Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kraukļi filmējas, satiek Bolkonski un Napoleonu

Krauklis (Corvus corax) ir vārnu dzimtas (Corvidae) putns ar augsti attīstītām prāta spējām. Jau no senseniem laikiem daļai cilvēku krauklis saistās ar dzīves labajiem notikumiem, daļai putns ir ļaunā simbols. Iespējams, tāpēc, ka slāvu tautās krauklis tiek uzskatīts par cilvēka pavadoni no zemes dzīves Mūžības baltajos ceļos, BBS seriāla Karš un miers veidotāji iedomājās Ļeva Tolstoja darba ekranizācijā kā simbolu iesaistīt arī kraukļus.

Vērā ņemama filmogrāfija

Jau aizvadītajā vasarā, kad uzzināju, ka daļa britu seriāla Karš un miers tiek uzņemta mūsu greznajā Rundāles pilī un kino sāgā filmējas arī manas paziņas Jeļenas Kustovas audzētavā Putnu impērija dzīvojošie kraukļi, ar nepacietību sāku gaidīt seriāla parādīšanos zilajos ekrānos.

Zināms, ka inteliģentie kraukļi var nodzīvot pat trīs simtus gadu. No šī viedokļa raugoties, Putnu impērijā dzīvojošie kraukļi Kira un Rokijs vēl ir bērnu autiņos tīti. Kirai ir pieci gadi, Rokijs pagājušajā vasarā, kino gaitas iesākot, nebija vēl gadu vecs. Putnu dzīve abiem varēja aprauties neiesākusies, jo Jeļenas Kustovas audzētavā viņi nonāca no Beinerta veterinārās klīnikas Rīgā. No Kiras, cik var spriest, bija tikuši vaļā saimnieki, putnu izmetot uz ielas, jo kraukļu dāma bija pie cilvēkiem pieradināts putns. Savukārt Rokijs bija mežonīts, kuru cilvēki atnesa uz klīniku gauži savainotu. Dakteriem necēlās roka putnus eitanizēt. Viņi piezvanīja Jeļenai Kustovai, kura ne vienam vien cilvēku nodotam vai negadījumā cietušam putnam devusi jaunu iespēju dzīvot. Tā, viens ātrāk, otrs vēlāk, Kira un Rokijs kļuva par Putnu impērijas lielās ģimenes locekļiem.

Kirai jau ir milzīga filmēšanās pieredze. Viņa piedalījusies Vācijā dzīvojošā baltkrievu režisora Sergeja Lozņicas spēlfilmā Miglā (V tumaņe). Filmēšana 2012. gadā noritēja Latgalē. Filma Miglā ir 2013. gada Kannu festivāla konkursa dalībniece un FIPRESCI balvas laureāte. Kopā ar Kustovas audzētavas zirnekli, baltajām ūbelēm un baložiem Kira filmējās repera Džonija Boija (Johnyboy) klipā Metamfetamir. Kiras CV bagātinājusi piedalīšanās kādā indiešu reklāmas klipā par viskiju Black Dog. Klipu uzņēma Rīgā, Bastejkalnā. Skandināvu reklāmas klipam Kira filmējās naktsklubā Studio 69. Nesen talantīgais putns piedalījās arī Renāra Vimbas uzņemtajā spēlfilmā Es esmu šeit, kas Berlīnes kinofestivālā savā kategorijā saņēma Kristāla lāci. Te nu ir tā kraukļa nestā veiksme!

Pagājušās vasaras sākumā Jeļena Kustova negaidīti saņēma uzaicinājumu Kirai un Rokijam piedalīties britu seriālā. Audzētāja stāsta: «Man šādos gadījumos vienīgais jautājums ir - kas putniem būs jādara uzņemšanas laukumā? Saņēmu atbildi - kraukļi tiks filmēti kaujas laukā pie kritušajiem karavīriem. Viņiem vienkārši jāpastaigājas. Nu, ko? Mums būs jauna pieredze, bet Rokijam - radošo gaitu sākums. Liku kraukļus pārnēsājamā kaķu būrī, un norunātajā dienā - 10. jūnijā - ieradāmies Lietuvā.»

Selfiji ar aktieriem

Kaujas skatu filmēšana notika Rusakalnu (Krievu kalni) skarbajā apvidū. Nelielā miestiņā atbraucējus no Rīgas sagaidīja uzņemšanas grupas cilvēki un pārsēdināja amerikāņu tipa apvidus automašīnā. Audzētāja labprāt atceras tās dienas notikumus: «Seriāls tika filmēts ar plašu vērienu. Kaut ko tādu redzēju pirmo reizi - visapkārt valdīja šķietams haoss, kurā tomēr bija ļoti stingra disciplīna un katram sava noteikta atbildība. Tas man bija milzīgs pārsteigums. Vēlāk uzzināju, ka seriāla uzņemšanai paredzētās izmaksas ir 26 miljoni mārciņu.

