Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

LTV7 sola visiem, bet nodrošināt nesteidzas

Lieliska attēla kvalitāte un iespēja izvēlēties tulkojuma valodu filmām - tie ir daži argumenti, kāpēc Latvijas Televīzijas (LTV) vadība ar sajūsmu izsakās par LTV7 pārraidīšanu Lattelecom virszemes digitālajā televīzijā. LTV un Lattelecom otrdien parakstītais līgums nozīmē, ka no 2010.gada 1.marta LTV7, ko visvairāk gan skatās sporta pārraižu dēļ, nebūs iespējams uztvert kā līdz šim.

Ja televizorā nav iebūvēts dekoders, to nāksies pirkt vai nomāt. Diemžēl amatpersonas vilcinās atbildēt, vai valsts kompensēs dekoderu iegādi maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. Komerctelevīzijas nesteidzas sekot LTV7 piemēram un, visticamāk, pāries uz ciparu TV no 2012.gada 1.janvāra, kā to prasa ES regula. Arī LTV1 to darīs pēdējā brīdī, sola sabiedriskās televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots.

Jau šobrīd Lattelecom virszemes digitālās televīzijas piedāvājumā testa režīmā iekļauts gan LTV1, gan LTV7, gan vēl 28 kanāli, ko uztver 70 kilometru rādiusā ap Rīgu. No 1.janvāra apraide būs 99% Latvijas teritorijas, bet kanālu skaits būs mazāks - 16. Līdz martam LTV7 pārraides paralēli notiks arī analogajā režīmā, piemēram, ziemas olimpiāde februārī vēl būšot skatāma abos formātos, vēlāk vajadzēs dekoderu, kura nomas maksa ir Ls 1,98 mēnesī. E.Kots norādīja, ka analogā apraide kļūst arvien dārgāka un neizdevīgāka, tādēļ no tās jāatsakās iespējami ātrāk - tā LTV gadā ietaupītu Ls 300 000.

Pēc Latvijas Pašvaldību savienības prognozēm, trūcīgo mājsaimniecību skaits 2010.gadā varētu pieaugt līdz 200 000. Valdībā tikai nupat ir sākušās debates, vai maznodrošinātajiem iedzīvotājiem kompensēs izdevumus par dekoderu iegādi. Pēc aptuveniem aprēķiniem, vajadzīgā summa var sasniegt 7,8 miljonus latu, ja ņem vērā, ka viena dekodera izmaksas ir 39 lati. Satiksmes ministrijas (AM) valsts sekretārs Nils Freivalds atzina, ka tas esot valsts budžeta jautājums. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne izteicās, ka šim jautājumam neesot jāparādās nākamā gada budžeta kontekstā, to varot izskatīt arī, pārdalot budžetu, vai piešķirt naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, taču vispirms vajadzīgs SM priekšlikums. Lattelecom prezidents Juris Gulbis uzsvēra, ka uzņēmums būtu gatavs dalīt dekoderus bez maksas, ja līgums par virszemes digitālās TV apraidi būtu noslēgts uz 15 gadiem, nevis uz pieciem kā tagad. Taču N.Freivalds neriskēja prognozēt, vai valdība līgumu ar Lattelecom varētu pārskatīt uzņēmumam par labu.

Latvijas komerctelevīzijas par pāreju uz digitālo TV pagaidām izsakās atturīgi. LNT izdevās noskaidrot tikai, ka sarunas ar Lattelecom ir sāktas, bet līgums nav noslēgts. TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena norādīja, ka pašlaik visus Latvijas ētera kanālus Lattelecom raida testa režīmā, neprasot maksu no telekompānijām. Tālākais esot atkarīgs no līguma nosacījumiem. Pašreiz Lattelecom piedāvāto cenu TV3 uzskata par neadekvāti augstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?