Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Karotāja stāsts. Ne tāds kā citi

Lodes ap mani sīc kā lapseņu bars. Kreisās rokas plauksta kļuvusi nejūtīga un slapja. Asinis! Pie augšdelma nevar pieskarties - stipri sāp. Eju turp, kur varētu būt kaujas vienības vadība. Tur patiesi arī atrodu to mazo, melno aziātu, kurš mani pēdējos mēnešos visur pavadīja ar ļaunu skatienu. Ziņoju, ka esmu ievainots, un jautāju, kur atrast medpunktu.

Viņš norāda uz ciematu upes krastā. Tur aiz mazas baznīciņas tas esot izvietojies. Nolieku savu munīciju un lēnām dodos turp. Meža stūrī sēž jautri krievu zaldāti. Kurina uguni, dzer šņabi un spēlē garmošku. Es viņiem šķietos aizdomīgs. Labi, ka pie manis ir komisāra dotā zaldāta apliecība. Viņi ilgi to pēta, līdz beidzot atļauj iet. Un nu esmu jau pie ciemata pirmajām mājiņām. Arī baznīciņu ieraugu, bet Sarkano Krustu nekur neredz.

8. turpinājums

Pēkšņi sāk krist granātas. Iedunas smagā artilērija. Cenšos ieslīdēt tādā kā pagraba loga nišā. Artilērijas uguns ir stipra un bieza. Visapkārt man vārās kā elles katlā. Sāpošais plecs ļoti traucē un tobrīd šķiet svarīgāks par bombardēšanu. Tad pēkšņi lielgabali apklust. Putekļu mākonis ap mani noplok, un es redzu, ka... Baznīciņas vairs nav. Tāpat arī blakus esošās mājiņas. Bet nu aiz baznīciņas drupām ieraugu Sarkanā Krusta karogu. Bet kur palicis meža stūris ar jautrajiem vīriem un garmošku? Eju klibodams pāri drupām un zvanu pie medpunkta vārtiem. Tie atveras tikai pēc ilgāka laika, kad jau bezspēkā esmu nokritis zemē. Vecākā medmāsa ved mani iekšpusē, kur atrodas arī citas māsiņas, aiz bailēm trīcošas un izbrīnītas, kā es te ieradies.

Viņas ieved mani ēkā, kur gaiteņos daudz ievainoto. Daži guļ uz grīdas. Gaidu ķirurgu. Tas ierodas, mani apskata. Drēbes novilkt neizdodas, tādēļ šineļa piedurkne tiek nogriezta. Arī no blūzes un krekla tieku atbrīvots ar skalpeļa palīdzību. No manas brūces ik pa brīdim izlīst tumšu asiņu pilieni. Kauls ir lodes sašķaidīts. Ķirurgs nekavējoties sāk pārsiešanu. Manu roku pakar kaklā. Vairs nesāp. Pēc tam mani nogulda blakus kādam ļoti smagi ievainotam, kurš visu laiku vaid. «Viņam drīz jāmirst,» saka ķirurga asistente. Rīt man būs jāiet tālāk, garu ceļu uz klīniku upes krastā. Tur mani operēs. Drīz aizmiegu. Pamodina medmāsa, jo jādodas ceļā. Pirmās palīdzības medpunkts ir pārpildīts. Ieved jaunus ievainotos. Mans gultas kaimiņš naktī nomiris un aizvests. Palūdzu gabaliņu maizes, tad izeju pa vārtiņiem uz ceļa. Pa labi paliek ciemata drupas. Gaiss ir pavasarīgs. Spīd saule, čalo upe, dzied putni. Ir aprīlis. Un es esmu dzīvs!

Aizmugurē paliek ēka, ko Dievs pasargāja no bombardēšanas, lai man būtu patvērums un palīdzība. Un, lūk, jau tilts un upes otrā krastā klīnikas pagaidu korpuss, kas vēl vakar bija vienkāršs šķūnis laivu novietošanai. Šķūnī uz salmu kaudzītēm saguluši jauni puiši. Atrodu vietu, ko man izbrīvē kāds jauns, laipns seržants. Nervozēju, jo man ir vaļējs kaula lūzums un vilcināšanās ir bīstama - var sākties iekaisums. Par laimi, mani drīz ved uz operāciju. Iešpricē kādu pretsāpju līdzekli, bet, kad ārsts ķeras klāt manām kaulu drumslām, trim sanitāriem nākas mani turēt pie operāciju galda. Sāpes neciešamas, taču brūces tīrīšana ir galā. Esmu līdz izmisumam izsalcis un noguris. Paldies Dievam - ievainojums apstrādāts laikus. Man ierāda gultu pagaidu teltī. Pēc visa pārdzīvotā jūtos labi. Vai tur mežā kūko dzeguze? Otrajā rītā māsiņām mani jāietērpj ģipša korsetē. Tas ir smags darbs, jo roka jāstiepj, lai kauli saaugtu kaut cik vienādi. Jaunajām māsiņām nav tik daudz spēka, bet palīgā neviens nenāk - visi vīriešu kārtas mediķi aizņemti. Vedot mani atpakaļ, māsiņas paziņo, ka man būs jādodas uz kara slimnīcu kaut kur pie Volgas, Ņižņijnovgorodā. Tas mani apbēdina. Volga ir tālu no Latvijas. Ļoti tālu.

Pēc pāris dienām mani tiešām aizved pie milzīgi gara sanitārā vilciena. Tas domāts ievainotajiem instruktoriem. Tā kā esmu ierindnieks, guļu nevis kupejā, bet ejas malā. Nav ne vainas, tikai nelaime tā, ka ģipsis sāk rīvēt manu slimo roku. Vagonā dežurē vecākā medmāsa. Viņa tagad ir mans vienīgais draugs un palīgs.

Turpinājums 29. augusta numurā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?