Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kas varētu interesēt ASV?

Ja Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vārdos paustā interese par investīcijām enerģētikas sektorā materializētos reālos darbos, tas tirgum nāktu par labu, jo palīdzētu mazināt lielo atkarību no Krievijas energoresursiem. Konkrētu interesi amerikāņi līdz šim pauduši par slānekļa gāzes ieguvi, tomēr uzrunātie eksperti neizslēdz ASV interesi grandiozos tuvākās nākotnes enerģētikas projektos - sašķidrinātās gāzes terminālī un Lietuvā plānotajā Polijas un triju Baltijas valstu kopīgajā Visaginas atomelektrostacijā (AES).

To, ka amerikāņi Latvijas un visas Baltijas enerģētikas sektorā saskata lielu potenciālu investīcijām, intervijā Dienas Biznesam (DB) atklāja ASV Valsts departamenta komerclietu un uzņēmējdarbības īpašā pārstāve Loreina Haritone. No viņas teiktā noprotams, ka konkrēta interese amerikāņu kompānijām ir sadarbībā slānekļa gāzes ieguvē Latvijā, taču vispirms nepieciešama detalizēta izpēte par šī resursa apjomiem. Pēc amerikāņu pašreizējām aplēsēm, slānekļa gāzes ieguves potenciāls Latvijā ir milzīgs, un amerikāņi ar savām tehnoloģijām «varētu palīdzēt šo resursu iegūt», Dienai sacīja Saeimas deputāts Ojārs Kalniņš (Vienotība).

Pašmāju enerģētikas eksperti skeptiski raugās uz slānekļa gāzes ieguves iespējām Latvijā. «Protams, ja slānekļa gāzes krājumi ir Polijā un Igaunijā, tad kāpēc tie nevarētu būt Latvijā? Protams, var meklēt, taču cerības, ka atradīs, nav lielas, lai gan varbūt šis priekšstats ir maldīgs,» Dienai sacīja Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas pārstāvis Edgars Vīgants. Ja slānekļa gāzes krājumus resursa ieguvei komerciālos nolūkos izdotos rast arī Latvijā, tad tā būtu laba alternatīva Krievijas dabasgāzei, piekrīt eksperti.

Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs izteicies, ka no ASV kompānijām ir jūtama interese arī par vēja enerģijas izmantošanu un sašķidrinātās gāzes termināļa projektu. Līdztekus šiem virzieniem ASV Valsts departamenta pārstāve minējusi potenciālo interesi arī saules un biomasas projektos. Eksperti gan šaubās par ASV kompāniju interesi iesaistīties projektos enerģijas ieguvei no biomasas (koksnes), par spīti tā potenciālam. Viens no minētajiem argumentiem - šie projekti ir salīdzinoši mazi, un ASV investori, visticamāk, ar tādiem neniekosies.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) Dienai stāsta, ka līdz šim amerikāņi kūtri investējuši Latvijas enerģētikā; tās vienīgā sasaiste ar ASV pēdējos gados bijusi General Electric tehnoloģiju piegāde Latvenergo TEC-2. «Un tās pat nav investīcijas,» skeptiski uz ASV investīciju plūsmas pieaugumu enerģētikā raugās A. Kampars. Viņš un arī enerģētikas eksperti neizslēdz, ka ASV varētu būt interese investēt lielos, Baltijas mēroga projektos - iepriekš minētajā sašķidrinātās gāzes terminālī, arī Lietuvā plānotajā Visaginas AES. Tā virzība, kā zināms, ir apstājusies, tas tiek saistīts ar Krievijas liktajiem šķēršļiem.

Eiroparlamentārietis Krišjānis Kariņš norāda, ka Krievijai ir svarīgi pirmajai uzbūvēt savu Kaļiņingradā iecerēto AES, kuras jaudas būtiski pārsniegs pašpatēriņam nepieciešamo. «Enerģētikas tirgū ir tā: kas pirmais brauks, tas pirmais mals,» saka A. Kariņš un uzsver, ka ar Visaginas AES būvi kavēties nedrīkst, jo: ja Krievija savu AES uzbūvēs daudz ātrāk, tad nepieciešamība pēc papildu jaudām būtiski saruks, līdz ar to - arī vajadzība pēc Visaginas AES. Tādā gadījumā Baltijas centieni mazināt atkarību no Krievijas energoresursiem būs velti.

Jautāts, vai amerikāņi saskata potenciālu investīcijām Latvijas enerģētikas sektorā saistībā ar tā liberalizāciju, A. Kampars noteica: ASV uz AES un citiem lieliem enerģētikas projektiem Baltijā raugās ne tik daudz no biznesa, kā no ģeopolitikas interesēm. ASV kā stratēģiskam partnerim esot būtiski atbalstīt Baltijas valstis to mēģinājumos dažādot energoresursu piegādes avotus. Pagaidām ASV paudušas politisku atbalstu Visaginas AES, taču A. Kampars neizslēdz ASV investīcijas šajā, arī nedaudz tālākā nākotnē iecerētajā sašķidrinātās gāzes terminālī. E. Vīgants gan norāda: ja ASV investēs, tad šī nauda nāks ne no valdības, bet investīciju fondiem un apmaiņā pret to būs jāpērk ASV tehnoloģijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?