Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Kamēr esam kopā, mēs esam nenogremdējami

Cik liela vara tagad ir Zaļo un Zemnieku savienībai?

Vara nav tik liela, cik liela ir atbildība. Tā ir pamatīga. Visi skatās ar lielu interesi, kā Zaļo un Zemnieku savienība, kas bijusi otrā plāna spēlētāja, tagad tiks galā. Nesen bija kāds problēmu mezgls, un viens politiķis sacīja: lai tad Augusts kā premjera frakcijas vadītājs tiek galā. Paskatīsimies, kā viņam ies. Tas kopumā raksturo to situāciju.

Kā jūs tiksiet galā ar Vienotību, kura ir pārkārtojusi savu darbu - tagad tā nāk uz koalīcijas sēdēm ar valdes viedokli, norādot uz ZZS kļūdām?

Man tā nav nekāda problēma, jo tā mēs paši esam strādājuši. Vienotībā es redzu daudzus labus kolēģus, ar kuriem esam Saeimā ilgstoši strādājuši kopā. Es varu izprast viņu situāciju, jo Vienotībai ir jācīnās par savu vietu, un te neko nosodāmu neredzu.

Jūsu stratēģiskais partneris ir Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK, bet vairākkārt valdībai smagos jautājumos Vienotība jūs pat vairāk atbalsta.

Ar Nacionālo apvienību mūs vieno programmatiskas nostādnes. Līdz ar to mums ir salīdzinoši viegli ar viņiem strādāt. Kādos jautājumos varbūt viņu uzstādījumi ir radikālāki, bet es kategoriski noliedzu to, ka Nacionālā apvienība spertu kādus nepārdomātus soļus. Negribu izcelt vienu vai otru partneri. Vienā jautājumā mūsu domas vairāk sakrīt ar Vienotību, citā - ar Nacionālo apvienību. Mēs cenšamies izmanevrēt, lai būtu saglabāts balanss.

Premjera dzīvi diez vai atvieglo Jāņa Dombravas (NA) ieraksti sociālajos tīklos pret bēgļu uzņemšanu.

Jāņa Dombravas domas šajā jautājumā konceptuāli man ir tuvas sirdij. Es arī negribu viņus te redzēt. Mums kā Eiropas Savienības dalībvalstij, kuras valdība savā laikā devusi zināmus solījumus, tie ir jāpilda. Ja reiz no mums šie solījumi ir dabūti, tad mums ir jāuzņem 776 patvēruma meklētāji. Taču vairāk no manis nekādus solījumus par kādu citu skaitu nedabūs.

Kāpēc nedabūs?

Es uzskatu, ka ir daudzas citas iespējas, kā patvēruma meklētāju problēmu risināt. Man nav pieņemams, ka cilvēkus sadala kā piena kvotas lauksaimniecībā, ka tik un tik tu ņemsi. Ne jau mēs bijām tie, kas bēgļus uz Eiropu aicināja. Es negribu teikt, kas viņus aicināja, bet liela daļa šo cilvēku - patvēruma meklētāju - uz Eiropu brauca, saņemot spēcīgus signālus, ka te būs pabalsti un darbs. Es nejūtos šajā situācijā vainīgs, jo nekādus signālus neesmu devis, un mēs arī viņiem neko nevaram piedāvāt.

Kas notika valdības veidošanas laikā, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pretēji paša minētajiem premjera kandidāta izvēles kritērijiem nosauca Māri Kučinski?

Neko jaunu mēs nevaram pateikt, jo tam vēl nav pienācis laiks. Tie jautājumi ir jāadresē Valsts prezidentam. Mūsu pienākums ir strādāt tā, lai Raimondam Vējonim, kurš arī ir nācis no Zaļo un Zemnieku savienības, būtu gandarījums par savu izvēli, kas viņam bija smaga. Mums viņa dotā uzticība ir jāattaisno. Ja mēs strādāsim slikti, zināmā mērā būsim nolikuši zem sitiena arī prezidentu.

Vai Valsts prezidents Raimonds Vējonis jums bija par kaut ko pateicību parādā?

Nē. Tas ir pilnīgi izslēgts. Tas nu gan ir tiešām izslēgts.

Kāpēc valdības veidošanas laikā jūs Vienotību pazemojāt, nedodot nevienu tās iekāroto amatu un paņemot sev visas svarīgās ministrijas?

