmērā.

Savukārt Satiksmes ministrijā norāda - ja komersants vēlas sniegt elektronisko sakaru pakalpojumu, tam ir jānosūta reģistrācijas paziņojums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK). Savukārt, lai sniegtu satura pakalpojumus, tādus kā televīzijas raidījumi, tam jāreģistrējas NEPLP. Gadījumos, kad elektronisko sakaru komersanti veic uzņēmējdarbību neatbilstoši normatīvajiem aktiem, SPRK var pieņemt lēmumu par darbības pārtraukšanu uz laiku līdz pieciem gadiem. Izvērtējot pārkāpuma raksturu, komersanta darbību var apturēt arī citas kompetentās iestādes, piemēram, Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

TV satura piedāvājumi

NEPLP retranslācijas atļaujas izsniegtas 39 operatoriem
Viasat Zelta pakete - 22,05 eiro mēnesī, Starta paka - 8,39 eiro mēnesī
Baltcom digitālās televīzijas pilnā paka - 10,50 eiro mēnesī. Iespējams iegādāties arī papildu pakas ar Viasat kanālu piedāvājumiem
Lattelecom interaktīvā televīzija - seši eiro mēnesī
Komplekts Tricolor skatīšanai - 25 eiro
Komplekts Tricolor un NTV skatīšanai - 220 eiro
Avoti: NEPLP, SS.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?