Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Lai nav populārs, bet godīgs

Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns kā jauns jurists ienāca politikā reizē ar Latvijas ceļu, kad pirms 20 gadiem kļuva par 5. Saeimas deputātu. Tagad jau viņš startē vēlēšanās vienā sarakstā ar savu dēlu Tomu Bordānu. Taču nekad savā politiskajā karjerā viņš nebija atradies uz tāda popularitātes viļņa kā pērnā gada beigās un šā gada sākumā, kad iestājās par maksātnespējas administratoru sistēmas reformu un zaudēja tieslietu ministra amatu. Viņš aizgāja kā cietējs, kurš cīnījies par taisnīgu lietu.

Nodibinot un piesakot Saeimas vēlēšanās jaunu partiju, kurai būs grūti konkurēt ne tikai ar varas partijām, bet arī ar četriem citiem populāru līderu izveidotiem jauniem politiskajiem spēkiem, J. Bordāns riskē pazaudēt to politisko kapitālu, ko bija ieguvis kā tieslietu ministrs, ja Jaunā konservatīvā partija (JKP) Saeimā neiekļūst. Latvijas faktu jūlijā veiktajā aptaujā JKP bija tikai 0,5% atbalstītāju.

Reitingi neietekmē

«Mani neinteresē tas, kādi ir mani reitingi. Mani interesē, kā mēs varētu mainīt politisko partiju struktūru valstī. To nevar izdarīt ne ļoti populāri politiķi, ne tie, kas tagad ir pie lielas teikšanas, jo viņi ir ieinteresēti saglabāt sistēmu,» skaidroja J. Bordāns. Tāpēc partijai nav bijis mērķis iekļaut sarakstā populārus cilvēkus. «Man arī ar Artusu Kaimiņu ir labas attiecības, un varbūt viņš būtu piekritis nākt arī pie mums,» piebilda JKP priekšsēdis, uzsverot, ka šādu vēlētāju piesaistīšanas paņēmienu partija neesot izmantojusi. Aktieris A. Kaimiņš startē Latvijas Reģionu apvienības sarakstā.

Jūtams, ka J. Bordānā vēl saglabājies sarūgtinājums pēc Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) centieniem atsaukt viņu no tieslietu ministra amata, kuru gan viņš zaudēja tikai līdz ar Valda Dombrovska (Vienotība) valdības pilnvaru beigām šā gada sākumā. Ir iespaids, ka, it kā spītēdams NA, viņš pieteica līdzīgas ideoloģijas nacionāli konservatīvu spēku, kas atņems balsis Nacionālajai apvienībai. Taču J. Bordānam netīk, ka tiek kultivēts šāds viedoklis, jo mērķis esot piedāvāt alternatīvu tiem, kuriem nav par ko balsot, nevis kādam atņemt balsis. Viņš vairākkārt kā galveno uzdevumu uzsver to, ka valstij ir vajadzīgas pārmaiņas. Uz atgādinājumu, ka arī I. Sudrabas partija pieteikusi sevi ar tādu pašu saukli, JKP priekšsēdis atbildēja, ka izvēle paliks vēlētāju ziņā, - lai pilsoņi novērtējot, kādas pārmaiņas savā iepriekšējā darbā katrs ir veicis, viņš par paveikto tieslietu ministra amatā esot gandarīts, un arī «kandidātu saraksts mums ir viens no labākajiem», jo vēlēšanām esot pieteikti cilvēki, kuri atbilst morāli ētiskajiem kritērijiem. Teju visi arī esot partijas biedri.

Jaunā konservatīvā partija dibināta tikai šā gada maija vidū uz vairāku citu politisko spēku biedru bāzes. To veidoja tā Pilsoniskās savienības daļa, kas nepievienojās Vienotībai, bet apvienojās biedrībā Demokrātiskie patrioti, tās redzamākais pārstāvis bija Saeimas deputāts Dāvis Stalts, kurš kā līvs kandidē Kurzemē. Viņš Saeimā ievēlēts no NA, bet nesapratās ar partijas vadību un kļuva par neatkarīgo deputātu. No šīs biedrības ir arī Kurzemes saraksta līderis Krišjānis Feldmans. Kandidātu sarakstā ir neliela grupa, kura atstājusi Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Pazīstamākais ir Jānis Tomels, kurš tēvzemiešos bija 14 gadu un aizgāja no partijas reizē ar J. Bordānu, kurš savukārt tajā bija pavisam neilgu laiku. J. Tomels ir Engures novada deputāts un saraksta līderis Zemgalē, kur listes galvgalī kandidē arī populārais vetārsts Juris Tolpežņikovs - viņš nav nevienā partijā, bet arī iepriekš startējis no Nacionālās apvienības.

