Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Labāka kandidāta nav

Krimināltiesību eksperti un tieslietu speciālisti Dienai atzīst, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kurš vakar paziņoja par gatavību atkārtoti kandidēt uz ģenerālprokurora amatu, ir labākais iespējamais šā amata kandidāts. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, kuram jāizvirza ģenerālprokurors apstiprināšanai Saeimā, pagaidām neatklāj, vai virzīs J.Maizīša kandidatūru apstiprināšanai trešajam pilnvaru termiņam.

Andrejs Judins,

Providus pētnieks dr. iur.

Iniciatīva ģenerālprokurora izvirzīšanā ir AT priekšsēdētāja ziņā, bet, manuprāt, Jānis Maizītis būtu gan atbilstīgs kandidāts, gan arī viņa atkārtota apstiprināšana amatā būtu lietderīga. Neredzu citu stiprāku personību, kas būtu piemērota tieši šim amatam. Ir spēcīgi profesionāļi un personības, bet ģenerālprokurora amats ir specifisks, un Maizītis ir sevi tajā pierādījis. Kritiķi saka, ka viņš nav pietiekami stingrs, bet viņš kurā katrā reizē arī nav tiesīgs tāds būt, tāpēc J.Maizīša ieturētais stils ir vērtējams kā ļoti korekts pret likumu un savu amatu. Prokuratūras darbs pēdējos gados ir labs un kļūst aizvien labāks. Neredzu iemeslu mainīt ģenerālprokuroru, bet Saeimas attieksmi prognozēt neņemos. Politiskajā virtuvē ne viss notiek pēc lietderības principa, ir daudzi zemūdens akmeņi, par kuriem man grūti spriest. Dažu politiķu mīlestības neesamības iemesls pret Maizīša kungu ir zināms. Viņu atkārtoti apstiprinot, šiem cilvēkiem ir, ar ko riskēt. Nianse gan ir tāda, ka izvirzītajam kandidātam grūti teikt «nē», jo tas nozīmē kritizēt arī AT priekšsēdētāju. Ieguvums no J.Maizīša palikšanas amatā būtu pēctecība, stabilitāte, pārliecība par to, kāds vējš pūtīs rīt un pēc gada. J.Maizītis ir ļoti atbildīgs cilvēks, tiešām kalpo likumam, ir nepolitizēts šā vārda pareizā sapratnē ― nelobē kādu politisko spēku. Protams, nav jau neaizstājamu cilvēku, bet viņa nomaiņas gadījumā neizbēgams ir nenoteiktības risks tik svarīgā valsts varas jomā. Vai vērts riskēt tikai eksperimenta dēļ?

Valentija Liholaja,

LU Krimināltiesisko zinātņu katedras vadītāja, prof. Dr. iur.

Jāni Maizīti noteikti vajadzētu izvirzīt trešo reizi. Viņš ir cilvēks savā vietā, labs profesionālis. J.Maizītis ir arī radošs tādā nozīmē, ka viņam ir padziļināta interese par savu darbības jomu, viņš studē doktorantūrā mūsu fakultātē. Personīgi viņu tuvu gan nepazīstu. Esam pārrunājuši atsevišķus profesionālus jautājumus semināros, ne vairāk. Mana pozitīvā pārliecība par viņu ir gan no pietiekami daudzajiem pieejamajiem materiāliem, gan no kolēģu stāstītā. Tāpēc neredzu nevienu iemeslu, kādēļ J.Maizīša kungs nevarētu ieņemt savu amatu arī trešo pilnvaru termiņu. Kā ģenerālprokuroram viņam ir jau ļoti ilga pieredze, viņš brīvi pārzina visus sava amata sīkumus un smalkumus, kas ikdienas darbā katrā amatā ir ļoti nozīmīgi, jo sevišķi tik atbildīgā amatā. Tos apgūt iespējams tikai ar personīgu pieredzi, un pat vislabākajam speciālistam, kas varētu nākt Maizīša kunga vietā, vajadzētu zināmu laiku, lai tajā visā ielauzītos, lai pārņemtu iesāktos darbus.

Attiecīgajos politikas procesos nepiedalos, tāpēc par J.Maizīša izredzēm uz atkārtotu ievēlēšanu atbildi nedošu. Mans profesionālais uzskats un vēlme ir, ka Saeimā vajadzētu strādāt dažādiem savu jomu profesionāļiem, sevišķi jau ar izpratni tieslietās. Citādi pašlaik notiekošā likumdošanas jaunrade ar 101 likumu grozījumu ir gan haotiska, gan apgrūtinoša tiem, kam pēc tam ar to visu ir jāstrādā. Lai lēmumi būtu kvalitatīvi, tiem jābūt pieņemtiem atbildīgi, ar izpratni. Ieguvums no J.Maizīša palikšanas ģenerālprokurora amatā būtu pēctecīgums, nepārtraukts secīgums visām tām svarīgajām lietām, ar kurām viņš strādā. Zaudējums attiecīgi būtu šo lietu pakļaušana ieilgšanas riskam. Krieviem ir sakāmvārds, ka no laba ar labu vaļā netiek. Šis ir tas gadījums.

Aleksejs Loskutovs,

Bijušais KNAB priekšnieks, dr. iur. (Sabiedrība citai politikai)

Pilnīgi noteikti J.Maizīti vajadzētu izvirzīt arī trešo reizi. Tas, kā noritēs ģenerālprokurora apstiprināšana parlamentā, pirmām kārtām atkarīgs no AT priekšsēdētāja izvirzītā kandidāta, bet, ja izvirzītu Jāni Maizīti, visdrīzāk Saeima viņu apstiprinātu. Noteikta Saeimas daļa viņu visnotaļ atbalsta, savukārt otra daļa, kam pret J.Maizīti pozitīvas attieksmes nav, visticamāk, neriskētu ar savu reputāciju tuvojošos vēlēšanu dēļ. Jo Maizīša kunga popularitāte tautā ir augsta. Par iespējamajiem ieguvumiem Jāņa Maizīša neizvirzīšanas vai neapstiprināšanas gadījumā neņemos spriest, jo nav jau zināms, ar ko salīdzināt ― tā cita iespējamā ģenerālprokurora amata kandidāta. Zaudējums viņa neapstiprināšanas gadījumā saistās ar risku, kam pārmaiņu gadījumā tiktu pakļauta tik sarežģīta sistēma kā Ģenerālprokuratūra. Tik lielas pārmaiņas kā vadītāja nomaiņa veicinātu nestabilitāti. Turklāt Maizīša kungs ir ļoti spēcīga personība, kas nepakļaujas nekādai ietekmēšanai. Lai cik labs profesionālis kāds būtu, šādas spēcīgas personības nemaz nav tik bieži sastopamas.

Aptaujāja Didzis Meļķis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?