Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Krīze palētināšot VID kompleksa izmaksas

Kaut gan 2007. gadā, kad aizsākās lemšana par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunā biroju kompleksa celtniecību Mežaparkā, publiski izskanēja, ka projekts varētu izmaksāt līdz pat 150 miljoniem eiro, šobrīd ekonomiskās krīzes ietekmē pazeminājušās būvniecības cenas, un projekta īstenotāji cer, ka tas varētu izmaksāt pat trīsreiz mazāk. Tas arī samazinātu īres maksu, kas VID būtu jāmaksā par kompleksa izmantošanu, izskanēja otrdien, kad tika prezentētas iespaidīgā ēku kompleksa skices.

Valstij savi līdzekļi celtniecībā jāiegulda nebūšot, jo projekts paredz, ka VID jaunā ēka pēc uzcelšanas piederēs SIA Biroju centrs Ezerparks, ar kuru ieņēmumu dienests noslēgs nomas līgumu uz 30 gadiem, bet līdz brīdim, kad tas sāks ekspluatēt jaunās telpas, visas izmaksas segs projekta īstenotāji. Cik liela būs no VID pieprasītā nomas maksa, vēl precīzi nevarot pateikt, bet iestādes vadītāja Nelija Jezdakova Dienai sacīja, ka solīts esot, ka tā varētu būt pat zem tirgus cenas.

N. Jezdakova arī uzsvēra, ka šobrīd VID Rīgā īrējot telpas 14 dažādās vietās, no kurām vairākas turklāt esot ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī. «Būvniecības uzsākumu gaidām jau vairāk nekā desmit gadu. Šobrīd, piemēram, viena VID struktūrvienība pat ir izvietota bērnudārza telpās,» stāstīja N. Jezdakova. Viņa norādīja, ka visu struktūru pārcelšana vienuviet palīdzēšot VID ietaupīt naudu ar transporta un sakaru izdevumiem, kā arī būšot ērtāka iestādes klientiem. Šobrīd VID par telpu nomu visā Latvijā gada laikā samaksājot vairāk nekā divus miljonu latu gadā.

31,5% SIA Biroju centrs Ezerparks pieder Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai, bet 68,5% - SIA Mežaparks SPV, kuras vadītājs ir bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs un kas pieder ar krievu miljardieri Viktoru Vekselbergu saistītā holdinga Renova Group netieši kontrolētajam New Europe Real Estate. Valsts SIA Biroju centrs Ezerparks pamatkapitālā ieguldījusi 3,2 miljonus latu, bet SIA Mežaparks SPV - deviņus miljonus. Zemi Mežaparkā, kur tiks celts jaunais komplekss, SIA Mežaparks SPV iegādājās no toreizējā VID ģenerāldirektora vietnieka Vladimira Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes.

Savukārt par spīti tam, ka saprašanās memorands ar starptautiskajiem aizdevējiem norāda, ka valstij privātās un publiskās partnerības projektu ietvaros jaunas ilgtermiņa saistības nevajadzētu uzņemties, Iekšlietu ministrija turpina darboties pie Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes administratīvo ēku kompleksa celtniecības plāniem Valmierā. Arī šo projektu skāruši krīzes izraisītie samazinājumi un mainījušies projekta nosacījumi, tāpēc šobrīd tas tiekot saskaņots ar ministrijām un Iepirkumu uzraudzības biroju. Kompleksa projektēšana un celšana varētu turpināties divus ar pusi gadus, bet valsts par to sāktu maksāt tikai, kad ēkas būtu pabeigtas un nodots ekspluatācijā, tātad ap 2012. gada beigām, skaidroja IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone. Šis projekts varētu izmaksāt starp 10 un 20 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?