Es domāju, ka viņi netika pazemoti. Ja reiz mums kā premjera partijai ir tā atbildība, tad mēs arī gribam to baudīt diezgan lielā mērā. Bija vajadzīga salīdzinoši liela ietekme, lai mēs varētu procesus vadīt un ietekmēt. Ja deleģē svarīgas sfēras partneriem, bet viņiem tur kaut kas neiet, tad vienalga no mums prasītu atbildību. Ja mēs atbildam, tad atbildam.

Vienotībā būs vairāki priekšsēdētāja kandidāti. Ar kuru no jau nosauktajiem - bijušo eirokomisāru Andri Piebalgu vai Saeimas deputātu Edvardu Smiltēnu - jums būtu vieglāk strādāt?

Mēs varam strādāt kā ar vienu, tā ar otru. Mums ir absolūti vienalga.

Vai Andri Piebalgu jūs labi pazīstat?

Nē. Edvardu Smiltēnu mēs labāk pazīstam. Viņš te visu laiku blakus ir bijis. Ne man priekšā teikt, ne man mācīt. Es tikai varu pateikt vienu, un lai tas neizskan kā Vienotības biedru iespaidošana. Taču es domāju, ka Smiltēnam būtu vienkāršāk vadīt partiju, jo viņš ir iekšā procesā. Viņš ir Saeimā, nāk uz koalīcijas sēdēm un visu laiku te grozās. Visu cieņu Piebalga kungam, bet viņš ir ārpus šiem procesiem, un viņam tad būtu jānāk uz šejieni kā uz darbu. Tas nav tā, ka diendienā te sēdi un tiecies ar kolēģiem.

Mēs tā arī nenoskaidrojām, cik liela vara ir Zaļo un Zemnieku savienībai, kura ne tikai izraudzījās Valsts prezidentu un tagad ir premjera partija - ZZS ir arī pašvaldībās ietekmīgākais politiskais spēks, un jūsu biedri dominē lauksaimnieku organizācijās.

Nekad neesam slēpuši, ka Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi vada mūsu biedrs. Tā ir demokrātiska zemnieku organizācija. Zemnieku saeimā es pats esmu ar savu zemnieku saimniecību. Tikai es neesmu aktīvs, jo tas nebūtu pareizi. Tur ir citi cilvēki, un viņi labi strādā. Saeimas deputāts Edgars Putra arī tur ir. Esmu stāvējis pie Zemnieku saeimas dibināšanas šūpuļa, pie LOSP dibināšanas. Runājot par varu, tā vispirms ir jānostiprina, un tikai tad to var pavairot. Pēdējo mēnešu laikā esam Latvijas Zemnieku savienībā uzņēmuši 80 jaunu biedru, kuru vidū ir arī bijušais premjeres biroja vadītājs Ringolds Arnītis. Vispirms ir jānostiprina Zemnieku savienība ar labiem un zinošiem cilvēkiem. Līdzīgs process notiek arī Zaļajā partijā. Ja ir stabila bāze, tad vari drošāk justies. Man bija ļoti laba saruna ar Ikšķiles skolotāju Česlavu Batņu, kurš reprezentēja izglītības sistēmas attīstības modeli. Viņš ir mūsu biedrs, un te es redzu potenciālu, lai viņš kļūtu par labu izglītības ministru.

Kādā amatā jūs redzat Ringoldu Arnīti?

Viņam vispirms būs jāstartē vēlēšanās. Tas ir pirmais siets, kas cilvēkiem ir jāiziet. Česlavu Batņu arī es gribētu uzrunāt startēt vēlēšanās. Otrs uzdevums ir palīdzēt Saeimas deputātiem katram atrast savu vietu. Es tagad daudz individuāli strādāju ar Valdi Kalnozolu. Tāds pats individuāls darbs man ir ar veselības ministru Gunti Belēviču, kurš arī ir ar savu skatījumu.

Ja Gunta Belēviča darbība negatīvi atsauksies uz partijas reitingu, vai jūs mainīsiet veselības ministru?

Es personīgi ļoti uzticos premjeram Mārim Kučinskim, un man ir tuvs viņa darba stils. Mēs esam ļoti līdzīgi. Kā cilvēku viņu ļoti augstu vērtēju, un ar premjeru ir viegli strādāt kopā. Ja reiz esam deleģējuši Kučinskim šīs tiesības, tad viņam arī pieder noteicošais vārds. Valde var izteikt savu viedokli, taču gala lēmums ir jāpieņem Kučinskim.

Vai jūsu ietekme būtu tik liela, ja ZZS nesadarbotos ar Liepājas un Ventspils reģionālajām partijām? Premjers ir no Liepājas partijas, finanšu ministre - no Ventspils.