Par ikvienu filmēšanās dalībnieku rūpējās speciāls personāls - mūs ēdināja četras reizes dienā, bija pieejams viss, izņemot, protams, kā smejos, alkoholu un narkotikas. Uzņemšanas laukumā sākumā biju patiesi satriekta - kaujas laukā gulēja daudz beigtu zirgu, kas galu galā izrādījās prasmīgu roku darinātas mulāžas (telpisks priekšmeta atveidojums ģipsī, vaskā, parafīnā dabiskā lielumā, precīzi atkārtojot priekšmeta formu, faktūru, krāsu - red.). Filmēšanai sākoties, savas vietas ieņēma simtiem franču un krievu «kaujas laukā kritušo» karavīru. Desmitiem izcilu grimētāju viņus jau bija prasmīgi sagatavojuši. Vēlāk masu skatu dalībnieki, ar kinematogrāfiskām asinīm noplūduši, norautu locekļu mulāžām rokās, nāca priecāties par putniem! Man nebija labi ap sirdi, bet tad pieradu!»

Jeļena uztraucās par saviem putniem - visapkārt daudz cilvēku, trokšņi, gaismas, lielgabali, bet Rokijs plašo pasauli tikpat kā nav redzējis, ir aktieris iesācējs. Taču drīz audzētāja nomierinājās - visi cilvēki uzņemšanas laukumā bija pozitīvi noskaņoti: «Aktieri, masu skatu dalībnieki un personāls nāca un taisīja ar kraukļiem selfijus. Redzēju Bolkonski un Napoleonu. Pēdējais nemaz nebija līdzīgs manam prātā izveidotajam tēlam. Kutuzovu gan neredzēju, varbūt viņš todien nefilmējās.»

Uzņemšana ritēja ātri un saskaņoti. Audzētāja stāsta: «Abiem kraukļiem bija jāpārvietojas pa kritušo karavīru «līķiem». Protams, nevarēju putnus palaist savā vaļā, jo viņi nebūtu staigājuši pa operatora ierādīto laukumu. Tāpēc Kirai pie kājas piesēju auklu, kuru turēju rokā, bet Rokijam sasaitēju spārnu galus. Tas kraukļiem netraucēja pārvietoties. Viņi uzvedās ideāli. Es noslēpos aiz zirga mulāžas un Kiru vadīju, līdzīgi kā to dara leļļu teātrī. Rokijs visu laiku turējās viņai blakus.»

Jeļena baidījās, ka putni azartā varētu kādam «kritušajam» kareivim ieknābt. Kraukļa knābja cirtiens ir diezgan traumējošs, bet nekas tāds nenotika. Putni ar interesi vēroja apkārt notiekošo.

Saņēma svētību

Audzētāja priecīgi stāsta: «Pēc filmēšanās pie mums pienāca trīs batjuškas no netālā pareizticīgo klostera. Viņi arī piedalījās seriālā, it kā svētot nežēlīgajā kaujā kritušos kareivjus. Batjuškas nopriecājās par kraukļiem, parunājāmies, un viņi svētīja mani un manus putnus. Interesanti, ka filmēšanās diena - 10. jūnijs - bija apmākusies, pelēka, bet tajā brīdī pāri visiem pakalniem atmirdzēja spoža saule.»

Diemžēl nevarēju nofotografēt spārnotos aktierus Rīgā, jo šis pavasaris Kirai ar Rokiju ir tuvo attiecību laiks. Jeļena stāsta: «Kraukļi ir ļoti tramīgi putni. Tieši tagad viņi sāk taisīt ligzdu, un man negribas viņus traucēt.»

6. martā noskatījos britu Kara un miera 1. sēriju. Tā beidzās ar kaujas skatu. Diemžēl kraukļus kadrā neredzēju. Piezvanīju Jeļenai Kustovai. Viņa teica: «Biju jau arī gatava, ka manus kraukļus «izgriezīs» no seriāla. Taču man nebija galvenais redzēt putnus uz ekrāna, esmu priecīga, ka vispār piedzīvoju tādu notikumu.»

Es savukārt piebildu, ka seriāla veidotāji ar krievu klasiķa darbu rīkojušies ļoti brīvi, tāpēc gan no Ļeva Tolstoja romāna, gan mūsu Rundāles pils krāšņuma seriālā palicis vienīgi čiks, bet kraukļiem Kirai un Rokijam tagad nopietnākas rūpes, viņiem filmēšanās pie britiem vairs nav prātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?