Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mašīna ar pērļu auskaru

Pirms Peugeot 5008 testa vēlējos pašķirstīt franču lauvas kompakto minivenu vēsturi, taču pēdējā brīdī atģidos, ka tādas nemaz nav. Visā kontinentā pazīstamā marka, kura kopš automobiļa izgudrošanas pārstāvēta visos iedomājamos segmentos, izņemot apvidus auto, kapitāli nogulējusi vienu no ienesīgākajām nišām pēdējo 10 gadu laikā! Kamēr Opel Zafira, VW Touran, Renault Scenic un citi smēla zeltu ģimenes automobiļu dziļjūrā, Peugeot smalstījās pa piekrasti ar lielajiem 806/807 un Peugeot 308 SW - parastu universāli, kam iespieda bagāžniekā leļļu krēsliņus un lika tēlot minivenu.

_Peugeot 5008_ nekas nav jātēlo - tam ir septiņas vietas, un tas patiešām ir kompakts _MPV_ tāpat kā Ford C-Max vai _Citroen C4_.

Taisnākais no brāļiem

Tas ir pat kas vairāk. Lai gan 5008 nav vēstures, tam ir raduraksti. Automašīna izgatavota no koncerna PSA Peugeot Citroen «Platformas Nr.2». Tāda atrodama gan zem Peugeot 308 SW, gan Citroen C4 Picasso, taču Peugeot ir krietni garāks - 4,53 metri. Pēc izmēriem un proporcijām tas ir visai tuvs plaši pazīstamajai Mazda 5, tikai ar to atšķirību, ka aizmugurējās sāndurvis ir veramas, nevis bīdāmas, bet otrajā rindā ir trīs atsevišķi sēdekļi ar karalisku sevis pārbīdīšanas un atzveltnes regulēšanas diapazonu. Taisnā aizmugure bagāžniekā palīdz veidot maksimāli efektīvu, padziļinātu «kasti», tāpēc Peugeot 5008 uzstāda savas klases ietilpības rekordu: 679-2506 litri. Peugeot paredz, ka vairākums pircēju brīvprātīgi piemaksās 638 eiro par trešās rindas sēdekļiem. Citroen Grand C4 Picasso ir garāks un iekšpusē ērti pārkārtojams no kabineta par guļamistabu, taču maksā par 6000 eiro vairāk. Par brāļiem tos tiešām nenosauksi...

Ģimene atpūšas, tētis... lido

Trīsreiz apgājis apkārt automašīnai un izpriecājies par sakarīgo dizainu - sevišķi «firmīgi» ir pakaļējie lukturi ar BMW tipa svītriņām un diodēm -, sēžos pie stūres. Pasaulīt, tas jau ir sporta, nevis ģimenes auto! Gaidītās franču vannas vietā ar puspagrabā nobāztiem krāsniņas kloķiem nokļūstu pa pusei coupe, pa pusei apvidus kokpitā ar augstu, slīpi pavērstu viduskonsoli un izteikti vācisku sēdpozīciju. Salona priekšdaļas arhitektūru 5008 mantojis no Peugeot priekšpiedziņas krosovera 3008. Jaunajos modeļos atgriežas pusaizmirstā koncentrēšanās uz braukšanu, ar ko vēl bija izcili 90.gadu Peugeot, taču kas arvien vairāk atkāpās dibenplānā vēlākajos modeļos un gandrīz izmira reizē ar pēdējo saražoto Peugeot 406. No 3008 jaunais kompaktvens mantojis pārskatāmu paneli, vadības ierīces tepat pie rokas, kā arī elektronisko stāvbremzi. Elektriskās roķenes lietderība masu automašīnās joprojām ir diskutabla. Automātiskajā režīmā tā atlaižas par vēlu, turpretim manuālajā ekspluatācijas variantā uzmācīgi pīkst un tipiskā franču ietiepībā nepiekrīt, ka tipiskā Latvijas spelgonī automašīnas labāk atstāt ātrumā, nevis ar novilktu stāvbremzi.

Gazeles ātrums

Arī braukšanas manierēs jaušama atgriešanās pie Peugeot vērtībām - viegla, nevis ļurīga gaita, atsaucīga, taču ne tukša stūre. Savādi, ka franči nolēmuši sākt ar kompaktvenu, kam izsmalcinātas braukšanas īpašības nav tik svarīgas, taču labāk kļūdīties te nekā jaunajā Peugeot 408. 1,6 litru dzinējs ar turbopūti attīsta 156 zirgspēkus un atšķirībā no dažiem citiem downsizing ēras motoriem patiešām apvieno divu litru motora temperamentu ar 1,6 motora patēriņu: 7-8 litri uz 100 km septiņvietīgam benzīna minivenam ir izcils rādītājs. Palīdz arī sešpakāpju pārnesumkārba ar priekšāteicēju - lielu oranžu ciparu panelī, kas apgalvo, ka tagad ekonomiskāk braukt ar sesto ātrumu. Atmosfēriskajam 1,6 l motoram gan pienākas tikai pieci ātrumi, bet 1,6 dīzelim par 1290 eiro var piepirkt sešātrumu «robotu». Normāls automāts paredzēts tikai visjaudīgākajam 5008 motoram - divu litru 163 ZS dīzelim, ko sāks ražot martā.

Skaistumam nevajag daudz

Lai gan 5008 var pasūtīt dažādas mūsdienu izklaides, piemēram, head-up displeju un stikla jumtu, Peugeot uzbūvējis normālu, godīgu kompaktvenu, kas nemēģina izlikties par kaut ko citu. Automašīnai ir labs aprīkojums un tikai divas komplektācijas - Comfort un Premium. Piekare gluži labi panes mūsu ceļus, bet papildu labsajūtai par 1025 eiro dārgākajam modelim var piepirkt Premium komplektu ar duālo klimata sistēmu, nemainīgo PSA grupas radio, cruise-control un vieglmetāla diskiem. Ar sevišķām estētiskām prasībām apgrūtinātiem pircējiem iesaku apsvērt balto metālisko krāsu Nacre - smērējas nežēlīgi un maksā 580 eiro, taču mirdz tikpat pasakaini kā pērle Skārletas Johansones ausī filmā Meitene ar pērļu auskaru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas eiro

Peugeot 5008 1.6 VTi Comfort 17 154
Peugeot 5008 1.6 THP Premium 20 698*
Peugeot 5008 1.6 HDi Comfort 18 675
Peugeot 5008 1.6 HDi Comfort MCP6 20 054**
* demoauto, Auto halle SIA
* ar elektroniski vadāmu robotizētu pārnesumkārbu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?