Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Kad ledusskapī nekā nav

Vispiemērotākais latviešu vārds šim «atvērtajam» pīrāgam/kūkai/tortei ir olenis. Jo mīklas garoziņā pildītā sasmalcinātā gaļa, zivis vai dārzeņi parasti tiek pārlieti ar olu un krējuma (dažās receptēs arī siera) maisījumu. Oleņa vēsturiskās saknes meklējamas Vācijā, taču mūsdienās kīšu (quiche) uzskata par klasisku franču virtuves ēdienu, kas pēc Otrā pasaules kara kļuvis populārs visā Eiropā un arī ASV. Šonedēļ Dienā publicētās receptes piedāvā Kaļķu vārtu konditore Dina Gira.

Viņa saka - kīša pagatavošana nav sarežģīta, šis pīrāgs noteikti padosies pat iesācējiem. Vēl viena oleņa labā īpašība ir, ka to var gatavot pat tad, kad mājās nekā nav - groziņa pildījumā izmantojot jebko, kas ledusskapī tomēr atrodams. D. Giras oleņa mīklas pamatrecepte ir šāda: uz dēļa vai lielā traukā iebērtiem kviešu miltiem (230 g) pierīvējiet sasaldētu sviestu vai margarīnu (125 g), pievienojiet vienu olu un sāli un veikli sastrādājiet viendabīgā masā, kas jāsaspiež bumbā. Ja maisījums liekas par sausu, var pieliet ēdamkaroti ļoti auksta ūdens. Gatavai mīklai vismaz pusstundu plēves mētelītī jāatpūšas ledusskapī - tur visas sastāvdaļas labi iepazīsies un apvienos vērtīgās īpašības. Kīšam var izmantot arī kārtaino mīklu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kīšs ar vistu un sieru

Pildījumam: 2 olas, 100 g siera, 200 g grilētas vistas gaļas, sagrieztas gabaliņos, grilēta sarkanā paprika, 60 g konservētu ananasu gabaliņu, 120 g saldā krējuma. Sāls, pipari pēc garšas
Mīklu izņem no ledusskapja, izrullē apļveida formā un ievieto cepamajā formā. Virsū saber sagriezto vistas fileju, ananasu gabaliņus, grilēto papriku, sarīvētu sieru, sāli, piparus, pārlej ar sakultu olu un saldā krējuma maisījumu. Cep cepeškrāsnī 220 grādos apmēram pusstundu, līdz mīklas garoziņa kļuvusi zeltaini brūna.

Vāciskais franču kīšs

Pildījumam: 1 sīpols, 200 g šķiņķa, 100 g rīvēta pacieta siera, 100 g saldā krējuma,
2 olas, ķimenes un sausi smaržīgie zaļumi pēc garšas (timiāns, rozmarīns, raudene
u. c.). Sāls un pipari pēc garšas
Mīklu izrullē un iespiež formā, sīpolu sagriež un uz pannas apcep, šķiņķi sagriež mazos gabaliņos. Tad šķiņķi, apceptos sīpolus saber formā, pārkaisa ar zaļumiem, ķimenēm, sāli un pipariem. Olas sakuļ ar saldo krējumu un pārlej pildījumam. Visu pārkaisa ar rīvētu sieru un atlikušajiem zaļumiem. Cep cepeškrāsnī 220 grādos apmēram pusstundu.

Kīšs ar desu un olīvām

Pildījumam: 150 g svaigu tomātu, 75 g krējuma, 200 g desas, sauja olīvu bez kauliņiem, 2 vidēji sīpoli, 2 daiviņas ķiploka, 60 g tomātu mērces vai kečupa, 100 g rīvēta siera, 120 g majonēzes, 2 olas, šķipsniņa sāls.
Izrulllēto un formā ievietoto mīklu pārziež ar tomātu mērci, virsū kārto aplīšos sagrieztus tomātus un pārējās sastāvdaļas - desu, olīvas, apceptus sīpolus un ķiplokus. Pārlej ar olu, krējuma, majonēzes maisījumu un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī 220 grādos apmēram pusstundu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?