Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Katram pacientam savu masku

Ļaundabīgs audzējs ne vienmēr nozīmē, ka pienākušas beigas dzīvei, saka Jurijs Baumanis.

Jurijs ir Latvijas Onkoloģijas centra Klīniskās medicīnas fizikas un dozimetrijas daļas veidņu izgatavošanas tehniķis. Viņš kopā ar maģistrantūras studentu Eduardu Kuberski, kurš studē RTU Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūtā, rada papildu ierīces staru terapijai. Šīs izgudrotāju radītās papildu imobilizācijas ierīces nodrošina sekmīgāku un precīzāku slimās vietas apstarošanu.

Man būšana Onkoloģijas centrā uzdzen drebuļus, jo šī vieta asociējas ar sāpēm un ciešanām, bet Jurijs ir optimisma un enerģijas pilns, un drīz vien arī man rodas sajūta, ka staru terapija nemaz tik liels bubulis nav. «Mēs strādājam interesantu un radošu darbu. Varam daudziem palīdzēt, ja tā nebūtu, mēs te neatrastos,» viņš nosaka.

Izgatavo individuāli

«Ko mēs darām?» ar šādu jautājumu sāk Eduards un tūlīt pats atbild. «Elektronu paātrinātājam veidojam papildu nestandarta ierīces. Apstarojot audzēju sākotnējā stadijā, kad tas vēl ir mazs, cilvēku var ātri izārstēt - audzējs var izzust pavisam, bet, lai to izdarītu, starojumam jābūt piegādātam precīzi un jābūt pareizi izrēķinātai starojuma devai. Mēs slimniekiem piemeklējam aizsardzības maskas, kas nodrošina to, lai vairāk tiek apstaroti slimie audi, mazāk veselie. Viena maska neder visiem pacientiem, tāpēc tās tiek veidotas katram slimniekam individuāli.»

Eduards rāda sejas masku, kura pilnībā nosedz seju, neaizklātu atstājot vien apgabalu vienas acs rajonā. «Piemēram, pacientam, kuram tika radīta šī maska, audzējs bija tuvu acīm. Lai to izārstētu, nederēja staru terapijas standartpaņēmieni, jo tad pastāvēja liela varbūtība, ka tiek zaudēta redze. Šī maska palīdzēja redzi saglabāt.»

Vienas maskas izgatavošana ir darba un laika ietilpīgs process. Svarīgs katrs izliekums, jo tas nosaka staru virzienu. Svarīgi, lai tiek apstaroti slimie audi, bet veselie saņem pēc iespējas mazāku dozu. Arī pats maskas aizsardzības materiāls ir pētnieku izstrādāts.

Lai katram pacientam pielāgotu savu individuālo aizsardzības masku, nepieciešams 3D skeneris, kas ļauj skenēt fizisku objektu. Kad datorā ieskenēts šis 3D modelis, ar datora palīdzību izgatavo maskas liešanas formu. Tad maskas veidnes formu izdrukā ar 3D printeri, kurā iepilda maskas pagatavošanas materiālu. Eduards stāsta: nav jau tā, ka viņi radījuši jaunu velosipēdu. Bet Jurija un Eduarda maskas ir labākas, jo veidotas no stingrāka materiāla, kas nodrošina labāku staru terapijas atkārtojamību. «Katram pacientam noteikta apstarošanas doza un terapijas biežums. Lai ārstēšana būtu sekmīga, jāspēj nodrošināt, lai pacients staru terapijas laikā visas reizes ir vienā pozīcijā. Ja galvā ir mazs audzējs, tad pieļaujamā nobīde ir ļoti maza. Lai nodrošinātu šādu precizitāti, nepieciešams pacientu kārtīgi nofiksēt. Šīs maskas to nodrošina.»

Galvas fantoms

Elektronu paātrinātājam ir ierobežotas iespējas regulēt staru plūsmu vajadzīgā formā un virzienā. Jurijs ar savu komandu radījis veidnes, kuras uzliekot uz staru aparāta staru plūsma tiek novirzīta vajadzīgajā virzienā - tiek apstarota bojātā audu vieta. «Kad veicām sakausējuma un ražošanas testus - radījām formu Latvijas kontūras izskatā. Smējāmies, ka ar šo ārstēsim Latviju,» smaida Jurijs.

«Strādājam vēl vienā virzienā,» saka Eduards. Tas ir galvas fantoms - viņš rāda uz cilvēka galvas formu. Sekmīgai staru terapijai nepieciešams instruments, kurš pārbauda elektronu paātrinātāja staru kūļa modulāciju. Ir jāpārliecinās, ka aparāts piedāvā tādu staru dozu, kāda ir aprēķināta katram pacientam. Svarīgi zināt, kādu starojumu saņem gan slimie, gan veselie audi. Šādam aparātam esot komerciāli analogi, bet tie nenodrošinot tik lielu precizitāti.

Galvas fantoms ir patentēts, bet Jurija komandas radītajām fiksējošām sejas maskām vēl nepieciešami testi, lai tās varētu izmantot praksē. Tomēr ārsti jau tagad ir pārliecināti, ka šīs maskas ir efektīvākas nekā esošie komerciālie analogi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?