Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Lielveikalu virskundzība

Šobrīd asas diskusijas izraisījusi iniciatīva par Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikai. Finanšu ministrija iebilst. Jūs kā opozīcijas pārstāvis atbalstāt?

Tiem dažiem PVN procentu punktiem ietekme uz produktu gala cenu būs tikai piliens jūrā.

Kāpēc?

Brīvās konkurences apstākļos valdība vai valsts cenas neregulē. Mēs varam debatēt par samazināto likmi pārtikai, cik mums tīk, patērētāji šo samazinājumu var nejust. Divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, jo tā ietekme uz cenu niecīga. Otrkārt, tirdzniecības tīkls, kas piedāvā šīs preces patērētājiem, šo samazinājumu var paņemt sev. Klasiskais piemērs ir ar pienu - tā iepirkuma cenas būtiski samazinājušās, bet gatavā produkta cenas plauktos palikušas tādas pašas kā iepriekš.

Tirgotavu konkurence neveicina cenu kritumu?

Ļoti daudzi uzskata, ka tirgū pastāv konkurence. Es uzskatu, ka starp tirdzniecības ķēdēm konkurence nepastāv. Maxima un Rimi kopā aizņem aptuveni 60% Latvijas mazumtirdzniecības tirgus. Maxima ļoti lielā mērā realizē preci, kuru piegādā no Lietuvas. Kāda tur konkurence?

Kāda būtu izeja no situācijas?

Veikaliem jāatklāj sava uzcenojumu politika. Atcerieties, kad Latvijas valsts palielināja akcīzes nodokļa likmi, degvielas tirgotāji tūlīt pat izlika plakātus, kur bija redzams, cik maksā pati degviela, tās piegāde, cik lielas summas aiziet dažādos nodokļos un cik procentuāli mazs pret to visu ir tirgotāja uzcenojums. Pamēģiniet atnākt uz kādu no veikalu tīkliem un pamēģiniet noskaidrot, kāda ir viņu uzcenojuma politika. Neteiks! Konkurences trūkums tajā duopolā, kāds izveidojies (Maxima un Rimi), un jaunu lielo spēlētāju neienākšana tirgū nodrošina situāciju, kad uzcenojumu politika absolūti necaurskatāma, neprognozējama, nekontrolējama.

Un kādas tam sekas?

Tie ir lielveikalu tīkli, kas nosaka, kurš ražotājs strādās, ražos produkciju, varēs to pārdot, nodrošinās ar darba vietām cilvēkus un kurš ne - no kuriem viņi tās preces neiepirks. Sanāk absurda situācija. Pieņemsim, ka es esmu ražotājs un jūs esat ražotājs. Es ražoju preci, bet neieguldu naudu tās reklāmā, mārketingā, skaistā iepakojumā, tikai orientējos uz to, lai mana prece būtu lētāka, pieejamāka ar domu, ka peļņu gūšu no lielāka apgrozījuma. Turpretī jūs savu preci vēlaties pozicionēt kā dārgāku, paredzētu turīgākiem pircējiem, līdz ar to izdodat naudu par iepakojumu, mārketingu un tā tālāk. Attiecīgi es savu preci piegādāju par vienu eiro, jūs par diviem. Kas notiek veikalu plauktos? Abas preces maksā 2,99, un to nosaka ne jau ražotāji, bet lielveikalu tīkls. Divi lielākie veikalu tīkli var pateikt ražotājam: tu piegādāsi tikai mums. Un ražotāji šādos ultimātos brīžiem ieklausās, jo veikalu tīkls piedāvā iespēju realizēt preci lielos apjomos. Līdz ar to ražotāji ir atkarīgi no tirgotājiem, pat Saeimas komisijā viņi neatļaujas skaidri paust savu nostāju.

Jā, negodīgi pret ražotāju. Noteikti cieš arī patērētāji. Kā to ietekmēt?

Protams, ne jau ar cenas vai uzcenojuma regulēšanu. Risinājums būtu jaunu lielu tirgotāju ienākšana Latvijas tirgū. Lielāka konkurence. Pie mums tirgotāju uzcenojums atkarībā no preču grupām svārstās no 50% līdz pat 150%. Vācijā veikalu ķēdēs, starp kurām ir reāla konkurence, uzcenojums ir 10-15%. Ne velti mēs ļoti bieži esam pārsteigti, ka vienas un tās pašas preces citās Eiropas valstīs ir daudz lētākas nekā pie mums.

Un ko jūs - deputāti - no savas puses varat darīt?

