Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Katram vērts iemācīties dāvināt

Ja nedāvināsi pats, tevi apdāvinās citi, un tu tik un tā būsi spiests dāvināt, lai nebūtu antisociāls. Lai prieks būtu gan dāvinātājam, gan saņēmējam, jāievēro daži padomi. Pirmkārt, neatliec dāvanu pirkšanu vai gatavošanu uz pēdējo mirkli. Otrkārt, izveido sarakstu - kam un ko dāvināt. Treškārt, uzdāvini kaut ko arī sev.

Pašdarinātas konfektes

Zanda Kursīte,

Mājturības skolotāja un radošo darbnīcu vadītāja

Līdz Ziemassvētkiem katru sestdienu Jelgavā Sv. Trīsvienības baznīcas tornī uz radošajām darbnīcām sanāk daudz interesentu, lai mācītos darināt rotājumus, kurus itin labi var arī dāvināt Ziemassvētkos. Esam veidojuši gan Adventes vainagus, gan puzurus un nākamajā sestdienā, 15. decembrī, mācīsimies gatavot eglīšu rotājumus no dažādiem materiāliem. Katram jau ir brīva izvēle, ko likt savā eglītē - košus un spīdīgus bumbuļus vai pašdarinātas rotas, vai dažādus dabas materiālus. Šajās kopā sanākšanas reizēs jo īpaši svarīgs ir arī tas brīdis, kad var darboties komandā - domāt, meklēt materiālus, viens otram palīdzēt ne tikai ar padomiem, bet arī ar praktisko pieredzi.

Ja pati darinu Ziemassvētku dāvanas, tad vispirms cenšos izdomāt, kas cilvēkam, kuram dāvanu pasniegšu, būtu vajadzīgs, kas varētu sagādāt patiesu prieku. Jo nav jau noslēpums, ka dažādi pašdarināti nieki bieži vien pazūd skapjos un plauktos. Nav jēgas apgrūtināt kādu cilvēku ar dāvanām, ja skaidri zināms, ka tās viņu neiepriecinās.

Es ļoti atbalstu pašdarinātas dāvanas. Arī tāpēc, ka tās ir ekonomiskākas, un galvenokārt tāpēc, ka tās ir emocionālākas.

Iesaku pamēģināt gatavot pašdarinātas konfektes. Piemēram, mājās var pagatavot šādas konfektes - smalki sagriež aprikozes, valriekstus un lazdu riekstus sasmalcina (ietin linu dvielītī un sadrupina ar āmuru), to visu sajauc kopā. Pievieno medu (uz 500 gramiem apmēram divas ēdamkarotes) un cītīgi samaisa. No masas veido apaļas konfektītes, ko iemērc kausētā šokolādē un ieliek ledusskapī, lai sacietē. Konfektes var iesaiņot paša gatavotā kārbiņā. Dāvināt var arī medus burciņu. Tā ziemā vispār ir fantastiska dāvana. Pats var sagrauzdēt riekstus ar dažādām garšvielām. Man liekas, ka nav svarīgi, lai dāvana būtu liela un dārga, galvenais - tai jābūt mīļai.

Lai krāšņs iesaiņojums

Zane Burnicka, aktrise

Šad tad doma par Ziemassvētku dāvanām iešaujas prātā jau vasarā. Bet novembra beigās attopos, ka ir pēdējais brīdis sākt gatavot dāvanas, jo lielveikalu piedāvājumiem es atsaucos ļoti negribīgi. Jau pagājušajā gadā radinieces un draudzenes apdāvināju ar paštaisītām rotām, bet, tā kā šogad nekāds jauns virziens nav apgūts, tad vēl mazliet ir laiks, lai kaut ko oriģinālu izdomātu vai arī kādā izstādē noskatītu ideju un pēc tam jau savā stilā, dāvanas gatavojot, pati realizētu.

Man ļoti patīk dāvanas skaisti un neparasti iesaiņot. Dāvanai jāizskatās efektīgi jau pasniegšanas brīdī. Noder sausie ziedi, lentes, spilgts iesaiņojamais papīrs. Dāvanai klāt noteikti jāpievieno kartīte ar vēlējumu, izteiktu skaistiem vārdiem.

Jāņem vērā, ka dāvanai jābūt iesaiņotai stingri, lai tā neizjūk, tikko rokās paņemta. Viens no variantiem - krāsainās folijas, kas ir gana elastīgas un izturīgas. Tās nofiksē ar līmlentēm. Pušķus pēc tam var veidot gan no lentēm, mežģīnēm, sizaliem, pievienojot arī sausos ziedus, čiekurus.

Bet vislabākais dāvanu iesaiņojamais materiāls ir kreppapīrs, kam ir ļoti daudz toņu un spilgtas krāsas. To var modulēt, ar pirkstiem pavelkot un pastiepjot, tas vispār ir ļoti paļāvīgs un elastīgs iesaiņojamais materiāls. Šogad dāvanu saiņošanai izmantošu spilgtas krāsas papīru - jūras zilzaļo, kas atgādina vasaru un dienvidus, bet arī spilgti rozā kopā ar koši zaļu izskatās ļoti neparasti, taču priecīgi gan.

Praktiskas lietas

Sanita Buiķe,

Studijas Pienene valdes priekšsēdētāja

Pagājušajā gadā ap šo laiku īpaši aktīva dāvanu pirkšana vēl nenotika, bet šogad līdz ar sniega uzsnigšanu visi sarosījušies un salonā jau ierodas ar konkrētām vēlmēm un jautājumiem, visi grib atrast Ziemassvētku dāvanas. Pircēji zina, ka salonā ir tikai Latvijā ražotas preces, bet varēs kaut ko atrast visām gaumēm - ir kaut kas no kosmētikas, no apģērbiem, no našķiem, bērnu mantām. Šobrīd pircēji ir apdomīgi. Bieži vien dāvana vispirms tiek noskatīta un pirkta tikai vēlāk. Acīmredzot cilvēki pārdomā, ar ko dāvanu kombinēt, tiek salīdzinātas cenas.

Daudzi ražotāji tieši uz Ziemassvētkiem izdomā īpašu iesaiņojumu. Iecienītas ir Zelta zaptes. Daudz jaunumu ir kosmētikas ražotājiem Madarai, Kiro, Kivi. Ziemai piestāv šalles, cimdi, zeķes un cepures. Interesants ir Latvijas vīndaru piedāvājums.

Pienenē iegriežas tūristi, meklējot tieši Latvijai raksturīgus suvenīrus. Esmu novērojusi, ka viņu galvenā prasība, lai suvenīram būtu praktisks pielietojums - galdauti, galda celiņi, vāzes, koka karotes. Jāsaka, pret Latvijā ražoto kosmētiku gan viņi izturas ļoti piesardzīgi. Savējiem dāvināšu neparastus ievārījumus, siltus cimdus un kaut ko īpašu no kosmētikas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?