Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Laime sekot aicinājumam

Biruta Magele, kuru pazīstu jau no 70. gadiem, sarunas gaitā mani «noliek uz lāpstiņām» ar vienu pašu teikumu: «Zini, es nemaz neesmu tāda, kādu mani redz cilvēki. Būtībā esmu nedroša, bieži par sevi nepārliecināta, tāds nobijies bērns.» To par sevi saka sieviete, kura pirmā Latvijā kļuva par individuālā tēla stilisti, kura uzrakstījusi piecas grāmatas par vizuālo stilu, kura ilgus gadus posa filmām un pārraidēm mūsu pazīstamākos māksliniekus un kultūras darbiniekus, galu galā - kura jau 21 gadu vada savu - Birutas Mageles Starptautisko stilistu skolu!

Kā pa purva ciņiem

Biruta atceras, ka no bērna kājas viņai «šausmīgi patika ķimerēties ar matiem. Biju gatava frizētavā pat grīdas mazgāt, lai tikai būtu tuvāk savam sapnim»!

75 gadu vecumā Biruta uzskata, ka viņas dzīve bija interesanta un pilnvērtīga tāpēc, ka, pirmkārt, nešauboties sekoja savam aicinājumam, un, otrkārt, tāpēc, ka ļoti bieži daudz kas notika it kā pats no sevis - kāds piezvanīja, piedāvāja, uzaicināja, iedrošināja un viņa atsaucās. Šiem dzīves ceļā sastaptajiem vērtīgajiem cilvēkiem Biruta pateicīga joprojām.

Sākumā gāja kā pa purva ciņiem lēkājot. Liepājā frizierskolu nebija, bet meiteni pieņēma par palīgu kādā frizētavā, kur viņa darīja visu, arī grīdas mazgāja. Biruta agri apprecējās un ar vīru pārcēlās uz Rīgu, pabeidza frizieru kursus, saņēma diplomu un sāka strādāt dažādās Rīgas frizētavās kā maiņas meistare, aizvietojot kolēģus. Pārdaugavas frizētavā viņa ūdeni nesa no pumpja pagalmā un sildīja to uz plītiņas, lika dāmām ilgviļņus, veidoja frizūras, un klientēm meistare patika. Pirmais pakāpiens karjerā bija mazas frizētavas vadītājas vieta Lāčplēša ielā.

60. gadu sākumā sākās dažādi frizieru konkursi ne tikai Rīgā, bet arī Tallinā, Kijevā, Ļeņingradā un citur. Mājās Biruta bieži atveda goda diplomus. Paveicās padziļināt prasmes Ungārijā un Čehijā. Paralēli jaunā friziere neaizmirsa arī savu otru bērnu dienu aizraušanos - fotografēšanu. Viņa bija lepna, jo tēvocis uzdāvināja fotoaparātu Ļubiteļskij, vēlāk pati iegādājas lepnāku aparātu - Zenit.

1965. gadā Biruta uzzināja, ka tiek dibināta Tautas kinoaktieru studija, un devās uz iestājeksāmeniem ar domu, ka varbūt kļūs par kinooperatori. Konkurss bija milzīgs, bet Birutu uzņēma studijā. Piecus gadus viņa trīs reizes nedēļā vakaros mācījās kopā ar Guntu Virkavu, Līgu Liepiņu, Lilitu Ozoliņu, Aivaru Bogdanoviču un citiem, bet pa dienu strādāja frizētavā. Biruta slavē savus pedagogus Līviju Akurāteri, Aloizu Brenču, Arnoldu Liniņu, Rolandu Kalniņu, Mihailu Savisko, Robertu Ligeru, Borisu Podnieku. «Par aktrisi kļūt negribēju, bet nokļuvu tuvāk savam sapnim - sāku strādāt par režisora asistenti filmās Kad lietus un vēji sitas logā, Pilsēta zem liepām, Meldru mežs, Peters. Tā bija milzīga skola. Rūdījos un uzzināju, ka nav tāda vārda - nevaru.» Kinostudijā pie Karīnas Lapiņas Biruta apguvu grima mākslu. Vēlāk, kad Rīgas Kinostudijā viņu ieraudzīja televīzijas grima māksliniece Asja Strēle, «kļuvu par divu kungu kalpu - kādu brīdi vienlaikus strādāju kinostudijā un televīzijā, tas bija aizraujoši»! Katrs jauns darbs bija izaicinājums, un ikreiz māca šaubas - vai spēšu, vai pratīšu?

