Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kompromiss, kas risina sekas, ne cēloņus

Triju gadu atstrādāšanas termiņš un reģionālie līgumi kā bonuss, lai medicīnas studentu uzņemtu rezidentūrā, ir sava veida kompromiss, ar ko daļa gan nav apmierināti. Studenti uzstāj - tā ir cīņa ar sekām, nevis cēloņu meklēšana. Viņi joprojām cer uz vilinošiem piedāvājumiem no reģioniem, nevis piespiedu metodēm.

Pēc vairāku mēnešu diskusijām rezidentu jautājums uz laiku ir noslēdzies. Pašlaik, nerisinot problēmas ar nepietiekamo vietu skaitu rezidentūrā un trūkstošo finansējumu, valdība lēma, ka medicīnas studenta brīvprātīgs līgums ar kādu no reģionālajām valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādēm dos priekšrocības, stājoties rezidentūrā. Iepriekš Veselības ministrija uzstāja, ka studentus ar šādiem līgumiem rezidentūrā vajadzētu uzņemt uzreiz un prioritāri, bet tagad šis bonuss darbosies vien tad, ja mācību un citi sasniegumi būs vienlīdzīgi, - rezidentūrā tiks tie, kas gatavi strādāt ārpus Rīgas.

Ministrija mīkstinājusi arī savas prasības par valsts budžeta līdzekļu atstrādāšanu. Pēc rezidentūras beigām jaunajam ārstam Latvijā būs jāstrādā trīs, nevis pieci gadi, kā plānots iepriekš. Turklāt strādāt nevarēs privātpraksēs. Ja nosacījumi netiks pildīti, topošajam ārstam būs jāatmaksā summa, kas ieguldīta viņa apmācībā.

Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvaldes vadītājs Artūrs Šilovs Dienai gan atzīmē, ka «jebkurš kompromiss šajā jautājumā nav īsti kompromiss», bet gan politisks lēmums, kas risina sekas. Tāpat studenti prognozē, ka problēma neatrisināsies, kamēr netiks runāts par veselības aprūpes jomas un rezidentūras finansēšanu. «Var ieviest jebkuras preventīvās metodes, bet skaidrs ir tas, ka tas nedarbosies,» saka A. Šilovs.

Skeptisks valdības sēdē bija arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība), lai gan izmaiņas atbalstīja. Viņš apgalvoja, ka risinājums ir samocīts un arī ar veiktajiem labojumiem nav īsti labs. Viņš mēģinājis pierunāt veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS) iet citu ceļu, taču tas neesot izdevies. Pēc viņa domām, pareizāk būtu slēgt trīspusējus līgumus starp studējošo, augstskolu un ārstniecības iestādi, savukārt rezidentūrā būtu noteikts skaits brīvo vietu, ko ieņemt varētu topošie ārsti ar labākiem mācību rezultātiem, noteikts skaits atbilstoši valsts vajadzībām būtu atvēlēts tiem, kam ir šādas reģionālās vienošanās. Tas būtu korektāk, un agri vai vēlu pie tā būtu jānonāk.

Pieņemtās izmaiņas attieksies uz tiem, kas studijas rezidentūrā sāks 2016./2017. gadā, taču studenti vēl nedomā padoties. Plānota tikšanās ar slimnīcu pārstāvjiem, lai piedāvātu studentu ierosinājumus situācijas uzlabošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?