Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Maskava. Uzvara. Staļins un Zatlers

Uzvaras dienas svinības 9. maijā Maskavā plānots atzīmēt ne mazāk vērienīgi kā pirms pieciem gadiem, kad tika svinēta 60 gadu jubileja kopš Otrā pasaules kara beigām. Pilsētas izrotāšanai atvēlēti 130 miljoni rubļu (2,34 miljoni latu), bet tā ir tikai neliela daļa no kopējiem izdevumiem. Maskavas mērs Jurijs Lužkovs jau tradicionāli solījis parūpēties par mākoņu izgaiņāšanu virs galvaspilsētas, kam plānots atvēlēt 44,5 miljonus rubļu (800 000 latu).

Uzvarētājs vai bende?

Tomēr gatavošanos svētkiem aptumšojuši vairāki skandāli. Piemēram, komunisti ir saniknoti par nelielas ASV, Lielbritānijas un Francijas karavīru vienības piedalīšanos svētku parādē. Pēc komunistu domām, nedrīkst pieļaut «NATO karaspēka» soļošanu pa Sarkano laukumu. «Šajā dienā mūsu armija demonstrē tautai, ka nepieciešamības gadījumā ir gatava aizstāvēt dzimteni, sagraujot jebkuru ienaidnieku. NATO karavīru piedalīšanās šajā pasākumā nav pieņemama,» uzskata komunistu pārstāvis Andrejs Kļičkovs.

Uz svinībām uzaicināti dažādu valstu līderi, arī Latvijas un Igaunijas prezidenti, bet lūgto viesu vidū nav Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili, kuru Maskavā uzskata par «NATO pakalpiņu». Toties uz svētku viesiem noraudzīsies kāds cits slavens gruzīns - PSRS vadonis Staļins, kura plakātus paredzēts izvietot Maskavas ielās.

Šis nodoms izraisījis asas diskusijas, jo Staļina loma Krievijas vēsturē tiek vērtēta ļoti pretrunīgi. Vieniem viņš ir izcils vadonis un galvenais uzvaras kaldinātājs, bet citi atgādina, ka Staļins bija nežēlīgs diktators, kurš atbildīgs par miljoniem cilvēku nāvi. «Veterāniem viņš ir svētais, taču tiem, kas bijuši gulagā, un viņu tuviniekiem Staļins ir ļaunuma iemiesojums, tirāns,» secina kinorežisors Ņikita Mihalkovs.

Krievijā vēl no PSRS laikiem saglabājies padomju propagandas sludinātais uzskats, ka Staļina «izcilās vadoņa spējas» veicināja uzvaru pār nacistisko Vāciju. «Staļina lielais ieguldījums fašisma sakaušanā ir atzīts visā pasaulē, to atzinušas arī visas bijušās PSRS tautas,» apgalvo veterānu grupa, kas atbalsta Staļina plakātu izvietošanu. Daži veterāni aicina mācīties no Francijas, kur Napoleons tiek godināts kā izcils karavadonis.

Padomju nostalģija

Taču cilvēktiesību aizstāvji iebilst, ka Vācijā neviens nevarētu iedomāties publiski godināt Hitleru, kurš atbildīgs par miljoniem cilvēku iedzīšanu nāvē. Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas savā paziņojumā kritizē Staļina godināšanu: «Tūkstošiem maskaviešu Uzvaras dienā būs spiesti skatīties uz savu tēvu un vectēvu slepkavas portretiem.» Staļinu par bendi nosaucis arī Krievijas kultūras ministrs Aleksandrs Avdejevs, kurš uzskata, ka Staļina dēļ Krievija savā attīstībā zaudēja gandrīz gadsimtu.

Krievijā pēdējos gados gan vērojama pastiprināta nostalģija pēc Staļina laikiem, ko varētu izskaidrot ar cilvēku ilgām pēc «stingrās rokas», kas ieviestu kārtību valstī. Vēsturnieki raizējas, ka patiesībā Krievijas jauniešu zināšanas par savas valsts vēsturi ir ļoti pieticīgas. To apliecina kāds incidents Permā, kur pirms Uzvaras dienas izcēlies skandāls: vietējā izdevniecība nodrukājusi veterāniem veltītu kalendāru, kurā padomju karavīru vietā attēloti vācieši. Izdevniecības pārstāvji taisnojas, ka attēlus atraduši internetā. «Mēs esam jauni; mēs nezinām, kā izskatījās fašistu karavīri,» telesabiedrībai NTV stāstīja izdevniecības darbiniece Svetlana Somova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?