Vēl viena neliela grupa ir atnākusi no Reformu partijas. Viņu vidū redzamākais ir Kandavas novada domes deputāts Dainis Rozenfelds, kuram ir ļoti ilga politiskā pieredze. Tā gūta arī Latvijas ceļā, kur viņš bija ģenerālsekretārs, bet partiju nācās atstāt pēc LC neveiksmīgā starta Saeimas vēlēšanās 2002. gadā. Reformu partijā iepriekš bija arī Valsts zemes dienesta analītiķis Māris Grīnbergs.

Ne visas lokomotīves pazīstamas

Ar visā Latvijā populāriem kandidātiem nav nodrošinātas pat kandidātu sarakstu pirmās trīs vietas vēlēšanu apgabalos. Pazīstamākie no sarakstu līderiem ir D. Stalts, folklorists Austris Grasis, atvaļinātais brigādes ģenerālis Gundars Ābols Vidzemē, kā arī Latgales saraksta lokomotīve dzejniece Eva Mārtuža, kuras dēls Jānis Mārtužs arī kandidē vēlēšanās. Vidzemē ar otro numuru pieteiktais Raitis Sijāts arī ir politikā vairāk nekā desmit gadu, viņš bijis Jaunajā laikā un Pilsoniskajā savienībā. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Aldis Lieljuksis ir tikai ceturtais Rīgas apgabalā aiz Valsts probācijas dienesta nodaļas vadītājas Jolantas Eihentāles - viņa ir izpelnījusies augstu vietu sarakstā, jo ir partijas kanclere jeb ģenerālsekretāre.

Pārlūkojot sarakstu, redzams, ka pazīstamākie pārstāvji ir piesaistījuši kandidātus no savām teritorijām vai jomām, kuras pārstāv. No JKP vēlēšanām ir pieteikti vairāki ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un jaunsardzi saistīti cilvēki. Partijas vadība skaidro, ka uz drošības un tiesiskuma jautājumiem kampaņā būs likts uzsvars. Arī šajā ziņā jūtama sakritība ar Nacionālo apvienību. Tāpat ir vairāki kandidāti no Kandavas, Engures un Tukuma novada. Augsta vieta sarakstā ir arī no Reformu partijas Tukuma novada domē ievēlētajam Agrim Zvaigzneskalnam. Nedaudzo sarakstā iekļauto pašvaldību pārstāvju vidū vēl ir no Vidzemes partijas Ķeguma novada domē ievēlētais Kristaps Rūde, kā arī Dundagas novada deputāts Ansis Roderts.

Par iespēju iekļūt Saeimā vēlas pacīnīties gan juristi, valsts pārvaldes darbinieki, skolotāji un būvinženieris, gan austrumu cīņas skolas instruktors, skaistumkopšanas salona vadītājas asistente, autobusa vadītājs, bērnudārza sargs, sūkņu iekārtas operators, kāda uzņēmuma ēkas uzraugs. Sarakstā ir 97 kandidāti, un tā veidotāji atzīst, ka nav izdevies izpildīt apņemšanos - pieteikt 100 pretendentu. Grūtības radušās Latgalē, kur palikušas vakances, atzina viens no partijas vadītāja tuvākajiem sabiedrotajiem J. Tomels. Viņam par piedāvāto sarakstu neesot kauns, jo visi esot savā darbavietā cienīti cilvēki. JKP piesaka pārstāvjus no 36 teritorijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Rīgas vēlēšanu apgabalā
1. Jānis Bordāns - zvērināts advokāts
2. Austris Grasis - SIA SALETSA FR valdes loceklis
3. Jolanta Eihentāle - Valsts probācijas dienesta Ogres teritoriālās nodaļas vadītāja

Vidzemes vēlēšanu apgabalā
1. Gundars Ābols - Latvijas dzelzceļa Ārējo sakaru direkcijas direktores vietnieks NATO sadarbības jautājumos
2. Raitis Sijāts - Vidzemes tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājs
3. Sanita Megere-Klevinska - Ropažu Kultūras un izglītības centra vadītāja

Latgales vēlēšanu apgabalā
1. Eva Mārtuža - akciju sabiedrības Lauku Avīze redaktore
2. Aigars Zīmelis - SIA AMV centrs valdes priekšsēdētājs
3. Inga Čekša-Ratniece - Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas projektu vadītāja

Kurzemes vēlēšanu apgabalā
1. Krišjānis Feldmans - SIA Sumter valdes priekšsēdētājs
2. Dāvis Stalts - Saeimas deputāts
3. Inga Gluzda - SIA Studio Intelligence valdes locekle

Zemgales vēlēšanu apgabalā
1. Jānis Tomels - Engures novada domes deputāts
2. Agris Zvaigzneskalns - Tukuma novada domes deputāts
3. Juris Tolpežņikovs - individuālā uzņēmuma Jura Tolpežņikova veterinārā ambulance īpašnieks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?