Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mani atlaida. Es tiesāšos

Gandrīz visu pērno novembri viņa slimoja, taču, kad taisījās atgriezties darbā, saņēma no sava darba devēja negaidītu sūtījumu pa pastu. «Uzteikums.» Inna (vārds mainīts) ir kādas ministrijas padotības iestādes juriste, un viņa tik viegli savu darbavietu atstāt netaisās. Ja vajadzēs, tiesāsies! Taupības un bezdarba laikā, kad no valsts pārvaldes atbrīvoti ap 20 tūkstošiem darbinieku, prognozējams, ka darba strīdi kļūs arvien izplatītāka parādība. Turklāt darba tiesību speciāliste Velga Slaidiņa norāda, ka likumi šajā jomā ir tik nesakārtoti, ka tiesu prakse ir ļoti atšķirīga.

Inna pagaidām runā anonīmi, jo vēl cer, ka situāciju izdosies mainīt bez tiesas. Uzteikumu viņa ir apstrīdējusi ministrijā, taču, ja janvāra beigās viņa saņems negatīvu atbildi, tad gan dosies uz tiesu. Viņa uzskata, ka atlaist cilvēku darba nespējas laikā ir klajš Darba likuma pārkāpums.

«Esmu sistēmā nostrādājusi vairāk nekā sešus gadus, man ir augstāka kvalifikācija nekā kolēģiem, kuriem izdevās iestādes reorganizācijas rezultātā saglabāt darbvietu,» norāda Inna. «Man ir mazs bērns, kredīts un nekādu papildu ienākumu.»

Viņai nav skaidrs, uz ko balstoties tika pieņemts lēmums uzteikt darbu pieredzējušam darbiniekam ar diviem maģistra grādiem, taču saglabāt amatu darbiniekam ar tehnisko izglītību, pieļaujot: «Es vienkārši nebiju ērts jurists vadītājam, kurš valsts iestādi pārvalda kā privāto uzņēmumu.» Inna ir viena no četrām darbiniecēm, kurai uzteica darbu iestādē ar nepilniem 30 darbiniekiem.

Likums noteic, ka, samazinot darbinieku skaitu iestādē, ir jāizvērtē virkne subjektīvu priekšrocību, starp kurām ir darbavietā nostrādātais laiks, kvalifikācija, apgādājamo skaits, pirmspensijas vecums, profesijas apgūšana un citas.

Tiesā uzvar, bet nekā

Taču arī uzvarēta tiesa vēl nenozīmē, ka darbvieta ir uzreiz atgūstama. Piemēram, pērn Valsts policija pēc 14 iestādē nostrādātiem gadiem no darba atbrīvoja Bauskas policijas pārvaldes speciālisti Līgu Āboliņu. Izmantojot Latvijas apvienoto biedru arodbiedrību palīdzību viņa sāka tiesvedību.

Pēc tiesas procesa četru mēnešu garumā pērnā gada nogalē tiesa pieņēma L.Āboliņai labvēlīgu lēmumu - darba uzteikumu atzīt par spēkā neesošu, nekavējoties atjaunot iepriekšējā darbā un atmaksāt viņai par tiesāšanas periodu nesaņemto algu.

«Nākamajā rītā atnācu uz darbu, taču mani nepielaida pie amata pienākumu pildīšanas,» norāda L.Āboliņa, kura pie strādāšanas nav tikusi vēl aizvien. Bauskas iecirkņa priekšnieks šo rīcību esot skaidrojis ar to, ka nav informēts par tiesas spriedumu un ka lietvedes amats iestādē ir likvidēts, un vispār viņam esot jākonsultējas ar centrālo aparātu šajā jautājumā, lai arī spriedums iecirknī tika saņemts tā nolasīšanas dienā.

L.Āboliņa tagad ir spiesta turpināt aizstāvēt savas tiesības, Iekšlietu ministrijā lūdzot izvērtēt Bauskas iecirkņa priekšnieka rīcību saistībā ar tiesas sprieduma neizpildi un sākt par to kriminālprocesu. Pirmdien ministrijas Iekšējā drošības biroja speciālistiem L.Āboliņa jau sniegusi paskaidrojumus par iesnieguma būtību. Vai tiks sākts kriminālprocess - vēl nav zināms, taču tā sākšanas gadījumā Bauskas policijas priekšniekam var draudēt naudas sods pat 60 minimālo algu apmērā.

Nesakārtoti likumi

Vērtējot kopējo situāciju, darba tiesību speciāliste Latvijas Universitātes pasniedzēja Velga Slaidiņa Dienai norāda, ka darbiniekiem šobrīd ir diezgan plašas iespējas ar tiesas spriedumu tikt atjaunotiem darbā pat gadījumos, ja darba devējs ir pedantiski ievērojis visus atlaišanas noteikumus.

«Šobrīd valsts pārvaldes darba tiesiskajā regulējumā darbojas pretrunīgas tiesību normas,» skaidro V.Slaidiņa. Tas kalpojot par iemeslu atšķirīgai tiesu praksei - tiesnešu uzskati par to, kurš likums ir svarīgāks, esot atšķirīgi.

Kā norāda speciāliste, tiesa parasti nevērtē valsts ekonomisko guvumu. «Izvērtējot iesniegto prasījumu, tiesa galvenokārt ņem vērā divus apsvērumus - vai ir ievērota darbinieka atlaišanas procedūra, un vai darbinieka atlaišanai ir bijis pamats atbilstoši darba tiesisko attiecību regulējumam,» skaidroja V. Slaidiņa.

Taču ne vienmēr darba likuma pārkāpšanā var vainot pašu iestādi. Lūk, piemēram, likuma norma noteic, ka darbinieks par atbrīvošanu no amata jāinformē mēnesi iepriekš. «Lielai daļai valsts iestāžu 2010.gada budžets ir ievērojami samazināts. Cik precīzi - to daudzas iestādes uzzināja decembra beigās, un janvāra sākumā tas bija jāsāk īstenot. Ir iestādes, kurām saskaņā ar jauno budžetu bija jāatbrīvojas no daļas darbinieku, tādēļ likumā noteikto kārtību - mēnesi iepriekš brīdināt - vairs nebija iespējas īstenot,» norāda juriste. Viņa retoriski jautā: «Vai tik ar atlaistajiem valsts iestāžu darbiniekiem nesanāk kā ar pensionāriem, kuri vērsās Satversmes tiesā un panāca savu?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?