Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Lietus gāž, bet ir superīgi!

Ar pamatīgu pārbaudījumu - nepārtrauktām lietusgāzēm - Valmierā 10. oktobrī sākās patriotiskās spēles jauniešiem Jaunie Rīgas sargi: atceries Lāčplēšus! reģionālās kārtas. 17. oktobrī notika nākamā no tām Grobiņā, taču priekšā vēl sešas kārtas dažādās pilsētās, kurās piedalīties aicinātas jauniešu komandas vecumā no 14 līdz 19 gadiem (trīs puišu un trīs meiteņu sastāvā) no ikvienas vietas Latvijā. «Superīgs piedzīvojums!» atzīst skolēni, kas jau paspējuši spēli izbaudīt.

Spēli jau vairākus gadus rīko LR Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs, Nacionālie bruņotie spēki (NBS), Latvijas Kara muzejs un biedrība Media Gids. Spēli atbalsta gan norises pilsētu pašvaldības, gan Latvijas dzelzceļa ritošā sastāva serviss, Eco Baltia Vide, Flora Maiznīca u. c.

Lai piedalītos spēlē, komandām jāaizpilda anketa www.jaunierigassargi.lv, atbildot uz jautājumiem par Latvijas Brīvības cīņām un aprakstot savu motivāciju startēt spēlē. Uz katras pilsētas klātienes kārtu tiek 20 zinošākās un motivētākās komandas, bet spēles fināls, kurā piedalīsies divas labākās komandas no katra reģionālā posma, notiks 28. novembrī Siguldas pusē, Morē. Katras kārtas uzvarētāji saņems jūras ceļojumu uz Stokholmu kopā ar Tallink, galvenā balva pagaidām vēl ir noslēpums, taču spēle ir ieguvums pilnīgi visiem tās dalībniekiem.

«Bija ļoti interesanti - apmācības, pats misijas skrējiens! Ne jau katru dienu var dabūt tādu ieskatu armijas ikdienā, arī vēstures norisēs,» vērtē Daina Kārkliņa, kapteine Valkas ģimnāzijas un Strenču vidusskolas komandā 213. leģions, kas Valmieras posmā izcīnīja 1. vietu. Kas bija grūtākais? «Ir grūti motivēt komandas «vājāko posmu» nenolaist rokas. Bet tikām galā - vilkām un stūmām līdzi. Tāpat sapratu, ka būt par komandas kapteini nemaz nav tik viegli, jo jārūpējas par pārējiem, jāmēģina sevī atrast līdera dotības.»

Dainai spēles azarts radies jau pērn, kad viņas komanda tikusi līdz 5. vietai, savukārt Edvards Putniņš, kura vadītā komanda Pārgaujas ģēniji Valmierā tikai par puspunktu atpalika no uzvarētājiem, tomēr līdz ar 2. vietu nopelnīja arī ceļazīmi uz finālu, Jaunajos Rīgas sargos šogad startēja pirmo reizi. «Informācija bija skolas mājaslapā, un spēle likās kā piedzīvojums, iespēja sajust, kas norisinājās Brīvības cīņās. Komanda esam no vienas klases, daļa esam arī jaunsargi, un mums rūp Latvijas pagātne un nākotne. Saprotam, ka esam tie, kas nākotni veidos,» puisis saka. Viņš stāsta, ka izaicinošākais bija laikapstākļi, bet aizraujošākais - misijas uzdevumi. «Domājām, ka būs tikai jāskrien, bet bija daudz āķīgu punktu, kas pārbaudīja uzmanību. Ir jāizlasa līdz galam visi nosacījumi!» Spēle arī saliedējusi komandu, jo likusi vienam otru atbalstīt, kā arī ļāvusi saprast, ko nozīmē armijas dzīve, disciplīna.

Vienreiz pamēģinājuši, skolēni Jaunajos Rīgas sargos startē atkal un atkal un grib to darīt pat pēc 20 gadu sasniegšanas, stāsta spēles koordinatore un biedrības Media Gids pārstāve Sandra Galgāne, piebilstot: «Tā mums ir lielākā atzinība.» Grobiņas posmā pieteikusies pat komanda no Igaunijas, kam vietējie skolēni uzņēmušies būt par tulkiem. «Vēsture atgriežas - arī 1919. gadā latvieši ierakumos stāvēja kopā ar igauņiem,» S. Galgāne smaida.

Atsaucība ir liela arī no skolu puses, jo projekts skolēniem sniedz zināšanas, spilgtas emocijas un audzina viņos patriotismu. Tāpat uz spēli raujoties NBS karavīri, kuri ik gadu stingri, bet ar humoru apmāca komandas pirms došanās misijas skrējienā. S. Galgāne stāsta, ka jaunieši par Latvijas vēsturi ir diezgan zinoši, bet spēle vairo interesi. Katrā posmā veicamā misija gan atšķiras, jo uzdevumi tiek pieskaņoti Brīvības cīņu notikumiem attiecīgajā apkaimē. «Misiju arī izpušķojam, lai tā būtu patiesa realitātes simulācija - ir rācijas komandām, ir personāži, kas mēģina novērst uzmanību, spiegot utt.» intriģē S. Galgāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iespēja iesaistīties

Nākamie spēles Jaunie Rīgas sargi: atceries Lāčplēšus! posmi:
24. oktobrī Lielvārdē (pieteikties var līdz 22.10.);
31. oktobrī Daugavpilī (pieteikties var līdz 29.10.);
7. novembrī Gulbenē (pieteikties var līdz 05.11.);
11. novembrī Rīgā, projekta Rīgas hronikas: kopsolī ar Rīgas skolēnu rotu ietvaros (pieteikties var līdz 07.11.);
14. novembrī Tukumā (pieteikties var līdz 11.11.);
21. novembrī Jelgavā (pieteikties var līdz 18.11.).
Vairāk informācijas - www.jaunierigassargi.lv.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?