Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Katra diena kā dāvana, ko izdzīvot ar prieku

Pie Vidzemes pensionāriem, kuri apvienojušies biedrībā Alojas seniori, ciemojamies ziemas saulgriežu nedēļā. Alojieši jau izdziedājušies un izdejojušies svētku ballē, bet aizejošā gada nogalē izvērtē paveikto un kaldina plānus 2012. gadam. «Cenšamies, lai mūsu biedrības dalībnieki dzīvotu ar apziņu, ka arī pensijas vecumā cilvēks var paveikt nozīmīgas lietas savas pilsētas labā, palīdzēt citiem, apgūt jaunas zināšanas un piedalīties iedvesmojošos pasākumos,» uzsver biedrības valdes priekšsēdētājs Raimonds Ģīmis.

Viņam palīdz sporta entuziasts Elmārs Muķielis, kultūras pasākumu koordinatore Skaidrīte Jenča un grāmatvedības lietu pārzinātāja Laima Graumane.

Pēc veselības

Kustībā ir veselība - īstenojot šo saukli dzīvē, seniori Elmāra Muķieļa vadībā regulāri dodas velobraucienos. «Mūsu biedrībā lielākā dalībnieku daļa ir dāmas, kurām veikt garus pārgājienus kājām nav pa spēkam, tāpēc rīkojam veloekskursijas. Pirmais velobrauciens notika jūnijā. Atsaucība bija liela, tāpēc organizējām vēl citas veloekskursijas. Ikviena no tām tika plānota - gan lai izkustētos, gan apskatītu interesantus dabas objektus un lauku saimniecības, piemēram, esam viesojušies vēžu audzētavā un gliemežu fermā. Kad dodamies velobraucienā, pienākumi ir sadalīti - es atbildu par maršrutu, citi - par līdzi ņemamo pārtiku, mums ir arī savs mehāniķis. Kopā sezonā esam nobraukuši 340 kilometru,» lepojas sportiskais alojietis. Aktīva iesaistīšanās dažādos projektos biedrībai ļāvusi iegūt vajadzīgo sportisko aprīkojumu - velosipēdus, atstarojošās vestes un īpašas velobraucēju kaskas.

Alojas seniori labprāt apmeklē kultūras notikumus, organizē arī ekskursijas ar autobusu. «Regulāri dodamies uz teātra izrādēm, muzejiem, esam bijuši Brīvdabas muzejā Rīgā un Minhauzena muzejā Duntē,» stāsta Skaidrīte. Doties ekskursijās mudina arī vēlme apmeklēt interesantas ražotnes, piemēram, Inešu porcelāna darinātavu, un, protams, ieinteresētība apciemot pensionārus citās pilsētās, lai dalītos pieredzē. «Esam bijuši otrā Latvijas malā, Kurzemē - Liepājā un Ventspilī -, izpētījuši netālo Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas apkārtni. Ciemojāmies arī Alūksnē, Salacgrīvā un Ainažos,» atceras Raimonds.

Draugos ar igauņiem

Alojas senioriem ir draugi ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā - Kervekilā, kas atrodas mazliet uz ziemeļiem no Tartu. Draudzība ar igauņiem aizsākusies saistībā ar slaveno latviešu mūziķi, pirmo, otro un trešo Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģentu Indriķi Zīli (1841-1919), kurš bērnību pavadījis Alojas apkārtnē, mūža otrajā pusē dzīvojis netālu no Tartu, bet Kervekilas pusē apglabāts. «Viesojoties Kervekilā, piedalījāmies pensionāru svētkos, kuros bija sapulcējušies ap diviem simtiem cilvēku. Jāsaka, igauņi ir malači - ļoti prasmīgi saimniekotāji, kas lieku nerunā, bet dara. Redzējām, ka tur labi sakārtota infrastruktūra, iedzīvotājiem pieejams peldbaseins, skolas ēka rūpīgi izremontēta. Turklāt pensionāriem Igaunijā finansiāli klājas labāk nekā mūsu pusē,» novērojis R. Ģīmis.

Lai cilvēks justos stiprs, ir jāpalīdz citiem, uzskata Alojas seniori. Būtisks biedrības darbības virziens ir sociālās atstumtības mazināšana. «Pirms Ziemassvētkiem ar vietējās kafejnīcas atbalstu cepām piparkūkas visvecākajiem vientuļajiem pensionāriem un invalīdiem,» stāsta Skaidrīte. Alojas seniori enerģiski strādājuši savas pilsētas sakopšanas pavasara talkā, piedalījušies lapu grābšanas talkā Urgas pansionātā.

Vērienīgi nākotnes plāni

Nozīmīga ir biedrības iesaistīšanās dažādos projektos. «Projektā Senioru ceļš pensionāri pilnveido iemaņas darbā ar datoru, kas patlaban arī senioriem ļoti vajadzīgas,» uzsver biedrības vadītājs. Ar datoru apguvi gājis interesanti.«Daudziem sākumā ir liela nedrošība, cilvēki uztraucas, bet dažādu apmācību rezultātā seniori iemācās gan rakstīt ar datoru, gan nosūtīt un izlasīt saņemto e-pasta vēstuli,» ar gandarījumu saka Laima. Alojas seniori ir apņēmības un optimisma pilni. Plāno izdot bukletu par savu biedrību, iecerēts sarūpēt T kreklus ar atgādinājumu, ka veselība ir kustībā. Alojieši spriež, ka nākamajā gadā būtu jauki doties veloekskursijās uz Siguldu un Dikļiem. 2012. gadā turpināsies arī projekts Senioru ceļš, kurā pensionāri klausās psihologu un juristu lekcijas, piedalās radošajās darbnīcās. Elmārs Muķielis domā, ka biedrībai vajadzētu izveidot savu dramatisko kopu un nodibināt ansambli. Savukārt Skaidrītes kundze ir pārliecināta, ka svarīgākais darbības virziens ir vientulības mazināšana vietējo pensionāru vidū. «Lai jaunajā gadā laba veselība, pietiekama pārticība un radošas idejas! Un lai neapsīkst enerģija tās īstenot,» novēl alojieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biedrība Alojas seniori

Dibināta 2008. gada maijā
Biedrībā ir 38 dalībnieki, to vidū jaunākajiem - 62 gadi, bet vecākajam dalībniekam - 91 gads
Biedrībā var iestāties ikviens Alojas pilsētā un lauku teritorijā dzīvojošs pensionārs

Iestāšanās maksa ir 2 lati, dalības maksa - 4 lati gadā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?