Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kurš būs īstais saimnieks?

Valsts uzņēmumi, kas nereti izpelnījušies kritiku par necaurskatāmību, efektivitātes trūkumu un politizāciju, ir vērienīgu reformu priekšā. Drīzumā ceļu uz valdību sāks Ekonomikas ministrijā (EM) tapusī koncepcija, kas varētu ieviest korekcijas valstij mazāk nozīmīgu uzņēmumu darbībā. Lielākas pārmaiņas nesīs nedaudz vēlāki plāni - valsts uzņēmumu pārvaldi koncentrēt vienā iestādē un iecerētā valsts uzņēmumu saimniecības revidēšana, vētījot, kuras no kapitālsabiedrībām ir saglabājamas valsts īpašumā un kuras - pārdodamas.

Kā ziņots, valdība pie valsts uzņēmumu saimniecības sakārtošanas izlēma ķerties pērn rudenī pēc iepazīšanās ar Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta (BKPI) pētījumu. Tajā bija uzskaitīta visu valstij pilnībā vai daļēji piederošo 142 uzņēmumu vērtība, analizēta uzņēmumu darbība un ieteikts uzlabot pārvaldību. Ja šie uzņēmumi strādātu tikpat efektīvi kā līdzvērtīgi komersanti citviet Eiropā, tie varētu pelnīt divreiz vairāk un valsts dividendēs no saviem uzņēmumiem varētu gūt par trešdaļu vairāk naudas, secinājis BKPI.

Lai konkurētu

Pirmais solis valsts uzņēmumu saimniecības sakārtošanā ir EM tapušais Publisko personu komercdarbības koncepcijas projekts. Tas izstrādāts, lai pārvērtētu publisku personu nepieciešamību turpmāk darboties kā komersantiem, lai tie nedeformētu tirgu jomās, kurās ir konkurence. Kā zināms, uzņēmēju organizācijas nereti ir norādījušas, ka valstij nav jānodarbojas ar biznesu, īpaši jomās, kurās valda konkurence. Attiecībā uz lielajiem, valstij stratēģiski nozīmīgajiem un ar likumu par neprivatizējamiem noteiktajiem septiņiem uzņēmumiem, piemēram, Latvenergo, Latvijas valsts meži, Latvijas dzelzceļš, starptautiskā lidosta Rīga, nekādas izmaiņas nav plānotas. Izmaiņas varētu skart citas, mazāk nozīmīgas valsts kapitālsabiedrības. Tās, kuru komercdarbība saistīta ar tām deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu izpildi, EM piedāvās pārveidot par publiskajām aģentūrām. Attiecībā uz pārējām EM piedāvās izšķirties starp trim variantiem: nenoteikt nekādus komercdarbības ierobežojumus; sašaurināt iespējas nodarboties ar komercdarbību, ļaujot ar to nodarboties tikai tad, ja to prasa svarīgas valsts intereses; ļaut darboties biznesā, ja konkrētajā tirgū ir konstatēta nepilnība. EM Publisko personu komercdarbības koncepcijas projektu skatīšanai valdībā plāno iesniegt marta beigās.

Centralizēs vadību

Jūnija beigās EM izskatīšanai valdībā plāno virzīt koncepciju, kas paredzēs pašreizējo decentralizēto valsts uzņēmumu pārvaldi aizstāt ar centralizētu, proti, visu valsts uzņēmumu pārraudzību uzticēt vienai iestādei. Par atbildīgo iestādi tiks rosināta diskusija, taču, EM ieskatā, šo pienākumu var uzticēt Privatizācijas aģentūrai (PA). Ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) iepriekš izteicās, ka uzņēmumu valsts pārvaldes centralizācijas mērķis ir arī izskaust politizāciju valsts uzņēmumu pārvaldē. Jautāta, kā tas tiktu panākts, ņemot vērā, ka PA valdē patlaban ir politikai pietuvināti cilvēki, EM skaidru atbildi nesniedza, sakot: ja valdība lems, ka PA var kļūt par valsts kapitāla daļu pārvaldītāju, tiks vērtēts tās neatkarības statuss. Valsts kapitāldaļu pārvaldei jābūt profesionālai un neatkarīgai no politikas, piebilda EM.

BKPI pārstāvis Indars Aščuks atzīst, ka PA ir savs vēsturiskais mantojums, kas jāņem vērā, taču būtiskāks ir jautājums, kā tieši valsts uzņēmumi tiktu pārvaldīti: kādi būtu pārvaldes principi, kas pārraudzīs šo iestādi - valdība vai Saeima. Konkrēts valsts uzņēmumu pārvaldes modelis taps pētījumā, par tā veikšanu Valsts kanceleja ir izsludinājusi konkursu, un tas varētu būs gatavs oktobra beigās. Pētījumā arī tiks piedāvāti kritēriji, pēc kuriem valsts uzņēmumi ir saglabājami valsts īpašumā un pēc kuriem - pārdodami, Dienai sacīja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) preses sekretāre Līga Krapāne. Viņa gan galvoja, ka attiecībā uz patlaban par neprivatizējamiem atzītiem uzņēmumiem šos kritērijus nav plānots attiecināt: «Vismaz Valda Dombrovska valdība to negrasās darīt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas valsts uzņēmumi Cik saņemts dividendēs

Kopumā valstij pilnībā vai daļēji pieder 142 uzņēmumi.
Kopējā valstij piederošā vērtība uzņēmumos ir 1,93 miljardi latu. Kopējā aktīvu vērtība, ietverot nekustamo īpašumu un valstij piederošos mežus, sasniedz 4,49 miljardus latu.
Kopējais uzņēmumu apgrozījums - 2,26 miljardi latu (lielākais - Latvenergo, Latvijas dzelzceļam un Air Baltic Corporation).
Kopējā uzņēmumu neto peļņa* - 132 miljoni latu. Vislielāko peļņu guvuši telekomunikācijas un mežsaimniecības jomas uzņēmumi.

2007. gadā 125 miljoni latu
2008. gadā 157 miljoni latu
2009. gadā 185 miljoni latu

Valsts dividendēs gadā papildus varētu iegūt 75-85 miljonus latu, ja tiktu uzlabota valsts īpašumā esošo uzņēmumu pārvaldība un darbības efektivitāte.

*Neietverot zaudējumus finanšu sektorā
Avots: 2009. gada dati, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta sagatavotais pārskats par valstij piederošajiem uzņēmumiem un to finansiālo stāvokli

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?