Tad sākas interesantākais - jāpiemeklē vīns. Prasās vīnu pilnbriedā, ar maigiem, zīdīgiem tanīniem un augļiem, kas vairs neuzbāžas no glāzes, bet zina savu vietu. Vīnu, kas būtu inteliģents sarunu biedrs, nevis vakara nagla. Vīnu, kas der gan tam liellopam, gan manam svētdienas noskaņojumam.
Izklausās vienkārši, bet Rīgas veikalu piedāvājumā šādus vīnus nav nemaz tik viegli atrast. Ir manīti daudzi lieliski, bet jauni un ekspresīvi sarkanvīni, kas svētdienas vakaram liekas par intensīviem un ekstravertiem. Manīti arī gatavi, bet augstākās klases vīni. Par attiecīgu cenu, protams.
Chᅢᄁteau Patache d'Aux 1999, Medoka, Francija. Atpakaļ pie lietas. Tam svētdienas vakaram izvēlos vīnu no Medokas, Bordo. Lai gan ar Medoku ģeogrāfiski saprot visu pussalu, kas stiepjas uz ziemeļiem no Bordo, šinī gadījumā runa ir par vīnu no Medokas apelācijas. Tās pašas, kura ir visvairāk uz ziemeļiem, vēl aiz Sentestefas. Pat tie, kuri bijuši Bordo un izbraukājuši to krustām šķērsām, bieži vien aizmirst par Medoku. To neapciemo un parasti palaiž gar ausīm. Skaidrs, kāpēc, - ne tur vairs lielo piļu, ne glamūra, ne prestiža. Tur ir tikai vienkārši labi vīndari. Tieši tāds ir minētais bordo - 10 gadu vecs (jauns) kvalitatīvs vīns, bez glamūra, inteliģents. Savus labākos gadus jau nodzīvojis, bet joprojām interesants sarunu biedrs. It sevišķi svētdienas vakaram un liellopa sutinājumam. Ar maigiem tanīniem, ne pārāk muskuļots un ar patīkamu upeņu zaptes noti. Kā nu ne, vīnā ir 60% Cabernet Sauvignon - vīnoga, kuru tā pa īstam var novērtēt tikai cienījamā vecumā (un kopā ar ēdienu).
Dr.Loosen Bernkasteler Lay Kabinett 2007, Mozele, Vācija. Saldajā ēdienā - ābolkūka. Ābolu šogad daudz . 25 minūtes cepeškrāsnī, un gatavs. Turklāt tieši Latvijas āboli vislabāk der cepeškrāsnij un kūkai. Ko piedzert klāt? Veco labo Mozeli, protams, jo tieši Mozeles saldskābums ir kā radīts ābolkūkai. Ja jums teiktu, ka glāzē Mozeles vīna var sagaršot un saostīt gan citrusaugļus un ābolus, gan medu un petroleju (!), - neticētu. Bet pamēģiniet! Iespējams, snobi jau rauc degunus, bet velti. Medus un āboli ir augstas gatavības pakāpes (ogas novāc tikai oktobra pašās beigās), bet petrolejas aromāts radies no krama un vulkāniskās augsnes, kas pārpārēm atrodama Mozeles stāvajās nogāzēs. Nebaidieties, ka tas ir salds. Lai gan šis konkrētais Bernkasteler Lay Kabinett ir tikai «bāzes modelis», varu saderēt, ka gribēsies vēl. Un vēl - ja kādreiz sadomāsiet apceļot Mozeli ražas laikā, varu ieteikt lieliskas naktsmājas tieši virs Bernkasteler Lay vīna dārza. Lielisks skats un mūža mīlestība pret Mozeli garantēta!