Es to gribētu salīdzināt ar labu sporta komandu. Kas ir tās panākumu pamatā? Nokomplektēt spēcīgu komandu ar pašmāju spēlētājiem ir grūti. Tāpēc ZZS nevar ieciklēties tikai uz cilvēkiem ar Zemnieku savienības biedra karti.

Jautājums ir ne tikai par cilvēkiem, bet arī par finanšu un, iespējams, kādas pašvaldības administratīvajiem resursiem. Jums ir spēcīga analītiķu komanda, kas gatavo argumentētu piedāvājumu, ar ko jūs ierodaties koalīcijā, darba grupās. Kas to gatavo?

Aiz spēlētājiem stāv treneri, kas sagatavo cīņai. Ir jāattaisa internets, jāapskatās valdības sēdes darba kārtība. Ir cilvēks, kas to izanalizē. Nedomāju, ka tas ir kāds administratīvais resurss. Ja to nedarītu cilvēki no Ventspils partijas, to darītu cilvēki no Zemnieku savienības.

Viens no ZZS līderiem ir Latvijai un Ventspilij priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Vai viņa īpašais un nereti no valdības atšķirīgais viedoklis preses konferencēs nekaitēs jums kā valdošajai partijai?

Visi pie tā ir pieraduši. Par to varēs izdarīt secinājumus pēc kāda ilgāka laika posma. Tie, kas vērtē mūsu darbu, skatās, ko par to saka premjers vai ministri. Viņi skatās, kāds ir oficiālais viedoklis, bet mazāk varbūt - ko saka viens mūsu sadarbības partneris.

Pēc Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības demisijas bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kādā intervijā sacīja: «Ja ZZS pārņem varu, tad varētu teikt, ka viņu patrons, ja tā var sacīt, ir pārņēmis varu Latvijā visos svarīgajos līmeņos, un es nezinu, vai tas nekaitēs spēku līdzsvaram valstī. Tā ir ļoti nopietna lieta.» Teiktajā var saklausīt tādu kā brīdinājumu. Vai varat nomierināt cilvēkus?

Es netaisos nevienu nomierināt. Būtu labi, ja pēc gada cienījamajai prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai pavaicātu, kā viņa šo gadu vērtē. Vislabāk ir analizēt situāciju pēc kāda laika perioda.

Līdz šim ZZS galvenokārt atbalstīja lielās pilsētas, bet Latvijas Zemnieku savienības biedri vada novadus. Kā jūs viņiem palīdzat?

Tas ir dziļi individuāli. Par resursiem katra pašvaldība iet un cīnās pati, bet ir lietas, kas ir kopīgas visām pašvaldībām. Piemēram, tagad jaunie ārsti tomēr brauks uz reģioniem, un es to atbalstu.

ZZS biedre Elita Eglīte vada Amatas novadu, kuram nesen bija pievērsta mediju uzmanība. Vai jums ir zināms, kāpēc?

(Pauze, pēc kuras var secināt, ka ZZS frakcijas vadītājam tas nav zināms, - I. E.)

Amatas novadā ir grantētie ceļi, kas ir tik sliktā stāvoklī, ka pa tiem nevar izbraukt skolēnu autobusi, arī viesu nami tāpēc var zaudēt klientus. Jums tagad ir arī satiksmes ministrs.

Te mēs nonākam pie jautājuma, vai varam palielināt budžeta deficītu. Ir jāizšķiras, vai mēs atjaunojam Ceļu fondu. Satiksmes ministrs Uldis Augulis šo tēmu ir uzsaucis. Mēs to atbalstām, bet nebūsim naivi, ka tagad pēkšņi radīsies milzīgi papildu resursi no nodokļu labākas iekasēšanas, no ēnu ekonomikas apkarošanas. Lai cik smagi man to būtu teikt, tas balansē uz budžeta deficīta palielināšanas robežas līdz kaut kādam līmenim, kam Eiropa varētu piekrist. Tagad tiek piesaukti stāsti par to, kā bijušais premjers Valdis Dombrovskis glāba valsti un ka nākotnes paaudžu vārdā nedrīkst parādus taisīt, bet tad šiem banku un fiskālās disciplīnas ekspertiem var atbildēt tikai vienu - cilvēki grib dzīvot šodien. Viņi negrib domāt par to, ka kāds dzīvos labāk tad, kad viņi būs aizbraukuši projām vai aizgājuši no šīs pasaules. Ir jāraida signāli tiem cilvēkiem, kas te dzīvo tagad. Ja tagad viņi nedzīvos labi, nebūs arī tās nākamās paaudzes.

