Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Krīze iedragā Viļņas pils būvēšanu

Pabeigt nav iespējams, bet pamest novārtā arī žēl. Šāda dilemma raksturo strupceļā nonākušo Valdnieku pils būvēšanu Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, kur šis projekts izraisījis līdzīgas diskusijas kā Nacionālās bibliotēkas būvēšana Latvijā. Valdnieku pils varēja kļūt par Lietuvas lepnumu, bet ekonomikas krīzes dēļ valsts vairs nevar atļauties turpināt vērienīgo projektu.

Varenības simbols

Nākamā gada valsts budžetā Valdnieku pils projektam atvēlēti tikai 17 miljoni litu (3,5 miljoni latu), ar ko varētu pietikt tikai jau uzcelto ēku uzturēšanai. Valdnieku pilī kopš 1995.gada, kad sākās pils projektēšana, ieguldīti jau 200 miljoni litu (41 miljons latu), bet celtniecības pabeigšanai un pils iekārtošanai vajadzētu vēl 150 miljonus litu (30 miljoni latu).

Valdnieku pils būvēšana Lietuvā tiek uzskatīta par gadsimta projektu. Varenā ēka tiek būvēta Viļņas centrā (starp Ģedimina pili un Viļņas katedrāli), kur savulaik slējās Lietuvas un Polijas apvienotās karaļvalsts valdnieku pils. Lietuviešu nacionālisti uzskata Valdnieku pili par Lietuvas varenības simbolu, jo tolaik lietuviešu valsts bija izpletusies no Baltijas līdz Melnajai jūrai. Pils tika sagrauta 1801.gadā, kad Lietuva tika pakļauta Krievijas impērijai.

Pils atjaunošana tika uzskatīta par valsts goda lietu, tomēr Lietuvā daudzi nebija sajūsmā par šo ideju. Vēsturnieki atgādina, ka nav īsti zināms, kā pils izskatījusies. Lietuvas presē šis projekts kritizēts par vēstures viltošanu un salīdzināts ar Disnejlendu. Milzīgu summu piešķiršanu Valdnieku pils būvēšanai kritizē arī Lietuvas kultūras darbinieki, jo šis projekts «apēdis» lauvas tiesu kultūrai atvēlētās naudas.

Ietekmīgs patrons

Tomēr pils būvēšanai ir virkne ietekmīgu atbalstītāju ar bijušo Lietuvas prezidentu Aļģirdu Brazausku priekšgalā. A.Brazausks ir pārliecināts, ka celtniecība jāturpina arī krīzes laikā, jo šajā projektā jau ieguldīts daudz naudas un darba. Projekta atbalstītāji uzsver, ka Valdnieku pils ir Lietuvas valstiskuma simbols.

Pili bija plānots pabeigt 6.jūlijā, kad Lietuva svinēja 1000 gadu jubileju kopš Lietuvas vārda pirmās pieminēšanas vēstures dokumentos. A.Brazausks uzskata, ka tagad svinīgo atklāšanu varētu pārcelt uz nākamā gada 15.jūliju, kad tiks svinēta 600 gadu jubileja kopš Žalgiris kaujas (1410.gadā lietuviešu karaspēks sakāva Vācu ordeni). Tomēr bijušā prezidenta aicinājumu līdzšinējā apjomā finansēt pils būvēšanu neatbalsta ne premjers Andrus Kubiļus, ne prezidente Daļa Grībauskaite. Pēc prezidentes domām, nākamais gads Lietuvā būs ļoti smags, nāksies samazināt pabalstus, politiķi aicina tautu paciesties, tādēļ šajos apstākļos nevar piešķirt vairāk naudas lielo objektu celtniecībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?