Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kroders.lv nerakstīs «tikai muļķi» un tikai par Kroderu

Patlaban jaunās teātra aktuālo procesu vietnes www.kroders.lv redakcijai rupjo komentāru dzēšana vēl nav problēma. «Pagaidām mums svarīgāk tādus vispār piesaistīt,» pasmaida teātra kritiķe un Latvijas Universitātes pasniedzēja Līga Ulberte. Pie pirmās - Silvijas Radzobes recenzijas par Oļģerta Krodera iestudējumu Mākoņains, iespējams, skaidrosies pagaidām nulle komentāru. Sadaļā Runā pagaidām domās par pūļa efektu, lecot visiem izrādes beigās kājās, dalījies viens pats Nacionālā teātra aktieris Artūrs Krūzkops.

Vietne www.kroders.lv palaista pasaulē 11. aprīlī. To izveidojusi un uztur Līga Ulberte, kura absolvējusi pirmo diplomēto teātra kritiķu kursu, kuru pirmo reizi Latvijā izveidoja Silvija Radzobe. Redakcijā strādā arī jaunākās paaudzes kritiķe Anna Jozauska un topošais dramaturgs Jānis Balodis. «Mēs visi trīs esam neatkarīgi cilvēki, nesaistīti ne ar vienu teātri vai kaut kādām interešu grupām,» uzsver galvenā redaktore.

Nauda nav viss

«Tas ir vēl viens apliecinājums, ka nauda ir svarīga, bet nav viss,» atbild Līga, vaicāta, vai viņu nepārsteidz, ka ideju ir iespējams īstenot. Pašlaik www.kroders.lv darbību nodrošina Kultūrkapitāla fonda starta finansējums 2500 latu. Kas notiks, ja KKF Teātra nozares padomē turpmāk ierotēs eksperti, kuriem šī ideja nešķitīs atbalstāma? «Jā, šo problēmu mēs apzināmies,» saka Līga Ulberte. «Ideja par vietu, kur cilvēkiem būtu iespēja regulāri apmainīties domām par teātri, kur būtu iespēja publicēt rakstus par teātri, profesionālas recenzijas, viedokļus, blogus u.tml., bija gaisā jau ļoti sen. Īpaši aktuāla tā kļuva tad, kad viens pēc otra likvidējās rakstošie mediji Kultūras Forums, Māksla+, samazinājās kultūras lapu apjoms, piemēram, Neatkarīgajā Rīta Avīzē

Dialogs, nevis kaprīze

Kopš 1989. gada galvenā teātra tribīne Latvijā bijis redaktoru Andas Burtnieces un Maijas Svarinskas veidotais žurnāls Teātra Vēstnesis. Ar zinātniski akadēmiskām un teorētiskām ambīcijām jau vairākus gadus darbojas United Intimacy un biedrības Tarba iedvesmots projekts - teātra forums www.teritorija.lv, kura galvenā redaktore ir Vācijā studējusī Inga Fridrihsone. Vēsturiski Latvijā ir novājināta, faktiski neesoša diskusiju kultūra. Arī Līga Ulberte neslēpj, ka jau nācies sastapties ar uzskatu, ka jaunizveidotais teātra portāls noteikti liecinot par kašķi ar Teātra Vēstnesi vai kaprīzu nespēju visiem teātra jomā ievirzītajiem apvienoties. «Es to uztveru tikai un vienīgi kā dialogu,» uzsver Līga Ulberte. «Mani pat mulsina, ka šāds jautājums ir parādījies. Skaidrs, ka drukāts medijs ir ideāli. Būtu ideāli, ja Latvijā varētu būt trīs teātra žurnāli, visi drukātā formā. Reāli tas nav iespējams. Teātra Vēstnesis iznāk diemžēl tikai četras reizes gadā un vienkārši nevar aptvert visu. Arī mēs, protams, nevaram, apgalvot, ka izdosies.»

Mazināt plaisu

«Esam ārkārtīgi ieinteresēti sadarboties ar teātriem un teātra cilvēkiem divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tādēļ, ka plaisa starp kritiku un praksi tiešām ir dziļa. Varbūt reizēm izdomāta no abām pusēm. Šis man liekas viens no veidiem, kā to iespējami mazināt, - runājoties un strādājot kopā,» stāsta Līga Ulberte. Vietne www.kroders.lv ir piedāvājusi visiem teātriem - gan profesionālajiem, gan neatkarīgajiem - ievietot savus reklāmkarogus un pašreklāmu. «Otrs mērķis - ļoti gribas dažādot skatpunktus. Tāpēc būs iespējama arī šī bloga forma,» skaidro Līga. Vai www.kroders.lv, līdzīgi kā www.satori.lv, domā paplašināties līdz citu kultūras jomu tribīnei? «Ideālā variantā - jā. Par to ir pāragri runāt. Tas ir arī resursu jautājums. Jāiestrādājas. Šobrīd primāri tas ir Latvijas teātru aktuālo procesu portāls,» saka redaktore un atklāj, ka www.kroders.lv publicēs arī lugas.

Kāpēc tāds nosaukums? «Nevajag aizmirst, ka Oļģerta Krodera tēvs Roberts Kroders bija spožs kritiķis,» atgādina Līga Ulberte. Kādā vēl labākā vārdā nosaukt iecerēto praktiķu un teorētiķu sarunāšanās vietu? Ja nu vēl kādam nepietiek ar Krodera personību, nopelniem Latvijas teātrī, milzīgo bibliotēku lai un apskaužami brīvo garu, anekdote no dzīves. Padzirdējis, ka tapis www.kroders.lv, režisors esot izmetis: «Internetā jau tikai muļķi raksta!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?