Jūs pats dzīvojat laukos. Jums ir padoms, ko darīt?

Man ir viegli runāt. Pūrē cilvēkus ved iekšā no Kandavas, jo nav kas strādā. Pūre atrodas Ventspils šosejas malā, bet tā nav novada centrā. Taču es redzu, ka ik pa brīdim kaut ko jaunu taisa. Blakus manai mājai bija Pūres dārzkopības un izmēģinājumu stacijas vecās siltumnīcas. Tagad skatos, ka tur notiek milzīga kustība - cilvēki nodarbojas ar elektrolietām. Pūrē ir zemnieku saimniecības, tur taisa ievārījumus un konfektes, ir liels konservu cehs, zivju cehs. Es nemaz nerunāju par kokaudzētavām. Visi ņemās un kaut ko dara.

Vai Māra Kučinska valdība nostrādās līdz Saeimas vēlēšanām 2018. gadā?

Man patīk viena dziesma, kuru pārfrāzējot varētu teikt, ka «mazs cinītis gāž lielu vezumu, bet mani apgāzt vari tikai tu». Neviens cits mūs apgāzt nevar, tikai mēs paši: vai nu zemnieki zaļos, vai zaļie - zemniekus. Tikai paši sevi varam apgāzt. Kamēr Zemnieku savienība un Zaļā partija būs kopā, mēs esam nenogremdējami.

Vai jūs startēsiet kopā Rīgas domes vēlēšanās?

Es ļoti ceru, un pašlaik nav nekādas citas indikācijas. Viss rāda, ka mēs būsim kopā.

Sociālajos tīklos bija lasāms, ka zaļie varētu Rīgā sadarboties ar Saskaņu.

Nē, nē. Tas ir pilnīgi izslēgts.

Kas būs ZZS partneri pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām, ja Vienotība neiegūs pietiekamu ietekmi?

Mēs nekad neesam slēpuši, ka tā ir Nacionālā apvienība.

Jums divatā var nepietikt balsu, lai nodrošinātu vairākumu.

Esmu pārliecināts, ka šis elektorāts dod visas iespējas, lai programmatiski radniecīgajām partijām būtu vairākums. Vai tā būs Vienotība, tas ir viņu pašu rokās. Par to, ka mēs ar Nacionālo apvienību būsim, man nav ne mazāko šaubu. Tas jau nenozīmē, ka mēs izveidojam mūri sadarbībai ar citām partijām, kaut vai ar Saskaņu. Saeimā ir vajadzīga kā pozīcija, tā spēcīga opozīcija, kas ir dzinējspēks.

Saeimā redzams, ka jums izveidojusies laba sadarbība ar Saskaņu, kas ne reizi vien jūs ir atbalstījusi.

Tā ir cieņpilna attieksme pret viņiem. Ja tie nav jautājumi, kas skar programmatiskas nostādnes, un Latvijai nāk par labu, tad - kāpēc viņus nevarētu atbalstīt.

Vai ZZS kādreiz varētu būt ar Saskaņu kopā valdībā?

Vai tam ir radīti priekšnosacījumi? Programmatiskie šķēršļi ir tik lieli, ka pašlaik tas nav iespējams. Mēs mainīties netaisāmies. Vai viņi ir gatavi mainīties, es nezinu.

Vai ZZS arī ir savs simtgades plāns?

Latvijas Zemnieku savienībai (LZS) nākamajā gadā pašai ir simt gadu. Aivars Berķis un Ēriks Hānbergs raksta partijas vēstures grāmatu uz LZS simtgadi. Katram ir jāzina savas saknes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Augusts Brigmanis

Dzimis 1952. gada 19. jūlijā
Beidzis Jelgavas 4. vidusskolu, Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, iegūstot agronoma specialitāti
Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs kopš 2000. gada
Kopš 2002. gada ievēlēts visās Saeimās, vada Zaļo un Zemnieku savienības frakciju
Zemnieku saimniecības Priedule īpašnieks
Precējies, trīs bērni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija ir sekundārais mērķis šajā operācijā

Par riskiem, ko rada Latvijas ieraušana FDD orķestrētajos krievu opozīcijas karos, par sarkanajiem karodziņiem, kas neizlēca, un par to, kā neitralizēt neērto situāciju ar Hodorkovsk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?