Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Lielākā problēma - laika trūkums

«Jau pērn zināju, ka ZPD gribu rakstīt tieši ķīmijā un pie skolotājas Ventiņas. Viņa ieminējās, ka varētu papētīt sēnes, jo netālu no viņas mājas aug reti sastopamie zemes tauki,» stāsta Talsu Valsts ģimnāzijas 12.a klases skolniece Annija Ādmīdiņa, kas kopā ar Madaru Bērziņu izstrādāja ZPD, kurā salīdzināja dažādas sēnes un pierādīja, ka baravikas ir visvērtīgākais antioksidantu avots.

Ar šo darbu meitenes ieguva 1. vietu, 900 eiro un budžeta vietu RTU rīkotajā skolēnu ZPD konkursā. Kas bija grūtākais ZPD izstrādē? «Atrast mežā baravikas, jo pērn nebija baraviku gads. Klasesbiedri nāca palīgā,» Annija smaida. Viņa stāsta, ka tālāk domā par eksaktajām studijām, tāpēc ļoti iespējams, ka izmantos balvā iegūto budžeta vietu RTU. Bet līdz tam vēl jāstartē Vislatvijas ZPD konferencē. Annijas skolā ZPD tiek uztverti ļoti nopietni, un viņa teic, ka iegūtās iemaņas noteikti palīdzēs arī studiju darbu veidošanā - ar to Annija jau palīdzējusi brāļa draudzenei.

Arī Annijas ķīmijas skolotāja Ilze Ventiņa teic, ka ZPD skolēniem ļauj izkopt pētniecības prasmes un pārbaudīt, kāda joma viņus interesē. Viņa uzsver, ka ZPD kvalitāti iespaido dažādi faktori un sakritības, skolēna ieguldītais darbs un interese, taču pamatu pamats ir veiksmīga skolēna un skolotāja sadarbība - sākot jau no tēmas kopīgas izvēles. «Bet, ja runā par zinātnisko pusi, tad jārēķinās, ka tie tomēr ir skolēni un ZPD būtībā ir mācību metode. Tajā pašā laikā šim darbam tomēr ir arī jāatbilst noteiktiem zinātniskuma kritērijiem. Starp šīm lietām jāmāk nobalansēt.» I. Ventiņa savus skolēnus mudinot gūt prieku no pašas ZPD veidošanas - ja uzķer šo azarta, aizraušanās sajūtu, tad ir arī gandarījums. Tiesa, skola ZPD latiņu cenšas turēt augstu, un tas ir mērķtiecīgi organizēts darbs ar savām tradīcijām.

Rīgas Franču liceja fizikas skolotāja Biruta Šķēle, kuras audzēkņi regulāri ir starp ZPD konkursu līderiem, norāda, ka skolēni ir mērķtiecīgi un aizraujas tad, kad redz, ka ZPD izstrādei ir jēga, ka tas ir nopietni, nevis ķeksītim. Te būtisks ir skolotāja veikts ilgs, pacietīgs ievirzes un ieinteresēšanas darbs. «Augsne ir jāsagatavo, uz plikiem akmeņiem nekas neaug,» viņa saka. Skolēniem ir svarīgi atklāt pētāmās tēmas praktisko pielietojumu. B. Šķēle gan atzīst, ka peļņas, pielietojamības meklēšana zinātnē viņu mazliet kaitina, jo aiz tās mēdz pazust tīrā zinātkāre, vēlme pētīt, lai vienkārši uzzinātu.

Skolēni meklē iespēju savos ZPD iekļaut kaut ko jaunu, nebijušu, tāpēc ZPD tēmu domāšana skolotājiem sagādājot lielu piepūli, atzīst abas pedagoģes. Tēmai jābūt gan saistošai skolēnam, gan aktuālai, tāpēc talkā nāk skolēnu hobiji, zinātnes aktualitātes, vecāku un skolas absolventu padomi un idejas. Savukārt otra lielā problēma ir laika trūkums un laika plānošana. Tas, ka ar ZPD jātiek galā paralēli ikdienas mācībām, skolēnus mēdz biedēt un padara viņiem šo lietu mazāk pievilcīgu, norāda I. Ventiņa. Rīgas Franču licejā to mēģina risināt, cenšoties bīdīt ZPD izstrādi vairāk uz 11. klases pusi. B. Šķēle gan teic, ka 11. klases skolēns vēl īsti nav gatavs ZPD, tāpēc ideālo risinājumu viņa patlaban neredz. «Šajā ziņā taustās visas Latvijas skolas,» viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?