Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lietuviešiem sēņu vairāk

Nepieredzētais karstums un ugunsgrēki Krievijā lieguši tai piegādāt sēnes citām valstīm un sekmējuši ļoti strauju Lietuvas meža sēņu eksportu uz rietumvalstīm. Aģentūra ELTA ziņo, ka pieprasījums pēc Lietuvas sēnēm ārvalstīs pieaudzis aptuveni divkārt un attiecīgi arī cenas cēlušās pusotru līdz divas reizes. Latvijā sēņu raža ir trūcīga, un uzpircēji sūdzas, ka nespēj nodrošināt kaut minimālu eksporta apjomu. Daudzi sēņotāji cenšas gailenes un bekas pārdot tirgū, jo tā var vairāk nopelnīt.

Uzpērk un fasē

«Lietuvā sēņu nekad nav maz, bet nevar teikt, ka šogad būtu vairāk nekā citus gadus. Brīnumi nav notikuši, bet Krievijas vidienē nav sēņu, kaut gan pie Sanktpēterburgas un Pleskavas sēnes vairāk vai mazāk aug. Aktīvi iepērkam Baltkrievijā, Polijas ziemeļos,» stāsta Lietuvas SIA Ekoratas direktors Almants Juškevičs. Iepirkuma cena ir cēlusies par 20 -30%, kilogramu gaileņu iepērk par trim četriem eiro, bet pārdod par 5,5-6 eiro. Pagaidām no Latvijas piegādātājiem neesot piedāvājuma.

SIA Kurzemes ligzda valdes priekšsēdētājs Ģirts Egle atzīst, ka citus gadus arī viņa uzņēmums daļu iepirkto sēņu tālāk pārdevis Lietuvā, daļu - Somijā un Zviedrijā, taču šogad neesot ko eksportēt - iepirkšanas apjomi ir niecīgi. «Lietuvā jau kopš 90. gadu sākuma ir izveidotas bāzes, kurās saplūst sēnes gandrīz no visas Austrumeiropas, arī Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Tur šīs sēnes fasē un sūta uz Rietumeiropu,» stāsta Ģ. Egle. Eiropā šobrīd sēņu cena krīt, jo Baltkrievijā un Polijā to netrūkstot. Latvijas sēņu iepircēji vēl nav zaudējuši cerības, ka rudens būs dāsnāks. Patlaban Kurzemes ligzda gailenes iepērk par Ls 1,20-1,70 kilogramā. Internetā redzami daudzi sēņu uzpircēju piedāvājumi. Viens sazvanītais stāsta, ka varot piebraukt klāt, ja gaileņu būs vismaz pieci kilogrami un tās būs notīrītas. Tad maksāšot Ls 1,80 par kilogramu. Cits uzpircējs Gulbenē atbild, ka vairs sēnes nevajagot - iepircis 100 kg, un pietiekot. Viens no nedaudzajiem uzņēmumiem, kas sēnes Latvijā ne vien iepērk, bet arī pārstrādā, SIA Kronis iepirks tikai rudens sēnes, nevis gailenes, norādīja uzņēmuma direktors Aivars Svarenieks.

Izdevīgāk tirgoties

Rīgas Centrāltirgū gaileņu cena svārstās starp trim un četriem latiem. Baraviku un beku ir krietni mazāk, bērzlapes trešdien izdevās atrast pie diviem tirgotājiem, un tās izskatījās sīkas. Cits sakās lasījis pats, citam lasot radi. Kāda tirgotāja stāsta, ka dienā izdodas pārdot līdz 20 kilogramiem gaileņu. «Nav īpaši labi, Latgalē nav nemaz. Mēs sēņu lasītājiem maksājam labi, pašiem maz paliek,» stāsta cita pārdevēja, kurai ir aizdomas, ka viņai kaimiņos tirgojot poļu gailenes, iespējams, pat izmērcētas ūdenī, lai smagākas. Vai tā tiesa, grūti spriest - tirgotājs rāda no melleņu lasīšanas sazilējušas rokas un stāsta, ka arī gailenes lasītas Kolkā. Uzpircējiem nodot neesot izdevīgi, jo cena vienu brīdi nokritusi pat līdz 70 santīmiem kilogramā. «Uz Rīgu vedu aptuveni spaiņa tiesu gaileņu un mellenes. Talsos tirgus ir mazs, un uzpircējiem pārdot pavisam neatmaksājas - paziņas par diviem spaiņiem dabūja sešus latus,» stāsta Talsu novada Anužu iedzīvotājs Osvalds Bāliņš.

Šogad ogu un sēņu vācējiem ir iespēja nomaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, noformējot patentu un maksājot fiksētu summu - 30 latu mēnesī. Neviens no sastaptajiem ogu un sēņu tirgotājiem patentu gan nebija noformējis, jo uzskata, ka tas ir pārāk dārgi. Līdz augusta sākumam Valsts ieņēmumu dienests (VID) izsniedzis 85 patentus fiziskām personām, kuras vāc tirdzniecībai paredzētas dabas veltes - sēnes, ogas, savvaļas ārstniecības augus un ziedus - mežos un pļavās, ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?