Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Lai mūžilgs dzīvesprieks

Dzīvot ilgi un radoši - vai tas nav arī globālais labklājības mērķis? Izjust ikvienu dienu kā vērtīgi nodzīvotu mūža gājumā - vai tas neskan cildeni? Raiņa jubilejas gadā nozīmīga ir viņa atziņa: «Dot ir aktīva darbība un aktivitāte, kā dzīvībai vistiešākā parādība, arī kā vispatīkamākā jūta.» Arī seniori vēlas būt devēji, ne tikai «dzīves baudītāji» un ņēmēji.

Vēlme apvienoties kopās

Aktīvākā senioru daļa iesaistās grupu, kopu, klubu un dienas centru darbā, izvēloties saistošāko nodarbes specifiku. Senioru klubi pamatā veidojas pie pašvaldību sociālo dienestu organizētiem dienas centriem vai arī pēc aktīvo senioru pašiniciatīvas. Šeit seniori apvienojas pēc interesēm un vajadzībām, pēc profesiju specifikas, dzīvesvietas izdevīguma, pēc senu darba kolēģu ieteikuma, kā arī iegūtās informācijas interneta vietnēs.

Pētījumi rāda, ka šādos centros un kopās pamatā apvienojas vadītāji - izteikti līderi, kuri veido un satur kopu; izpildītāji - darboties gribētāji, kuriem nepieciešama ārēja ierosme darbībai; brīvdomātāji, kuri meklē garīgo piepildījumu pēc intensīvas intelektuāla darba dzīves; introvertie - vientuļnieki, kuriem ik pa laikam pietrūkst «pleca sajūtas»; atsevišķu interešu pārstāvji, kurus saista ceļošana, ekskursijas, teātru un koncertu apmeklējumi un neordināri notikumi ar savu līdzdalību.

Interešu daudzpusība

Pēc kopu sastāva, to biedru mainības laikā un telpā dažādojas arī satura izvēle. Tomēr visām kopām un dienas centru grupām var izdalīt vairākas prioritātes, kas pēdējos gados stabilizējušās. Jāņem gan vērā, ka ir arī tādi seniori, kuriem pietiek enerģijas apvienot dažādas kopas un atšķirīgus nodarbību veidus.

Viena no prioritātēm ir vaļasprieki - ceļojumi, ekskursijas, teātru un koncertu apmeklējumi, dalība muzeju, izstāžu, atvērto durvju dienās. Te aktuāla ir arī grāmatu apmaiņa un izlasītā apspriešana, dalība veco tautasdeju kopās un dziedāšana koros, amsambļos. Nākamā prioritāte ir darbība kustībā - līnijdejas, nūjošana, nodarbības trenažieru zālēs, vingrošana profesionāļu vadībā, aerobika senioriem, orientēšanās pēc noteikta maršruta, kustību terapija, ārstnieciskā vingrošana u. c. Saistoši ir arī rokdarbi - izšūšana, tamborēšana, adīšana, aušana, filcēšana, pērļošana, priekšmetu apgleznošana, pinumi, kokgriezumi, mulāžas, dekupāža.

Daudziem senioriem svarīga ir datorapmācība (vairākos līmeņos), tāpat arī intelektuālas nodarbes - izzinošas lekcijas un priekšlasījumi, tikšanās ar izcilām personībām, debates ar ierēdņiem un politiķiem (Latvija, ES), kopīga valsts svētku svinēšana un līdzdarbība nozīmīgos piemiņas pasākumos, kultūrvēsturisku centru un piemiņas vietu atjaunošanas popularizēšana, jaundarbu prezentācija un apspriešana, mācību ekskursijas ar pētniecisku raksturu (Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), Spīķeru komplekss, muzeji, parki), jaunākās literatūras prezentācija, personību jubileju izstāžu apmeklējumi, pašu autoru - senioru dzeju un prozas lasījumi, radošo darbu izstādes. Var minēt arī individuālas aizraušanās - rakstniecība, gleznošana, dziedāšana, instrumentu spēle, foto un video, alternatīvā ārstniecība, svešvalodu apguve, žurnālistika, pētniecības darbs (zinātnes nozares, praktiskais pielietojums), dārzkopība un selekcija.

Piemērs kopas aktivitātei

Rīgas Latviešu biedrības Pensionēto skolotāju klubs ar 150 biedriem aptver plašu izglītības darbinieku loku no pirmsskolām un palīgskolām līdz pamata un vidusskolām, tehnikumiem, koledžām, interešu izglītības skolām, augstskolām un Latvijas Zinātņu akadēmijas pētniekiem. Šo kopu vieno kopējs mērķis - atbalstīt, veicināt, popularizēt un ar padomu iesaistīties Latvijas izglītības attīstībā. Arī šeit seniori vēlas gūt jaunus draugus, apliecinājumu savam radošumam, iesaistīties kopīgos kultūras un izzinošos pasākumos, kā arī pašiem būt skolotājiem un labdariem.

Klubam šis gads paiet Aspazijas un Raiņa, J. Rozentāla, J. Grestes, V. Belševicas, K. Skujenieka, J. Streiča un citu izcilu personību zīmē. Nav aizmirsta Latvijas grāmata Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, ir bijusi izzinoša ekskursija Saldū pa J. Rozentāla dzīves un darba vietām, noskatīta P. Krilova godalgotā filma par vēstures tematiku, bijusi tikšanās ar Okupācijas muzeja pētniekiem. Esam piedalījušies koncertos Dzintaros un Lielajā ģildē, organizējuši pašu autoru dzeju lasījumus un ansambļa koncertus.

Šonedēļ pasākumā Paaudžu tikšanās ap 100 Rīgas pedagogiem - senioriem tikās ar 75. gadskārtu svinošo Rīgas skolēnu pils māksliniecisko kolektīvu - skolēniem no Rīgas skolām. Stundas laikā abas paaudzes «izceļoja» savu bērnības zemi ar kokļu ansambli Austriņa, skolas gadus - ar starptautiski godalgoto deju grupu Dzintarjūra un jaunības gadus - ar 50. jubileju atzīmējošo kameransambli Tonika I. Cimiņas vadībā. Seniorus īpaši priecēja I. Kalniņa dziesmu virkne un kopā esības noslēgumā - kopdziesma Mazs bij' tēva novadiņ'is kokļu pavadījumā.

Paaudžu tuvināšanās ne tikai vieno, bet rada arī ticību un cerību labklājības zemei Latvijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieguvums senioru kopdarbībā Neapmierinātība un sā

Iespēja izpausties radoši un gūt gandarījumu dzīvei, atklāt neapzinātās prasmes un iespējas;
gūt domubiedrus un prieku kopā esot, gūt atbalstu, padomu problemātiskās situācijās;
saturīgi pavadīt brīvo laiku;
baudīt citu labvēlību un būt labdarim citiem;
dalīties ar dzīves piredzi un jaunām idejām senioru ikdienā;
būt mūžilgi noderīgam sev tuviem un citiem, savai Latvijai.

Atstumtība, vientulība pēc aktīva darba mūža, atrašanās ārpus ierastās vides un cilvēku kopas;
nespēja apmierināt garīgās intereses finanšu trūkuma dēļ;
atrautība no kādreiz kuplās ģimenes (bērniem sava dzīve);
progresējošas veselības problēmas, pazeminātas spējas veikt fizisku un garīgu darbu;
datorprasmju nepietiekamība aktīvai dzīves pozīcijai;
skumjas par Latvijas lēno izaugsmi un politiskiem kašķiem, neprognozējamība reformu jēgai;
divas «dzīves telpas» Latvijā arī pēc neatkarības atjaunošanas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?