Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kā apvilcies zirnekļu tīkls

Vieni no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem būvniecībā un metalurģijā iesaistīti noziedzīgu grupējumu darbībā un radījuši valstij daudzu miljonu eiro zaudējumus. Kaut gan uzņēmumi oficiāli netiek nosaukti, publiskajā telpā izskanējis būvfirmas Moduls-Rīga vārds. Kā liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija, patlaban saistībā ar šīm abām lietām arestēti vairāk nekā 50 banku konti. Aizturētas aptuveni 10 personas. Pašā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) detalizētu informāciju par notiekošo nesniedz, jo izmeklētāju grupas joprojām veic aktīvas darbības.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis atklāj, ka šie abi gadījumi savā starpā ir nesaistīti. Patlaban atbildīgā pārvalde turpina arestēt aizdomās turamo banku kontus un īpašumus, lai atlīdzinātu zaudējumus valsts budžetā.

K. Čerņeckis atklāj, ka vēršanās notiek kā pret fiziskām, tā arī pret juridiskām personām un pašiem uzņēmumiem: «Tas ir satraucošs signāls, ka pēckrīzes periodā arī lielie uzņēmumi, kas uzvar lielajos iepirkumos un veic aktīvu saimniecisko darbību, cenšas izvairīties no nodokļu nomaksas. Tāpat ir fiksētas arī naudas izkrāpšanas epizodes.»

LNT raidījumā 900 sekundes izskanēja, ka metālapstrādes uzņēmuma lietā, iespējams, veikta kratīšanas Jūrmalas domes bijušā deputāta Māra Dzenīša dzīvesvietā. Uzņēmums ar vērienu darbojies gan Latvijā, gan citviet pasaulē. K. Čerņeckis raidījumam norādīja, ka naudas izkrāpšana notikusi, mākslīgi veidojot darījumus. Parāds, kas jāmaksā reālam uzņēmumam, tika «uzkarināts» fiktīvām firmām. Grupējums darbojies nolūkā samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru reāli strādājošiem 14 uzņēmumiem. Valstij nodarītie kopējie zaudējumi ir vairāk nekā 11 miljoni eiro.

Kaut arī oficiāli netiek apstiprināta grupējuma saistība ar Moduls-Rīga, vairāki apstākļi liecina par sliktu uzņēmumam. Kaut arī uzņēmuma vadība saistību ar 17. jūlijā notikušo kratīšanu biroja telpās ir noliegusi, publiskajā vidē joprojām izskan šī uzņēmuma saistība ar patlaban veikto izmeklēšanu.

Tikmēr VID pārstāvji atturas nosaukt uzņēmumu nosaukumus. «Kaut gan publiski informācija jau ir parādījusies, mēs to nevaram ne apstiprināt, ne noliegt,» saka K. Čerņeckis un bilst, ka «liels jautājums ir par uzņēmumu turpmāko saimniecisko darbību».

VID direktore Ināra Pētersone neslēpj gandarījumu par kolēģu veikumu un nenoliedz, ka bijusi pārsteigta par to, ka šāda veida pārkāpumus veikuši lieli uzņēmumi. «Tie ir lielie nozares spēlētāji, kas lielā mērā diktē, kuru iepirkumu kurš vinnēs. Tas zirneklis ir ļoti apvilcies. Man ir liels prieks par mūsu kolēģiem, kas saņēmās un veica tik daudz operatīvo darbību, lai līdz tam nonāktu. Ir ieguldīts milzu darbs,» viņa uzsver.

Vērtējot kopējās tendences noziedzīgo grupējumu darbībā, K. Čerņeckis uzsver, ka grupējumu kodoli ļoti aktīvi izglītojas. «Viņi seko līdzi normatīvo aktu izmaiņām gan grāmatvedībā, gan tiesībzinātnēs un finanšu jomā, iet uz kursiem, to skaitā izmanto arī VID kursus. Tiek pielietoti arī dažādi moderni tehnoloģiskie risinājumi.»

Jaunākās tendences arī parādot, ka nelegālā ceļā iegūtās summas grupējumi arvien vairāk tērē, lai slēptu savus noziegumus. Piemēram, organizējot kontrabandas ceļu, tiek maksāta alga vietējiem iedzīvotājiem par klusēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?