Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Līdz nirvānai man vēl tālu!

Pie Latvijas Nacionālās operas baleta prīmas Jūlijas Gurvičas devos, lai uzzinātu, kāpēc viņa pēdējā laikā aizraujas ar jogu. Bet trāpīju uz balerīnas dzimšanas dienas atbalsi ģērbtuvē, kur viņa cienāja kolēģes ar marinētām olīvām, vīnogām un vīnu.

Piebiedrojos kolēģiem, kuri jūs sveic. Vai drīkstu zināt, cik jums gadu?

Savus gadus neslēpju. Man vakar bija 37. dzimšanas diena. Viss tik skaisti sakritis kopā - dzimšanas diena, jaunās, nu jau manas 20. baleta sezonas sākums un septembra sākumā saņemtā Latvijas Gāzes balva kā gada labākajai baleta solistei. Esmu eiforijā nevis no panākumiem uz skatuves, bet no tā, cik daudz apkārt labu cilvēku, kas priecājas kopā ar mani un apsveic. Telefons vakar zvanīja visu dienu!

Jums baletā ir liela slodze. Kā atpūtāties atvaļinājumā?

Šogad bija garš atvaļinājums - divi mēneši. Sauļojos, elpoju priežu gaisu Babītes Vārnukrogā, ģimenes vasarnīcā.

Vai baleta prīma var atļauties tik ilgi netrenēties?

Protams, var. Cits ir jautājums, kādā formā sāksi jauno sezonu. Mēs, solisti, parasti nākam uz teātri un paši sākam trenēties jau pirms oficiālā sezonas sākuma. Jo ilgāk atpūšos, jo grūtāk atgriezties formā. Šoreiz gan visu atvaļinājumu gāju uz jogas nodarbībām un reizēm arī uz trenažieru zāli, tāpēc gluži bez kustībām nebiju. Bet ar baletu gan nenodarbojos. Atvaļinājums ir tādēļ, lai atpūstos. Un vēl es uzskatu, ka uzreiz pēc atvaļinājuma nedrīkst ieplānot tik lielas un grūtas klasiskā baleta izrādes kā Žizele, Gulbju ezers vai Apburtā princese. Tas ļautu dejotājiem izvairīties no traumām, jo tās tieši tad notiek, ja jāveic sarežģīti uzdevumi, vēl neesot formā. Bet teātra vadība ne vienmēr iedomājas par šo niansi. Man uzreiz pēc atvaļinājuma augustā nācās dejot Žizeli un Apburto princesi. Strādāju «caur vairs nevaru», līdz spēku izsīkumam. Taču veselīga ir fiziskā slodze bez milzīgas piepūles. Mēs, baletdejotāji, trenējamies ārkārtīgi daudz un pat esam pieraduši pie sāpju sajūtas, piemēram, pie muskuļu sāpēm. Pat šķiet nenormāli, ja nekas nesāp.

Kāpēc pievērsāties jogai?

Izveidojās dzīves situācija, kad likās, ka joga man varētu palīdzēt pārvarēt depresiju. Pamēģināju un jutu - man der. Dziļi filozofijā negremdējos. Man patīk sajūta, ko dod jogas fiziskie vingrinājumi. Pirmoreiz izmēģināju pirms trim gadiem. Tagad nodarbības trenera vadībā apmeklēju četrus mēnešus.

Fiziskas slodzes jums netrūkst arī ikdienā?

Tomēr baletā ķermenim ir savi ierobežojumi. Nodarbojoties ar jogu, es atklāju citus savus talantus. Tas nav tā: bāc, un tu sēdi, sasējies mezglā. Viss notiek pakāpeniski. Un tad vienā brīdī jau dari to, kas tev agrāk pat neienāktu prātā. Skorpiona pozā gan pagaidām spēju izlocīties tikai pie vingrošanas sienas, jo tai vajag stiprākas rokas. Un līdzsvara izjūta ir pavisam citāda nekā baletā.

Uz galvas arī stāvat?

Pagaidām ne.

Kur vēl rodat līdzsvaru?

Man patīk apcerīga vērošana. Babītē gulēju pludmalē pie upītes un klausījos ūdens skaņās. Patīk ieklausīties, kā šalc priedes. Vērot ir ļoti interesanti - tu atslēdzies no visa un vienkārši skaties. Piemēram, uz rozi, uz vienu ziedpumpuru. Vēro, kā rāpo skudriņa, kā mainās mākoņi. Tas pozitīvi uzlādē, jo tu baudi skaistumu.

Dzimšanas dienu ar 12 gadus veco dēlu Ņikitu šaurā tuvinieku lokā atzīmējām SPA centrā. Biju baseinā, zem kaskādes, aromātu saunā, burbuļvannā un lieliski atpūtos! Šodien darbā priecājos, cik vieglas ir manas kājas. Visvairāk patīk turku pirtī. Ar dabiskās ādas cimdiņu, ko man reiz uzdāvināja pirtnieks Turcijā, dzimšanas dienā noberzu visu negatīvo, nogriezu matus un 37 gados ienācu kā Afrodīte!

Kā saņemat sevi rokās pirms iziešanas uz skatuves?

Joprojām katru reizi uztraucos. Palīdz, ja pirms izrādes noskaņojos ar pašiedvesmu, vienkārši parunājos ar sevi. Bet recepti piedāvāt nevaru, jo tas ir darbs ar sevi - ļoti intīms un katram citāds.

Laikam banāli jautāt, vai balerīna ievēro skarbu diētu un kontrolē svaru?

Visi to jautā, bet es nekādas diētas neesmu ievērojusi un nejūtu īpašu vajadzību bieži svērties, jo spogulī taču redzu, kāda esmu. Ēdu visu un arī naktīs. Pat bulciņas, tās man ļoti garšo. Man pat bija mērķis mazliet pieņemties svarā. Vienkārši gribējās kļūt mazliet apaļākai, un gan jau partneri mani pacels arī tad, ja būšu pāris kilogramu smagāka. Mācoties baletskolā, balerīnas pieļaujamā svara norma bija 50 kilogramu. Ja bija vairāk, nepielaida dueta nodarbībās. Mans svars jau gadiem ir 46-47 kilogrami. Pirms diviem gadiem vasarā bija 50 - tad jutos laimīga! Un vēl - pašlaik cenšos atmest smēķēšanu, un tas man sāk izdoties. Bez mokām un piepūles. Agrāk varēju izpīpēt pat paciņu dienā, bet tagad jau dienām mierīgi varu iztikt bez cigaretes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?