Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Kā pietuvoties nākotnei?

Kāds ir izcils nākotnes skolotājs? Pētījumā Skolotājs 3.0, kuru novembrī veica Samsung Electronics Baltics un pētnieku grupa un kurā piedalījās 1243 respondenti (vecāki, skolēni, skolotāji), atklājas, ka ideāls nākotnes skolotājs ir saprotošs, pacietīgs un ar humora izjūtu, atbalsta skolēnu radošumu un inovatīvu domāšanu, parāda, kā mācītais noder dzīvē, eksperimentē ar dažādām mācību metodēm, ir digitāli prasmīgs inovāciju mednieks, atrod individuālu pieeju skolēniem un spēj saskatīt viņu talantus.

Balstoties uz pētījuma datiem, izstrādāta Samsung Skola nākotnei bezmaksas apmācību programma Skolotājs 3.0, kurā dažādi pasniedzēji, treneri un mentori 10 Latvijas skolu komandām palīdzēs apgūt pārmaiņu vadību, līderību, digitālās prasmes un prezentācijas mākslu. Programma veidota tā, lai skolās ienāktu digitālajam laikmetam atbilstošas mācību metodes, bet skolotāji un direktori kļūtu par mūsdienīgas izglītības līderiem Latvijā. Skolu komandas no visas Latvijas var pieteikties programmai līdz 9. janvārim www.skolanakotnei.lv. Šādas mācības varētu būt visai noderīgas, jo pētījums rāda, ka skolēni ir prasīgi pret saviem skolotājiem un kopumā vērtē tos teju divreiz kritiskāk nekā skolotāji paši.

Skolēni ir kritiskāki

Skolēnu skatījumā izcils skolotājs tos aizrauj un iedvesmo, veido labas attiecības ar skolēniem, ir paraugs, kuram līdzināties. Vērtējot, kā skolotāji šodien atbilst šim ideālajam modelim, skolēni bijuši atturīgi un devuši vien 2,4 no 5 punktiem. Skolotājus tas varētu pārsteigt, jo viņi paši sevi novērtējuši labāk - ar 4,1 punktu piecu punktu skalā.

Arī skolēnu prasības pret mācību saturu ir augstas - 84% ir svarīgi saprast, kā mācību viela noderēs dzīvē, viņi sagaida, ka skolotāji izmantos reālus piemērus, organizēs tikšanās ar veiksmīgiem uzņēmējiem, politiķiem, dažādu jomu ekspertiem, lai parādītu skolas saikni ar darba tirgu. 68% kā nozīmīgu atzinuši skolotāju spēju pielāgot mācības skolēnu individuālajām spējām un vajadzībām, 74% - prasmi saskatīt skolēnu stiprās puses un attīstīt talantus. Arī vairākums skolotāju domā līdzīgi, un 74% uzskata, ka jau tagad mācību saturs ir pielāgots dažādām vajadzībām, talantiem un prasmēm. Savukārt starp skolēniem to šodienas skolā saskata vien 46%.

Skolēni ir kritiskāki skolotāju vērtētāji arī citos aspektos. Piemēram, 96% pedagogu norādījuši, ka jau tagad viņi spēj attīstīt skolēnu radošumu un inovatīvu domāšanu. Turpretī tikai 59% skolēnu uzskata, ka viņu skolotājiem šāda spēja piemīt. Tāpat pedagogu un skolēnu domas atšķiras par skolotāju prasmi veidot diskusiju ar skolēniem kā līdzvērtīgiem sarunas partneriem. Skolotājus par prasmīgiem diskusijas veidotājiem patlaban uzskata 83% pedagogu, bet gandrīz puse skolēnu norāda, ka viņu skolotājiem šī prasme nepiemīt.

Nemana lepnumu

Līdzīga aina paveras arī attiecībā uz skolotāju digitālajām prasmēm. Paši skolotāji gan tās, gan dažādu modernu metožu un tehnoloģiju lietojumu mācībās vērtē kā pietiekamu, bet skolēni vēlētos, lai tehnoloģiju loma skolās pieaugtu. Skolotāji ir pārliecināti, ka jau patlaban pietiekami mācībās izmanto jaunās tehnoloģijas, kur tas ir lietderīgi, bet skolēni redz potenciālu izaugsmei šajā jomā.

Tāpat 78% skolotāju norādījuši, ka lepojas ar savu profesiju un ceļ tās prestižu sabiedrībā, bet no skolēniem lepnumu par savu profesiju savos skolotājos manījuši tikai 45%. Tiesa, skolēniem arī nākotnes kontekstā neliekas ļoti būtiski, ko skolotāji domā par savu nodarbošanos, - tikai 60% teic, ka ir nozīmīgi, lai nākotnes skolotāji lepotos ar savu profesiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?