Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Krievijā novērsts terora akts uz dzelzceļa

Krievijas drošības iestādēm pagājušajā mēnesī izdevies novērst apjomīgu terora aktu, kas varēja prasīt pat vairāku simtu cilvēku dzīvību. Laikraksts Kommersant pirmdien vēstīja, ka Krievijas Federālajam drošības dienestam (FDD) izdevies savlaicīgi notvert četrus starptautiska teroristu grupējuma locekļus, kuri plānoja uzspridzināt moderno pasažieru ātrvilcienu Sapsan, kas kursē starp Maskavu un Sanktpēterburgu.

Futbols saveda kopā

Izdevums raksta, ka Ziemeļkaukāza «pagrīdes bandu» līderi pēc 2007. un 2009. gadā veiktajām asiņainajām sabotāžām pret ātrvilcieniem Ņevas ekspresis nolēmuši sarīkot uzbrukumu arī politiķu un bagāto uzņēmēju iecienītajam ātrvilcienam Sapsan.

Avoti Krievijas tiesībsargājošajās iestādēs informē, ka tā arī nenotikušo terora aktu organizēja 22 gadus vecais Krievijas Ziemeļkaukāza republikas Kabardas - Balkārijas iedzīvotājs Islams Hamužovs, kurš pērn esot pārcēlies uz Dagestānu, kur izgājis apmācību pie kalnos patvērumu radušajiem islāma kaujiniekiem, bet pēc tam nosūtīts uz Maskavu. Ziņu aģentūra Interfax vēsta, ka jaunais vīrietis Kabardu - Balkāriju pametis jau pirms trim gadiem.

Kommersant raksta, ka Maskavā I. Hamužovs iepazinies ar pārējiem spridzināšanas plānotājiem - Muradu Ediļbijevu no Čečenijas, ingušieti Muradu Umajevu un Mordvijas republikas iedzīvotāju Fjaritu Ņevļutovu. Četrotni kopā savedusi mīlestība pret futbolu, jo visi spēlējuši kādas Maskavas amatieru līgas komandās, bet iepazinušies kādā sociālajā vietnē, kas veltīta kājbumbai, ziņo NEWSru. Vēlāk vīrieši atklājuši, ka viņus vieno arī islāma ekstrēmisms.

Viens no jūlija sākumā aizturētajiem nopratināšanā apgalvojis, ka jūnijā I. Hamužovs piedāvājis uzspridzināt ātrvilcienu Sapsan. Viņi piekrituši, un grupa sākusi plānošanas darbus, lai tuvākajā laikā pastrādātu asiņainu terora aktu.

Iepērk mēslojumu

Lai izgatavotu spridzekli, uzbrukuma organizētāji saimniecības preču veikalā iegādājušies lauksaimniecībā izmantojamo amonija salpetri, vadus un baterijas.

Jūnija beigās četrotnei izdevies atrast piemērotāko vietu bumbas novietošanai - nelielu meža puduri netālu no Firsanovas dzelzceļa stacijas Himkos. «Tā bija mazapdzīvota vieta drošai bumbas novietošanai, bet blakus atradās vairāki autoceļi, kas atvieglotu aizbēgšanu pēc nozieguma,» raksta Kommersant. Diversanti nenoteica precīzu sprādziena laiku, bet uzzīmēja sīku notikuma vietas kartoshēmu.

Vīrieši tika arestēti 7. un 8. jūlijā. Likumsargi pie viņiem atraduši spridzekli, kura jauda ir ekvivalenta 10 kilogramiem trotila, šaujamieročus un spridzināmā objekta kartoshēmu. Viņus apsūdz terora akta gatavošanā un ieroču un munīcijas nelikumīgā izgatavošanā un glabāšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzbrukumi dzelzceļam

2009. gada 27. novembrī notika sprādziens, kas izraisīja ātrvilciena Ņevas ekspresis avāriju, kurā mira 28 pasažieri
2007. gada 13. augustā pēc sprādziena no sliedēm noskrēja Ņevas ekspresis, negadījumā ievainojumus guva 60 cilvēku
2003. gada 5. decembrī 47 pasažieri mira, bet 233 guva ievainojumus pēc tam, kad elektrovilcienā Kislovodska-Mineraļnije Vodi uzspridzinājās terorists pašnāvnieks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?