Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Krievijā spriež par iespēju pilnībā atcelt nāvessodu

Lai gan lielākā daļa Krievijas sabiedrības atbalsta nāvessoda piemērošanu par sevišķi smagiem noziegumiem, valsts vadība uzskata, ka nāvessoda atjaunošana nav iespējama, jo tas būtu pretrunā humānisma principiem un Krievijas starptautisko saistību normām.

Moratorijs beidzas

Krievijas Konstitucionālā tiesa šonedēļ sākusi izskatīt jautājumu par nāvessoda atbilstību konstitūcijai. Tiesas lēmums gaidāms mēneša laikā. Tiesai jāpasteidzas, jo nākamā gada 1.janvārī beidzas moratorijs, kas nāvessodam tika uzlikts pirms vairāk nekā desmit gadiem. Saskaņā ar moratorija noteikumiem lēmumu par nāvessoda piespriešanu noziedzniekam drīkst pieņemt tikai zvērināto tiesa, bet šādas tiesas vēl nebija izveidotas visos Krievijas reģionos. 1.janvārī Čečenija kļūs par pēdējo Krievijas reģionu, kur ieviesta zvērināto tiesa, tādēļ teorētiski nāvessodu varētu atjaunot. Taču faktiski tas diez vai notiks, jo Krievija kā Eiropas Padomes dalībvalsts apņēmusies atteikties no nāvessoda.

Bijušais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins jau 1996.gadā pasludināja moratoriju nāvessodu izpildei. Pēc tam nāvessods piespriests 697 cilvēkiem, kam tas aizstāts ar mūža ieslodzījumu. Krievija parakstījusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 6.protokolu, kas pieprasa atteikšanos no nāvessoda, tomēr šis protokols vēl aizvien nav ratificēts. Moratorija termiņa beigas nozīmē, ka Krievijai nāksies izdarīt izvēli: vai nu atjaunot nāvessodu, vai atcelt to pavisam. Krievijas kriminālkodeksā ir pieci panti, kas paredz nāvessoda piemērošanu par sevišķi smagiem noziegumiem, piemēram, slepkavību vai genocīdu.

Kļūdīties nedrīkst

Krievijas vēsturē jau bijis laiks, kad nāvessods bija atcelts. 1917.gada oktobrī boļševiki pēc varas sagrābšanas paziņoja par nāvessoda atcelšanu, bet jau 1918.gada jūnijā nolēma to atjaunot. Nāvessodu vēlreiz atcēla 1947.gadā, tomēr pēc dažiem gadiem atkal atjaunoja.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka ap 60% iedzīvotāju atbalsta nāvessodu. Pretējs viedoklis ir cilvēktiesību aizstāvjiem. «Nāvessods ir pretrunā humānisma principiem, turklāt Krievijas izmeklēšanas un tiesvedības sistēmā ir pārāk liels kļūdas risks,» uzsver Ļevs Ponomarjovs. Viņš atgādina, ka savulaik par maniaka Andreja Čikatilo pastrādāto slepkavību ar nāvi tika sodīts nevainīgs cilvēks, no kura bija izspiesta atzīšanās.

Eiropas tikumi

Federācijas padomes pārstāve Jeļena Vinogradova vēsta, ka valstīs, kas atcēlušas nāvessodu, smago noziegumu skaits ir samazinājies. Viņa arī uzskata, ka mūža ieslodzījums Krievijas cietumā ir daudz smagāks sods par nāvessodu. Pretējās domās ir viena no valdošās partijas Vienotā Krievija līderēm Ļubova Sļiska, jo viņai šķiet, ka «bez nāvessoda nav iespējams pieveikt noziedzību tik lielā valstī kā Krievija».

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva pārstāvji paziņojuši, ka nāvessoda atcelšana ir viens no tieslietu sistēmas reformas mērķiem. Valdības pārstāvis Mihails Barščevskis uzsver: «Mēs kopš Pētera I laikiem esam Eiropas daļa, tādēļ mums jāiet pa Eiropas ceļu. Nāvessods tiek piemērots Āzijā, bet ne Eiropā.» Pašlaik vienīgā Eiropas valsts, kur tiek izpildīts nāvessods, ir Baltkrievija. Amnesty International dati liecina, ka pagājušogad Baltkrievijā ar nāvi sodīti vismaz četri cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?