Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Laimīga vieta, kur nav laika novecot

«Aizbrauciet pie Bēnes senioriem - lielisks piemērs, kā dzīvot vecumdienās! No viņiem strāvo tāda enerģija!» ieteica gerontoloģijas profesors Jānis Zaļkalns. Patiesi, par enerģijas, ideju un dzīvotprieka trūkumu bēnieši sūdzēties ne var, ne grib. Viņiem ir tik daudz darāmā - gan paaudžu sadarbības jomā, gan pilnveidojot sevi, gan iesaistoties labdarības pasākumos, ka neesot laika novecot. Kāda novecošana!

Šeit, Auces novada Bēnes Pensionāru biedrībā Atvasara, kurā no aptuveni 400 Bēnē dzīvojošajiem pensijas vecuma ļaudīm darbojas 27 seniori divās interešu grupās, valda tik ģimeniska sajūta, ka ne vientulībai, ne drūmām domām nav vietas. Te tās izklīst kā izdzenātas ar mākoņu stūmēju.

Kas slēpjas burciņā

«Mums laimējies ar atrašanās vietu. Te ir laimīga vieta,» par centru, kur vienuviet izvietota bibliotēka, muzejs, sociālais dienests, jauniešu un bērnu istaba, Pensionāru biedrības telpas, maza zāle sarīkojumiem, teic Bēnes Pensionāru biedrības vadītāja Lidija Stavro. Viņiem ir pat sava kapela lūgšanām, kur notiek dievkalpojumi gan luterāņiem, gan katoļiem. Ir arī atsevišķa telpa ar plāksnīti uz durvīm - Savādas nolanas valstības. Nolana esot kāds augs, paskaidro seniores, bet šajā valstībā glabājas Atvasaras dalībnieču rokdarbi, citkārt te seniori klausās lekcijas par veselību un medicīnu.

Bēnes Pensionāru biedrība sanāk kopā divreiz nedēļā. Tās nav formālas sapulces - no mājas sanestie produkti, dārzos izaudzētais tiek likts galdā, lai tikšanās sirsnīgākas un «arī vēderiņam kāds prieks». Tikšanās parasti tematiskas, nupat viena bijusi ar nosaukumu Kas slēpjas burciņā? «Burciņās sanesām katrs ko gardu no mājām, apmainījāmies receptēm un lielījāmies, kam garšīgāk!» stāsta Lidija Stavro.

Pavasarī Bēnes seniori apmainās sēkliņām, bet rudenī te notiekot ne vien ziedu izstādes, bet īsti ražas dalīšanas svētki - ja kādam mājās izaudzis, piemēram, palielāks ķirbis, tas ved dalīt pārējiem senioriem.

Mājās iet veselākas

Reizi mēnesī bēnieši svin kopīgas jubilejas. «Jubilāri jau sūdzas, lai nedāvina tik daudz ziedu, panest nevarot. Bet cilvēki mūžu nostrādājuši un ir to pelnījuši - labus vārdus un uzmanību. Parasti mājās katrs aiziet ar ziedu klēpi - lai citi ar skaudību noskatās!» teic Lidijas kundze. Biedrībā nosvinētas pat kāzas! Sešdesmit piecu gadu vecumā pirmoreiz apprecējusies biedrības seniore Ņina Osepova un par viņu trīs gadus vecākais Edvards Mandeķis. «Kārtīgi nosvinējām. Viņi ir kopā joprojām - jau trīs gadus,» sirsnīgi pavēsta pārējās dāmas, piebilstot, ka arī Ņinas dzīvesbiedrs nu iesaistījies biedrības aktivitātēs.

