Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Latvijas vīzas pieprasa daudz, bet vairākas dienas rindā nav jāgaida

«Šobrīd jau ir ļoti mierīgi - 320-350 pieteikumu dienā,» decembra otrās puses pieprasījumu pēc vīzām raksturo Latvijas vēstniecības Maskavā Konsulārās nodaļas vadītājs Uldis Simsons. Novembra beigās un decembra sākumā pieprasījumu skaits bija pat divtik liels un darbiniekiem nācās strādāt virsstundas. Vēstniecība cer, ka finansējums atļaus arī šogad karstākajā sezonā pieņemt papildu darbiniekus, jo, pateicoties viņiem, izdevies izskaust rindu vairāku dienu garumā, par ko vēstniecība tikusi kritizēta.

Tieši rudens un ziemas sezonā pieprasījums pēc Latvijas vīzām ir pieaudzis lavīnveidā - šā gada novembrī, salīdzinot ar pērnā gada novembri, par 83 procentiem, kopumā novembrī un decembra pirmajās desmit dienās pieprasītas 10 326 vīzas, no tām lielākā daļa arī izsniegtas, atteikumu skaits ir niecīgs - mazāk par pusprocentu. «Visus iepriekšējos gadus problēma bija tā, ka rinda palika uz nākamo dienu. Vienu dienu 40 cilvēku, nākamajā vēl 60, un tā šī rinda pieauga, un radās situācijas, ka dienām ilgi cilvēki netika klāt,» skaidro U. Simsons. Šā gada augustā ieradās septiņi papildu darbinieki, apkalpošana notiek raitāk, turklāt pārkārtota arī izsniegšanas kārtība - agrāk rinda bija viena, tagad vīzas izsniedz pēcpusdienā, un augstākais pusotrā stundā visi gaidītāji tiek apkalpoti. Kad Latvijas vēstniecībā viesojas Diena, novērojam, kā tas notiek - cilvēki sastājas rindā Čapligina ielā, kurā atrodas vēstniecība, tad rindas sākums ievijas vēstniecības teritorijā, aste gan vēl paliek ārpusē. «Cilvēki kopš padomju laikiem pieraduši - ja izsniedz no trijiem, jānāk pirms trijiem, lai gan vēlāk rinda būs mazāka,» komentē U. Simsons. Decembra beigās papildu darbinieki atgriezās Latvijā, jo janvārī pieprasījums pēc vīzām strauji krīt; atkal tas pieaug vasarā. Šogad līdz vasaras sezonas sākumam plānots ieviest elektronisko vīzu anketu, kuru cilvēki varēs aizpildīt datorā, un vēstniecībai šie dati nebūs jāaizpilda ar roku, turklāt ar šīs sistēmas palīdzību varētu veidot arī rindu, un stāvēšanas laiks saīsinātos. Izteikta tendence ir, ka cilvēki prasa tūristu vīzas, bet ceļo individuāli, neizmantojot firmu pakalpojumus. Bijis pat nedaudz kuriozs pieteikums, kurā cilvēks par apmešanās vietu Latvijā norādījis savas automašīnas treileru. Tā kā viņš varējis uzrādīt dokumentus, ka treilers ir piemērots dzīvošanai ziemas sezonā, vīza izsniegta. Iespēja iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, investējot vai pērkot nekustamo īpašumu Latvijā, nav izraisījusi īpašu bumu, jo cilvēki sapratuši, ka atļaujas iegūšanas procedūra ir visai sarežģīta, turklāt sākumā tik un tā tiek izsniegta uz gadu, vēlāk tā jāpagarina. Pie vīzas parastajā kārtībā tikt ir vieglāk.

Vaicāts par iemesliem, kāpēc tieši šoziem Latvija kļuvusi par tik iekārotu vietu Krievijas tūristiem, U. Simsons norāda, ka aptaujas nav veiktas, taču diez vai intereses pieaugums būtu saistāms ar Rīgas reklamēšanas kampaņu Live Riga, kam 2010. gadā galvaspilsētas dome bija atvēlējusi divus miljonus latu, šogad - pusotra miljona.

Sava loma varētu būt publikācijām presē un tūrisma firmu aktivitātei, taču bieži vien iemesls ir atjaunojušies sakari starp draugiem un paziņām Latvijā un Krievijā. Vasarā daudzi brauca uz Latviju, lai aizbēgtu no lielā karstuma un mežu ugunsgrēku izraisītā smoga.

Arī Latvijas Hosteļu asociācijas valdes priekšsēdētājs Armands Muižnieks uzskata, ka Live Riga kampaņas pirms svētkiem nav mērķtiecīgas, jo šajā laikā cilvēki brauc tāpat, bet, piemēram, janvāra sākumā, kad viesnīcās iestāsies klusais periods, nav arī kampaņu, kas tūristu plūsmu aktivizētu. «Ir mainījušies pirkšanas paradumi - agrāk cilvēki, pērkot ceļojumu, prasīja ekskursijas uz Siguldu un Rundāli, tagad maksimums ir kājnieku ekskursija pa Vecrīgu,» norāda A. Muižnieks. Viņš arī uzsver, ka tūristu pieplūduma laikā daudzviet pasliktinās pakalpojumu kvalitāte, jo tiek pieņemti mazāk profesionāli papildu darbinieki uz laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pieprasīto vīzu skaita pieaugums

2010. gada 11 mēnešos pieprasītas 54 869 vīzas, izsniegtas 54 626 vīzas, kas ir par 27% vairāk nekā 2009. gadā. Nodevās iekasēti 1,34 miljoni latu.
2010. gada novembrī pret 2009. gada novembri pieprasīto vīzu skaita pieaugums ir 83% (šogad 5485, pērn 3003), izsniegto - 84% (šogad 5467, pērn 2975).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?