Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Ķīna ar draudiem «sveic» jauno Taivānas prezidenti

Ķīna brīdinājusi jaunievēlēto Taivānas prezidenti Cai Inveņu nespert soļus, kas nelielo salu varētu tuvināt formālai neatkarībai. Taivāna jau gandrīz 70 gadu ir dzīvojusi pati par sevi, bet Pekina neatslābstoši uzstāj, ka tā ir neatņemama Ķīnas sastāvdaļa, par ko ir gatava karot.

Cai Inveņa, kura vada Taivānas neatkarību atbalstošo Demokrātisko progresa partiju (DPP), prezidenta amatā nomainīs kopš 2008. gada valdījušo Ma Jindzju no Nacionālistu partijas, kas centusies īstenot Ķīnai draudzīgu politiku. Viņš novembrī kļuva par pirmo Taivānas līderi, kas oficiāli ir ticies ar Ķīnas vadītāju.

Aizstāvēs savas intereses

Nedēļas nogalē notikušajās Taivānas prezidenta vēlēšanās Cai Inveņa uzvarēja pārliecinoši, iegūstot 56% nodoto balsu un kļūstot par salas pirmo prezidenti sievieti. Viņas galvenais konkurents no Nacionālistu partijas - bijušais Taivānas galvaspilsētas Taipejas mērs Ēriks Ču - saņēma gandrīz divreiz mazāk vēlētāju balsu.

Arī vienlaikus notikušajās Taivānas parlamenta vēlēšanās triumfēja Cai Inveņas vadītā DPP, iegūstot 68 vietas, kas tai dod absolūto vairākumu 113 deputātu lielajā likumdevējā. Tādējādi pirmo reizi kopš 1949. gada, kad Ķīnas pilsoņkarā sakautie nacionālisti ieradās Taivānā, Nacionālistu partija un tās sabiedrotie zaudējuši kontroli pār parlamentu, raksta izdevums The Economist.

Savā uzvaras runā Cai Inveņa paziņoja, ka vēlas saglabāt stabilas un paredzamas attiecības ar Ķīnu, bet piebilda, ka vēlētāju pārliecinošais atbalsts DPP apliecina Taivānas iedzīvotāju alkas pēc valdības, kas stingri iestājas par salas interesēm un suverenitāti. «Mūsu demokrātiskā sistēma, nacionālā identitāte un starptautiskā telpa ir jāciena. Jebkādi mēģinājumi to visu apspiest kaitēs [Taivānas un Ķīnas] divpusējām attiecībām,» viņu citē The Wall Street Journal.

Viņa arī īpaši pateicās Savienotajām Valstīm un Japānai par atbalstu Taivānai, lai gan ne vienai no tām nav tiešu diplomātisku attiecību ar salu. Japānas premjerministrs Šindzo Abe pirmdien apsveica Cai Inveņu ar kļūšanu par prezidenti. «Taivāna ir sens Japānas draugs,» sacīja Š. Abe. «Līdera izraudzīšanās vēlēšanās, kas balstītas uz vārda brīvību, ir apliecinājums Taivānas brīvībai un demokrātijai.»

Brīdina par bezizeju

Ķīnas Ārlietu ministrija pēc Cai Inveņas uzvaras paziņojusi, ka notiekošais Taivānā ir Ķīnas iekšējā lieta. «Pasaulē ir tikai viena Ķīna, un tās suverenitāte un teritoriālā nedalāmība nav apspriežama,» teikts ministrijas paziņojumā. «Taivānas reģiona vēlēšanu rezultāti nemaina šo vispārzināmo faktu un starptautiskās sabiedrības vienprātību [šajā jautājumā].»

Ne tik diplomātiski ir Ķīnas valdības kontrolētie mediji. Komunistiskās valsts oficiālā ziņu aģentūra Siņhua brīdina, ka jebkādi salas centieni pēc neatkarības līdzināsies «indei», kas varot izraisīt Taivānas bojāeju.

Ietekmīgais tabloīds The Global Times, kas iznāk Ķīnas Komunistiskās partijas oficiālā laikraksta People's Daily paspārnē, raksta, ka gadījumā, ja Cai Inveņas valdība šķērsos «sarkanās līnijas», tad Taivāna «nonāks bezizejā». «Mēs ceram, ka Cai Inveņa izvedīs DPP no halucinācijām par Taivānas neatkarību,» raksta izdevums.

Arī Ķīnas sabiedrībā dominē Taivānas neatkarībai naidīgs noskaņojums. Ziņu aģentūra Reuters raksta, ka Ķīnā populārajā sociālajā vietnē Weibo (dēvēta arī par ķīniešu Twitter) pēc Cai Inveņas uzvaras Taivānas prezidenta vēlēšanās miljoniem reižu pārpublicēta frāze - «Izmantosim spēku, lai pievienotu Taivānu!». «Mēs gaidām, kad jūs pateiksiet «Taivānas neatkarība»,» rakstīja kāds Weibo lietotājs.

Analītiķi pieļauj, ka Pekina tuvākajos gados varētu pastiprināt ekonomisko, politisko un militāro spiedienu uz Taivānu. «[Ķīnas un Taivānas] attiecības kļūs nelīdzenākas un, iespējams, saspīlētākas, jo Pekinas interesēs ir padarīt Taivānu atkarīgu no kontinentālās Ķīnas,» Honkongas Baptistu universitātes politologs Žans Pjērs Kabestāns sacīja Bloomberg. «Tā centīsies vājināt un izolēt Cai Inveņu, bet nesaraut visas saites ar Taivānu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?