Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Krievija var kļūt par musulmaņu valsti

Krievijai pāri brāžas nacionālisma un ksenofobijas vilnis. Tas sāka velties pirms divām nedēļām, kad Maskavas Birjuļovas rajonā vairāki tūkstoši etnisko krievu, protestējot pret musulmaņu viesstrādnieka pastrādātu vietējā vīrieša slepkavību, mēģināja iebrukt augļu noliktavā, kur strādāja simtiem iebraucēju no Kaukāza un Centrālāzijas valstīm.

Pretmusulmaņu noskaņojumu pastiprinājis pirmdien valsts dienvidu pilsētā Volgogradā pasažieru autobusā notikušais nāvējošais terora akts, kura sarīkošanā vaino spridzinātāju pašnāvnieci no Ziemeļkaukāza republikas Dagestānas. Atbildot uz to, otrdien nezināmi uzbrucēji nesekmīgi mēģināja aizdedzināt musulmaņu lūgšanu namu Volgogradā.

Krievijas daudzskaitlīgās musulmaņu minoritātes neapmierinātība rūgst, jo viņi uzskata, ka pie pašreizējās situācijas lielā mērā ir vainojama politiskā vara. Savukārt pētnieki brīdina, ka Krievijā ir sākusies demogrāfiskā revolūcija, kuras rezultātā tuvākajās desmitgadēs musulmaņu ietekme valstī būtiski palielināsies.

Kristiešu vietā musulmaņi

Krievijā novērojamās demogrāfiskās tendences nav iepriecinošas etniskajiem krieviem, no kuriem vairākums ir kristieši. Krievu ģimenēs ir ļoti zemi dzimstības un augsti mirstības rādītāji. Kristiešu sievietes Krievijā savā mūžā dzemdē vidēji 1,4 bērnus. Galvaspilsētā Maskavā šis rādītājs ir vēl zemāks - 1,1 bērns.

Pretēja tendence ir novērojama Krievijas musulmaņu ģimenēs. Vidēji viena musulmaniete laiž pasaulē 2,3 bērnus. Maskavā dzīvojošajām tatārietēm parasti ir seši bērni, bet čečenietēm un ingušietēm pat desmit.

Kopumā Krievijā mīt 21-23 miljoni musulmaņu, kas ir aptuveni 16% no 142,9 miljoniem valsts iedzīvotāju. Pārliecinošs vairākums no viņiem ir dzimuši Krievijā, bet ap četriem miljoniem musulmaņu ir ieceļojuši no citām bijušajām Padomju Savienības republikām. Neskaitot Turcijas lielpilsētu Stambulu, Maskavā jau tagad mīt vairāk musulmaņu nekā jebkurā citā Eiropas pilsētā - 2,5 miljoni.

Mirstības un emigrācijas rezultātā Krievijā strauji samazinās iedzīvotāju skaits. Ik gadu Krievija zaudē ap 700 tūkstošiem cilvēku. Visstraujāk samazinās kristiešu populācija, kas gadā sarūk par 0,6%. Turpretī musulmaņu skaits Krievijā pieaug par aptuveni tikpat lielu daļu.

«Desmitgades beigās viens no pieciem Krievijas iedzīvotājiem būs musulmanis, bet līdz gadsimta vidum viņu būs puse no valsts iedzīvotājiem,» Krievijas pētnieks Ilans Bermans no Vašingtonas domnīcas American Foreign Policy Council raksta publikācijā laikrakstā The New York Post.

Daudzi analītiķi domā, ka līdz XXI gadsimta beigām musulmaņi Krievijā būs vairākumā. Pazīstamais Krievijas procesu vērotājs Pols Goubls uzskata, ka Krievijā norisinās reliģiskas pārmaiņas, kam būs lielāks iespaids uz starptautisko sabiedrību nekā Padomju Savienības sabrukumam. «Musulmaņu demogrāfiskajam pieaugumam būs dziļa ietekme uz Krievijas ārpolitiku,» viņu citē The Washingtom Times.

Jālūdzas uz ielas

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka «ārvalstu ienaidnieki» izmanto radikālo islāmu, lai vairotu etnisko spriedzi valstī. Vietējie musulmaņu līderi uzskata, ka pastāvošā vara ir pieļāvusi islāmticīgo diskrimināciju, veicinot daudzu musulmaņu atsvešināšanos, kas ir novedusi pie radikālā islāma uzplaukuma atsevišķos valsts reģionos, pirmām kārtām Ziemeļkaukāzā.

Krievijas musulmaņi uzskata, ka vara regulāri dara visu, lai viņu neapmierinātība augtu. Piemēram, septembrī musulmaņu garīgo līderu kritiku izpelnījās Novorosijskas pilsētas tiesas lēmums aizliegt nesen izdotu Korāna tulkojumu, jo tas esot naidu kurinošs.

Savukārt Maskavas musulmaņi sūdzas, ka Kremlis bloķē jaunu mošeju celtniecību galvaspilsētā. Pašlaik Maskavā ir četras mošejas, bet tās nespēj uzņemt daudzos ticīgos. Neseno Eid al Adha jeb Upurēšanas svētku laikā tūkstošiem musulmaņu bija spiesti lūgties uz ielām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Musulmaņi Krievijā

Pašlaik Krievijā dzīvo 21-23 miljoni musulmaņu, kas ir 16% no 143 miljoniem valsts iedzīvotāju

Musulmaņi veido vairākumu - 57 no 182 Krievijā mītošajām etniskajām grupām

Krievijas kristiešu skaits ik gadu samazinās par 0,6%, turpretī musulmaņu skaits pieaug tikpat lielā dinamikā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?