Šobrīd Saeimā skatām Negodīgās mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumu, kura mērķis ir ierobežot tirgotāju patvaļu pret ražotājiem. Uzcenojuma politika ir viens faktors, papildus tam ir dažādi, mūsuprāt, negodīgi zem dažādiem pakalpojumu nosaukumiem paslēpti maksājumi. Piemēram, ražotājam jāmaksā par to, ka tirgotājs izvērtē attiecīgā ražotāja darbības saimnieciskos rādītājus. Veikali iekasē naudu par piemērotajām atlaidēm. Ražotājam jāapmaksā veikalu loģistikas izdevumi - preču izvadāšana no centrālās noliktavas, kur to pieņem no ražotāja, uz visiem sava tīkla veikaliem. Tāpat ir maksājumi par mārketingu - par to, ka precei izliks priekšā lielāku izkārtni.

Iepriekš bija dažādas bonusu sistēmas. Tagad arī?

Mēs ar likumu tos ierobežojām, taču tagad to pašu noformē kā dažādas atlaides, mārketinga pakalpojumus. Līdz ar to mūsu mērķis ir ar likuma normām vēl vairāk ierobežot veikalu ķēžu uzkundzēšanos pār ražotājiem. Lai tirgotāji noteiktu savu izdevumu daļu nesegtu uz ražotāju rēķina. Nosacījumi ir ļoti konkrēti. Piemēram, plānojam aizliegt tiešā vai netiešā veidā maksāt vai citādi atlīdzināt par līguma slēgšanu, par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietā, tajā skaitā par preču izvietošanu veikalu plauktos, aizliegt kompensēt mazumtirgotāja negūto peļņu no preču pārdošanas vai peļņu, kas mazāka par gaidīto, aizliegt prasīt nodrošināt zemāko cenu, ierobežojot piegādātāja brīvību vienoties ar citu mazumtirgotāju par zemāku cenu.

Pie mums ražotāji uz tirdzniecības vietu rēķina neattīstās. Bet tirdzniecības vietas uz ražotāju rēķina attīstās.

Kādā veidā?

Ražotājs lielajam tirdzniecības tīklam piegādā preci, piemēram, pienu ar derīguma termiņu septiņas dienas. Pēc cik ilga laika tirgotājs atdod naudu ražotājam? Pēc mēneša. Lūdzu, jums ātrā kredīta piemērs! Šāda agresīvā politika jau arī bijusi pamatā lielveikalu tīklu ienākšanai Latvijā - ne jau pamatā par savu naudu viņi sabūvējuši visas ēkas. Tas viss sabūvēts par ražotāju naudu!

To arī regulēsiet ar likumu?

Mums ir priekšlikums, ka par precēm, kuru derīguma termiņš ir līdz 10 dienām, jānorēķinās 20 dienās, bet par precēm, kuru derīguma termiņš ir līdz 20 dienām, jānomaksā 30 dienās.

Tirgotāji izvēlēsies pienu, ko var glabāt mūžīgi - ar konservantiem. Un pircējiem nebūs citas izvēles.

Par to ir cits stāsts. Konkurences padome ir skatījusi gadījumu, ka par precēm, ko piegādā regulāri (pat ja tām ilgs derīguma termiņš, taču tās pircēju pieprasītas), dažādi tirgotāji norēķinās dažādos termiņos. Daudzi ražotāji to nezina, bet Konkurences padomes pozīcija ir, ka šādos gadījumos būtu jānorēķinās 10 dienu laikā.

Likuma grozījumi, par ko stāstījāt, tirgotājiem visdrīzāk nepatiks. Deputāti spēs noturēties pret tirgotāju lobiju?

Komisija pieminētās normas ir atbalstījusi, tajā skaitā arī manus priekšlikumus, tiesa - ne visus. Saeima otrajā lasījumā skatīs šoceturtdien.

Kuras jūsu iniciatīvas komisija noraidīja?

Piemēram, ka aizliegts piemērot dažādus tirdzniecības uzcenojumus dažādu piegādātāju vienas preču grupas precēm. Teiksim, lai visu ražotāju pienam vienāds uzcenojuma procents.

Kāpēc noraidīja?

Nevēlas komisija un daudzi tās deputāti šādu normu. Tirdzniecības tīkli ļoti skaļi protestēja. Jo, strādājot brīvās konkurences apstākļos, viņiem esot pašiem tiesības izvēlēties, kādu uzcenojuma politiku pret kuriem ražotājiem piemērot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?