Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mākslas apbalvotie

Izstāde ir lieliska vismaz divu iemeslu dēļ, pirmkārt, glāsta latviešu mākslas vides pašapziņu, apliecinot, ka Rīgas mākslas telpa uz brīdi ir kļuvusi par «karstāko» punktu Baltijas izstāžu ģeogrāfijā. Otrkārt, ļauj klātienē sastapties ar piecu labu mākslinieku veikumu, no kura vismaz divi - igaunis Teniss Sādoja un lietuvietis Jons Gasūns - pārstāvēti krietnas personālizstādes apjomā.

Tomēr šādas izstādes, kas veidotas kā piecu valstu izvirzītu balvas kandidātu darbu skate, reti sniedz veseluma iespaidu, darbu savstarpējas rezonanses iespēju. Strikti ņemot, izstāde, kas tapusi bez personalizētas kuratora līdzdalības darbu atlasē un konkrētām norādēm skatītāja uztverei, nemaz nav īsti saucama par laikmetīgu. Tādēļ interesanti, ka tajā darbi, par spīti formālai dažādībai, izveidojuši paši savu domu apmaiņas lauku, tā teikt, diezgan veiksmīgi paškūrējušies.

Nevainīgās bildītes

Vislielākie nopelni tajā ir igaunim, kurš nepārprotami izaicina priekšstatus par laikmetīgo mākslu, spēlējoties ar ieročiem no it kā pretinieku arsenāla. No vienas puses, Sādoja pārstāv igauņu mākslas noturīgo fotoreālisma tradīciju, no otras, sazīmējis milzīgi daudz melnbaltu ainiņu, kas iztālēm līdzinās pilsētas skatu kartītēm, gleznojis klusās dabas, rekonstruējot skolas laikā studētas priekšmetu kompozīcijas, un atdarinājis datorgrafikas attēlu apstrādes programmas, manuāli interpretējot mūsdienu glezniecības klasiķa Gerharda Rihtera portretu. Sādoja vērš uzmanību uz to, ka laikmetīgā māksla spēlē «iekļaušanas izslēgšanas» spēlītes attiecībā pret dažādiem medijiem, žanriem vai motīviem ne mazāk kategoriski kā jebkura cita estētiska konvencija. Laikmetīgās mākslas dumpinieciskās jaunības laikos tās visniknākais pretinieks bija t.s. «salons» - jau minētās ainaviņas, klusās dabas. Tagad tās izskatās gluži nevainīgi, kamēr «salons» ir transformējies un kļuvis globāls, bieži aizsedzoties ar laikmetīgās mākslas formām politkomerciālā «produktu» un «zīmolu» attīstīšanā. Lūk, kāds igaunisks paradokss!

Tieši politiskas izvēles ēna, šķiet, liedza īsta triumfa spožumu balvas saņēmējam lietuvietim Jonam Gasūnam, jo visu zinošās aizkulises murdēja, ka pārāk uzskatāmi balvas ik gadu tiek dalītas valstīm «rindas kārtībā» (žūriju vadīja Īrisa Millere no Zviedrijas). Arī Gasūns ir gleznotājs, turklāt vispieredzējušākais no izstādes dalībniekiem (dzimis 1954.gadā), un viņa darbi, lai gan milzu izmēra, pārliecina mazāk ar vizuālu izteiksmību, vairāk ar konsekventu viena tehniska paņēmiena - sveces dūmu - izmantošanu. Kvēpi kā svešāds uzslāņojums klājas pāri gleznieciskajiem foniem. Konceptuāli tas pamatots ar postsociālisma netīkamo atmiņu klātbūtni mākslinieka iztēlē. Šī tematika, kas - gribam to vai nē - šobrīd vienīgā var un vēl ilgi varēs piesaistīt uzmanību Baltijas mākslai, daudziem šķiet jau apnikusi, vēl īstā dziļumā nemaz neapgūta.

Laikmetīgie mediji

Iepretī kaimiņtautu gleznotājiem, kas viens otru balstīja gan mediju, gan problemātikas ziņā, titulētā krievu mākslinieka Viktora Alimpjeva videodarbs izstādē izskatās vientulīgs, kaut gan nevar noliegt tā alegoriski plašo atvēzienu un autora spēju piešķirt episku elpu askētiskai performances dokumentācijai. Zviedru mākslinieks Magnuss Vallins, gluži pretēji, uzbrūk skatītāja jutekļiem, pilnīgi tumšā telpā liekot iznirt baisiem tēliem. Tie skatās acīs un pat klusi elpo. Iespaids mudina domāt par metafizisku spēku personifikāciju, bet stāsts ir par to pašu - personāži ņemti no senas medicīnas grāmatas, lai pārskatītu sabiedrības priekšstatus par cilvēka ķermeņa atzīšanu vai noraidījumu atbilstoši pieņemtām normām.

Latviešu mākslinieks Voldemārs Johansons pārstāvēts ar diviem darbiem. Viens no tiem, lieliskās Gaisa straumes, ir datēts ar 2007.gadu un bijis apskatāms vairākkārt, arī jaunam māksliniekiem prestižā vietā - Rīgas rātsnamā (2008). Jāatzīst, ka šo rindu autoram citus divus mākslinieka darbus līdz šim nebija izdevies redzēt, jo Rīgā izziņotajās vietās un norādītajos laikos kaut kas nedarbojās. Mākslinieks balvai virzīts par personālizstādi Liepājā Iris (Varavīksne tumsas valstībā), kas, kā stāsta Latvijas žūrija, esot bijusi brīnišķīga. Šobrīd Rīgas mākslas telpā izstādītais darbs pārliecina, ka māksliniekam ir solīda zināšanu bagāža un idejas eksperimentiem, bet anotācijā apgalvotais, ka tas kaut ko padara redzamu, ir mazliet pārspīlēts. Toties kalpo ilustrācijai par laikmetīgās mākslas tieksmi pēc «robežu paplašināšanas», kas, dogmatiski traktēta, vairāk atraida nekā iekļauj.

P.S. Līdz 25.I skatītāji Rīgas mākslas telpā, aizpildot anketas, aicināti balsot par savu favorītu. Skatītāju balsojuma rezultāts tiks paziņots janvāra beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?