Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Loginova prāmis stūrē tālāk

Valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas izteikumi, ka Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atrašanās amatā nav attaisnojama, brīvostā izpelnījušies nievājošu reakciju. Komentējot E. Krūmiņas teikto, brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) Dienai ironiskā tonī bilst, ka «Krūmiņa kā valsts kontroliere nav oriģināla». Pats L. Loginovs ir vēl skarbāks: «Manuprāt, šo vispār nevajadzētu komentēt. Nezinu, vai šādus murgus būtu jāpakļauj kādam komentāram.»

Valsts kontroliere pagājušajā nedēļā norādīja uz L. Loginova nepiemērotību amatam, minot, ka viņš nevēlas sakārtot institūciju darbību. Pērn Valsts kontrole (VK) veica revīziju Rīgas brīvostas pārvaldes darbā un konstatēja nopietnus pārkāpumus - normatīvajiem aktiem neatbilstošu un nepamatotu līdzekļu tērēšanu un nolaidīgu rīcību. Nelietderīgo un nelikumīgo tēriņu apmērs laikā no 2009. līdz 2011. gadam sasniedzis 58,3 miljonus eiro.

VK ieteikumu ieviešanai deva laiku līdz pērnā gada oktobra beigām, taču līdz tam brīvosta ieviesa tikai trīs no 23 ieteikumiem. Termiņu pagarināja, tomēr arī ar to nepietika, un, kā norāda VK, seši ierosinājumi vēl joprojām nav īstenoti. E. Krūmiņa paziņoja, ka apsver iespēju veikt jaunu revīziju pārvaldē, un norādīja, ka tā ir acīmredzama nevēlēšanās kaut ko mainīt un tam iemesls ir kādas būtiskas intereses.

Ministrs aizstāv

Pēc tam, kad nāca klajā revīzijas rezultāti, tika sasaukta Rīgas brīvostas valdes ārkārtas sēde, lai lemtu par L. Loginova atstādināšanu no amata. No troņa, kas sildīts jau neskaitāmus gadus, viņu gāzt neizdevās. Kaut gan visi četri valsti pārstāvošie valdes locekļi balsoja par L. Loginova atstādināšanu no amata, pārējie četri - pašvaldību pārstāvošie - balsoja pret. Tagad, kad brīvosta nespēj ieviest VK ieteikumus, vētru ceļ vienīgi E. Krūmiņa. Uzrunātie Saeimas deputāti uz Dienas aicinājumu komentēt atrunājās izvairīgām frāzēm.

Savukārt satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) L. Loginovu aizstāv un uzskata, ka viņam amatu nevajadzētu atstāt. «Daļa ieteikumu ir ieviešanas procesā. Nav ieviests punkts par velkoņu pakalpojumu sniegšanu. Te ir jāvērtē saimnieciskais izdevīgums, vai šobrīd, likvidējot velkoņu kompāniju, viņš nenodarīs zaudējumus pašai brīvostai,» norāda A. Matīss. Vadītāja atbilstību amatam viņš vērtē pēc kravu apgrozījuma ostā, pieaugums esot ļoti liels. «Nedomāju, ka pašmērķim būtu jābūt cilvēku nomaiņai,» norāda ministrs, tomēr nenoliedz, ka VK ieteikumi ir jāievieš un ka valdei ar to klājas grūti.

Pašvaldības pārstāvis brīvostā A. Ameriks sarunā ar Dienu atzīst, ka neviena amatpersona nav neaizvietojama, taču šajā gadījumā runām par vadītāja nomaiņu neesot pamata: «Negribot to visu tālāk padarīt publisku, teikšu, ka osta dara visu iespējamo, lai savu darbu uzlabotu. Četru mēnešu laikā kravu pieaugums sasniedzis 21%, to ir paveikusi osta.»

Kroplā pārvaldība

No amata Rīgas brīvostas valdē atlaistā Inga Antāne (RP) gan norāda, ka par ostas kravu apgrozījuma pieaugumu jāsaka paldies uzņēmējiem, jo «osta pati kravas nekrauj». Viņa uzskata, ka VK konstatētie pārkāpumi norāda uz «nopietnām problēmām un kroplām pārvaldības formām». Savukārt aizbildinājums ar labajiem ostas rādītājiem esot absurds, jo, ievērojot VK nosacījumus, tie būtu daudz labāki. «Tas ir aptuveni tā - ko mums dod, to ņemam. Ja runa būtu par kādu citu iestādi, vai kāds to pieļautu? Protams, ka ne,» viņa saka.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis Rīgas brīvostā Ģirts Greiškalns kritizē brīvostas pārvaldības modeli. «Lai gan brīvostā ir valde, tā savās funkcijās vairāk atbilst padomei. Valdes locekļi nav iesaistīti ikdienas darbībā un ir izslēgti no informācijas aprites. Informācija tiek saņemta piecas dienas pirms valdes sēdes. Ir pilnībā jāpaļaujas uz pārvaldes sagatavoto, kaut gan pats vairākas reizes esmu konstatējis, ka informācija ir nepilnīga vai pat maldinoša,» viņš atklāj. Runājot par VK ieteikumiem, Ģ. Greiškalns gan neslēpj sašutumu: «Valsts kontrole necenšas izspiest maksimumu, tā runā par minimāliem uzlabojumiem, kas nepieciešami, lai pārvaldes darbība atbilstu likumdošanas un normatīvo aktu prasībām.»

Pats L. Loginovs sarunā ar Dienu ir kategorisks: «Kur vispār rakstīts, ka šie ieteikumi jāievēro? Tas ir Valsts kontroles viedoklis, domāju, ka tādā gadījumā vispirms vajag mainīt Ministru kabineta izdotos noteikumus, un tad varam skatīties tālāk.» Uz jautājumu, cik autoritatīvs viņa acīs vispār ir VK ziņojums, viņš atbild īsi, nodēvējot to par murgiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?