Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mašīna radošām izpausmēm

Ar 7D iznākšanu Canon radījis jaunu horizontāli savā EOS līnijā. 50D bija 40D pēctecis, 5D Mark II turpināja 5D attīstību. 7D neturpina 5D. Tam nav 35 mm filmas izmēra matricas, taču jaunais sensors ar 5,4 megapikseļu blīvumu uz kvadrātcentimetru nodrošina 18 megapikseļu attēlus 5184x3456 pikseļu izmērā ar mazu troksni augstos ISO skaitļos un lielāku krāsu dinamiku.

7D ir tehnoloģiski jaunāks un pārāks par 5D, un vienīgais 5D trumpis paliek pilna izmēra matrica un sekojoši - attēla kvalitāte un detalizācija. 7D ir jauna fokusēšanās un ekspozīcijas mērījumu sistēma, kas nodrošina autofokusu astoņiem kadriem sekundē. Pat atmetot dažādas video un citas gaišo vietu prioritātes ekstras, tā ir ļoti laba mašīna.

Fotoaparāta korpusu rotā trīs jaunas pogas - video filmēšanai un pārejai no foto uz video režīmu, multifunkcijas poga un Qmenu, kas maina displejā redzamo informāciju, pašiem ļaujot noteikt, kādus raksturlielumus vēlamies ekrānā redzēt. Fotoaparāta ieslēgšanas slēdzis ir pārvietots uz kreiso pusi, un korpuss ir hidroizolēts - speciāls blīvējums starp detaļām pasargā kameru arī lietus laikā.

Fotografējot

Iespējams, pirmo reizi šī līmeņa aparātam pentaprizmas skatu meklētājā redzamais 100% atbilst kadra izmēram un īstenībai, ko nenodrošina nedz 5D, nedz pat 1D Mark IV. Fokusa punktus var uzstādīt gan pa zonām, gan kopēji, gan pa punktiem. Mainot aparāta horizontālu vai vertikālu stāvokli, iespējams uzstādīt un atcerēties savus fokusēšanās un mērīšanas punktus gan kopēji, gan pa zonām, kas agrāk bija redzēts Nikon aparātos. Piemēram, strādājot studijā, nevajadzēs ikreiz ar roku iestādīt fokusēšanās vietu, mainot kadra orientāciju.

Testā izmēģinājām EFS 15-85mm IS un EF 100mm 2,8L IS Macro lēcas. 7D autofokuss sevi teicami parāda sliktā apgaismojumā pat ar vidēji gaišu objektīvu. Papildu iespēja - iebūvētais žiroskops norādīs, vai kameru turat pilnīgi horizontāli.

Uzņemtie attēli ir ļoti lieli. Faila izmērs pat JPG gadījumā svārstās no astoņiem līdz 13 megabaitiem. 10x15 cm fotogrāfiju drukai tas ir ļoti daudz, un ilgtermiņā būs nepieciešams ļoti ietilpīgs datora disks, kā arī ļoti ātra un ietilpīga CF atmiņas karte. Līdz ISO 1600 troksni neizdevās novērot.

Fotografējot ISO 6400 JPEG formātā, uzņemtie attēli pilnā palielinājumā ir nedaudz kristalizējušies, novērojami atsevišķi gaišāki trokšņa punkti. Taču 7D ar attēla stabilizācijas lēcām un jauniem algoritmiem spēj fokusēties un uzņemt attēlu tur, kur citi nespēs.

Varam tikai iztēloties, kādus algoritmus Canon ir ielicis jaunajos Digic procesoros, lai izcīnītu attēlu. Lai vēl vairāk uzlabotu rezultātu, fotografēt ieteicams RAW režīmā un apstrādāt attēlus datorā. Šai gadījumā faila izmērs svārstīsies no 27 līdz 29 megabaitiem.

Video

Jau ar EOS 5D iznākšanu iezīmējās Canon tendence fotoaparātos piedāvāt video uzņemšanas funkciju. It kā nekas īpašs, jo tāda ir teju visās kompaktkamerās. Taču ar pilna izmēra sensoru, Digic procesora attēla apstrādi un pilnu kontroli pār diafragmu, fokusu un maināmiem objektīviem tapušie 7D amatieru video rullīši ir uzfilmēti fotoaparātiem iepriekš nesasniedzamā līmenī.

Kamera piedāvā H.264 video 1920x1080 FullHD izšķirtspējā, turklāt ļauj izvēlēties kadru skaitu sekundē, piemēram, 24, 25 vai 60. Ar 60 k/s uzfilmētais materiāls ir lēnā kustībā, kas ir īpaši efektīvi, veidojot noskaņojumu vai filmējot ātru kustību.

Uzstādot garfokusa objektīvu un ar 60 k/s filmējot cilvēku masas kustībā, iegūsim vērā ņemamu rezultātu. ISO 6400 nodrošinās video arī nelielā apgaismojumā.

Atliek izmēģināt kontrasta vai krāsu piesātinājuma variantus, un mums ir materiāls īsfilmai. Papildu palēninājumu un formātu izveidosiet apstrādes programmā.

Jārēķinās, ka video uzņemšana prasīs ietilpīgu CF karti, tādēļ atvases skolas svinību filmēšanai droši vien ērtāk arvien būs izvēlēties videokameru. Taču kopumā Canon EOS 7D ir lieliska izvēle. Tehnoloģiski attīstītākais Canon pusprofesionālais aparāts, ar kuru pārdzīvosiet vismaz trīs nākamās versijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Canon EOS 7D

Plusi

+ Fokusēšanās ātrums un mērījumu sistēma, 100% skatu meklētājs

+ Video režīms ir labākais foto tirgū

+ Izturīgs hidroizolēts korpuss, ērti turēt

Mīnusi

- Nav pilna kadra izmēra matricas

- Augsta cena Latvijas tirgum

Cena ap Ls 1100

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?