Bēniešiem ir tradīcija - jau desmito gadu brauc ekskursijās, parasti vismaz trīs reizes gadā. Aicina līdzi arī tos, kas nav biedrībā. Kundzes ada un tamborē, sporto, iesaistās pagasta sabiedriskajā dzīvē. Dāmas pat piedalās zolīšu turnīros - brauc uz Ukriem, Penkuli, Auci, Īli! «Medaļu pilns galds,» lepni paziņo Rita Suščenko. «Mums nav laika novecot, jūs saprotat, kā tas ir?» ievaicājas Dzidra Strazdiņa, ar iesauku Putniņš. Jā, dāmām te ir arī iesaukas. Naļivaika, piemēram. Pati Naļivaika - Lidija Abramova, spēlējot zolīti ar Dzidru un Ritu, vienīgi šķelmīgi smaida par savu iesauku... Viņi te tiešām dzīvo kā ģimene, kurā viens otru balsta un uzmundrina. «Mājās man televīzija vien runā - nav, kas runātu pretī. Vientuļi,» neslēpj Putniņš. «Meitenes atnāk - vienai tur sāp, otrai tur, noskaņojums gar zemi. Bet te mēs izrunājamies, pasmejamies cits par citu, palasām anekdoties, un meitenes mājās iet veselākas! Kur citur lai satiekas, ja ne biedrībā?» uzskata Atvasaras vadītāja.

Papildina viens otru

Biedrību Atvasara slavējot arī Auces novada domes vadība, jo īpaši uzsverot patriotismu. «Gints Kaminskis reiz atzina: bēnieši ļoti mīl savu Bēni,» lepojas Lidija Stavro. Neviens pasākums nenotiek bez pensionāru biedrības piedalīšanās. «Mēs neesam zemāki par citiem! Vai tas par skaļu teikts? Darbojamies!» uzsver Lidija. Likteņdārzā koku iestādījuši, valsts svētkos koncertos piedalījušies. Savukārt bērnu istabas vadītāja Gunta Rencberga saka: «Ja šajā mājā kādu pasākumu rīko, tad iesaistās arī pārējie - seniori, jaunieši, bērni. Visvairāk priecē, ka notiek tāda īsta paaudžu sadarbība. Ļoti labs piemērs, kā paaudzēm papildināt vienai otru.»

«Bibliotēka rīko grāmatu apskatu - jau stājamies rindā, kurš kuru grāmatu ņems. Viss notiek! Draudzējamies ar Vītiņu, Kroņauces pensionāriem. Rīkojam karnevālus, spēlējam teātri. Nemaz nespēju uzskaitīt visu garo sarakstu ar to, ko darām,» atzīst Lidija Stavro, steidzīgi skatoties pulkstenī. Dienā, kad ierodamies ciemos, Bēnē valda patīkams satraukums - dzimtajā pusē ieradusies bēniešu ilggadēja sadarbības partnere - trimdas latviete, pašlaik Norvēģijā dzīvojošā seniore, kura atbalsta pagasta vecākos ļaudis. Lidijai un finanšu direktorei, kā smejot dēvē biedības grāmatvedi Silviju Varkali, jādodas sagaidīt.

Palīdz nelaimē

«Arī paši nodarbojamies ar labdarību. Mūsu pēdējais veikums - Labas nedēļas darbu ietvaros katrs no mājas sanesām, ko nu varam. Drēbes, burciņas ar produktiem un sulām, traukus - Vītiņos desmit bērnu ģimenei, kurai nodega māja, aizvedām palīdzību. Palīdzējām arī vēl kādai ģimenei, nonākušai nelaimē. Jo ar katru var nelaime gadīties. Palīdzam arī ar naudiņām - ziedojam smagi slimajiem no biedru naudas, cik nu varam atļauties,» stāsta Lidija. Citās biedrībās pensionāri gan gaida, kad viņiem kāds palīdzēs... «Viss mums ir. Lai arī naudiņas nav daudz, galvenais - lai būtu veselība!» uzskata Elza Grinberga.

Savukārt biedrības grāmatvede Silvija Varkale domā - vecumdienās par naudu svarīga ir uzņēmība: «Var jau sēdēt kaktā, lasīt grāmatas vai skatīties televīziju, bet ir jāiet sabiedrībā un jākustas! Daudzi ir skeptiski, nemīl sabiedrību. Bet, ja izietu no mājas, varbūt atrastu sev ko tīkamu. Tādai pensionāru biedrībai miljonus nevajag. Ne jau vienmēr visu izšķir nauda.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?