Skaista tauta

Tagad Biruta Magele saka paldies Zandai Krancmanei, kas uzaicināja viņu par pasniedzēju savā modeļu skolā un mudināja uzkrāto pieredzi apkopot grāmatā. «Turējos pretī - nez vai pratīšu! Taču iznāca mana pirmā grāmata Kosmētika, un tagad man jau ir piecas grāmatas un vēl vairākas ieceres.»

Zanda arī mudināja Birutu Mageli atvērt Stilistu eksperimentālo studiju. Tā sāka strādāt 1991. gadā. Caur ērkšķiem pie rozēm - drīz pienāca diena, kad Biruta sāka kārtot dokumentus Starptautiskās stilistu skolas akreditācijai. Tā atkal bija iešana nezināmajā, taču rezultāts bija tā vērts. Šogad skola nosvinēja 21. jubileju, to beiguši daudzi Latvijā un ārzemēs strādājošo frizieru un stila meistari.

Biruta Magele uzskata, ka viņu veidojusi pieredze un daudzās laimīgās sakritības, ko var saukt par prasmi būt īstā laikā, īstā vietā. Tēlaini sakot, viņa ir sieviete orķestris. Skolā ir draudzīgs pedagogu kolektīvs, bet Biruta grib būt visā iekšā pati un joprojām māca frizieru darbus, vizuālā tēla veidošanu, modes vēsturi, kosmētiku, ādas kopšanu un režijas pamatus: «Stilists ir smaga profesija, jo jāstrādā ar cilvēkiem. Ja tu to nespēj, tad šajā profesijā nebūsi īstajā vietā. Dievs nav radījis nevienu neglītu cilvēku. Stilistam un frizierim jāizceļ klientā skaistais, lai viņš var lepoties ar sevi. Priecājos, kad ārzemnieki saka, ka latvieši ir skaista tauta.»

Tikai nesanīkt!

Biruta Magele ir laimīga, jo visu dzīvi dara to, kas pašai tik ļoti sirdij tuvs. Viņai dzīve ir interesanta arī ārpus skolas sienām. Jau 31 gadu viņa ir precējusies ar zinātnieku Leonu Mageli. Izaudzis dēls mūziķis Deniss Paškevičs, kurš dāvājis viņai trīs mazmeitas. Biruta smej, ja jaunākā Jasmīna ir viņas kopija - meitenei arī ļoti patīk visiem taisīt frizūras.

Biruta uzskata, ka sievietei jādomā par savu izskatu jebkurā, arī senioru vecumā. Viņa vienmēr ir gaumīgi saposusies. Lai cik maz būtu laika, vismaz reizi vai divas mēnesī Biruta dodas pie savas kosmetoloģes Zanes - «viņa mani sačubina». Biruta iesaka - nevari apmeklēt skaistumkopšanas salonu, palīdzi sev pati! «Daba piedāvā tik daudz iespēju, kas neko nemaksā! Sabužini spalviņas, un skat, parādās arī mirdzums acīs! Nav jau gluži tā, ka man nekas nesāpētu.» Biruta neslēpj - sāp kājas un mugura, tā profesionālā kaite no ilgās stāvēšanas uz kājām. Galvenais ir nečīkstēt un iet! «Pavasarī abi ar vīru izgājām attīrīšanās kūri pie dziednieka Elmāra Orleja, jutāmies kā no jauna piedzimuši!»

Biruta uzsver, ka galvenais ir dzīvot harmonijā ar sevi un jebkurā vecumā nesanīkt pat tad, ja šķiet, ka iestājusies pelēka diena: «Dziļi ieelpoju un uzsmaidu attēlam spogulī - būs labi!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biruta Magele

Dzimusi Liepājā 1939. gada 18. septembrī
Diploms par frizieru kursu beigšanu (1960)
Mācījusies Tautas kinoaktieru studijā (1964-1969)
Režisora asistente, grima māksliniece Rīgas Kinostudijā (1965-1972)
Grima māksliniece, friziere Latvijas televīzijā (1973-1992)
Birutas Mageles Starptautiskās stilistu skolas dibinātāja un vadītāja no 1993. gada
Grāmatu Kosmētika, Skaisti un veselīgi mati, Stila harmonija, Krāsa + forma - tas ir stils, Padomi dekoratīvajā kosmētikā autore

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?