Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Masu pasākumā cer piesaistīt jaunas avis

Daudzu tūkstošu cilvēku pulcēšana ar dziesmām un lūgšanām lielākoties ir jauno reliģisko organizāciju darbības metode. Vismaz Latvijā līdz šim ļoti reti šādos festivālos iesaistījušās tradicionālās konfesijas. Taču situācija, kad ticīgo skaits rūk, mudina meklēt jaunas metodes, tāpēc novembrī uz Arēnu Rīga mudinās braukt tūkstošiem cilvēku, ceļa izdevumi tiks segti.

Uzstāsies dažādu konfesiju garīdznieki un daudzi mūziķi, arī Raimonds Pauls, Ingus Pētersons, Ieva Akuratere un citi. _Cerības festivālu_ vietējiem kristiešiem palīdz rīkot starptautiska organizācija Billija Greiema Evaņģēliskā asociācija (BGEA). Pasākums cer pārspēt pērn Igaunijā sapulcēto dalībnieku skaitu - 30 000. Reliģisko organizāciju pārstāvji atzīst, ka dažādu konfesiju baznīcu situācija nav spīdoša un šādā veidā var cerēt pievērst ticībai jaunus cilvēkus vai aicināt atpakaļ savulaik baznīcu pametušos.

Pievērš uzmanību

Iniciatīva rīkot šādu pasākumu nākusi no Latvijas draudzēm jau pirms vairākiem gadiem, stāsta Cerības festivāla direktors Viktors Hamms: «Šobrīd nav pats labākais laiks baznīcai. Šāds pasākums ir laba vizītkarte, tas piesaistīs tos, kuri sevi uzskata par kristiešiem, bet aiziet uz baznīcu divreiz gadā.» Rīkotāju vidū ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Latvijas Evaņģēliskās alianses prezidents Vadims Kovaļevs, Latvijas Vasarsvētku draudžu centra bīskaps Nikolajs Gribs, Saeimas deputāte Inese Šlesere un V. Hamms. Uz festivālu brauks arī BGEA dibinātāja dēls BGEA prezidents Franklins Greiems.

«Cilvēki ļoti vienkāršā un mūsdienīgā veidā var uzzināt par ticības jautājumiem. Šādi pasākumi mobilizē draudzes un mudina būt aktīvākām,» norādīja LELB sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Ivars Kupcis. Lai arī luterāņiem šāda mēroga festivāli nav raksturīgi, draudzes tiek mudinātas tajā piedalīties. «Ja cilvēks, kurš atnāk uz šo pasākumu, sadzird ko vērtīgu sev un viņam rodas vēlēšanās uzzināt ko vairāk, ir iespēja interesēties pie konkrētu draudžu pārstāvjiem, un draudzes ir aicinātas uzrunāt šādus cilvēkus,» izteicās I. Kupcis, netieši atzīstot, ka LELB cer uz jaunu draudžu locekļu pievienošanos. LELB arhibīskaps J. Vanags plānojis uzstāties festivālā. Romas katoļu baznīcas Rīgas metropolijas arhibīskaps, kardināls Jānis Pujats pieļāva, ka kāds no katoļu baznīcas pārstāvjiem varētu festivālā piedalīties, bet izvairījās atbildēt, vai pats būs klāt. Katoļiem nav iebildumu pret Cerības festivālu, taču nevienam draudžu loceklim nevarot pateikt, lai katrā ziņā uz to brauc. «Mūsu festivāls ir Aglonā,» uzsvēra J. Pujats. Neesot tā, ka ar tradicionālām metodēm ticīgos nevarētu piesaistīt draudzēm. «Ir visādi veidi, kā katrai konfesijai ierasts. Vieni iet klusā baznīcā, citi labāk jūtas stadionā, un labi, ja arī tur viņi dzird Dieva vārdu,» atzina J. Pujats.

Palīdzēs un aizbrauks

Viena no tradicionālās baznīcas nepilnībām ir neprasme pulcināt un uzrunāt publiku vienkāršā veidā, uzskata LU Teoloģijas fakultātes asociētais profesors Juris Cālītis. Kopš 90. gadiem Latvijā jau notikuši divi lieli starpkonfesionāli pasākumi ar ASV sludinātāju līdzdalību, tā ka tas nav nekas pavisam jauns. Tomēr citviet Eiropā, piemēram, Vācijā un Zviedrijā, šādi festivāli notiek daudz biežāk. «Vienmēr ir jautājums, vai šīs masveida sapulces ir īstais veids, kā pārliecināt par kristīgajām vērtībām. Dažas līdzīgas starptautiskās organizācijas ir uz robežas ar sektantismu, bet BGEA ir vislabākā reputācija, viņu programma ir izstrādāta līdz pēdējai vīlītei, un viņi ļoti uzmana, lai tā lieta nepaliek vulgāra,» atzina J. Cālītis.

V. Hamms sola nepieļaut dažādu sektu pārstāvju re-klāmas materiālu izplatīšanu, citās valstīs tas reizēm esot mēģināts. Nebūs arī runāšanas mēlēs vai brīnumainas izdziedināšanas, ar ko saistās jauno reliģisko kustību aktivitātes. «Ja mēs būtu kaut kāda ezoteriska grupa, LELB arhibīskaps nekad ar mums nesadarbotos,» atzina V. Hamms, uzsverot, ka pēc festivāla beigām BGEA visu šeit ziedojumos savākto izdalīs un aizbrauks, neveidojot vietējo organizāciju. Viņš priecājas, ka izdevies sarunāt dalībai festivālā gan Grammy un Dove mūzikas balvu laureātu dziedātāju Maiklu Smitu, gan maestro Raimondu Paulu, kurš gan bija pārsteigts, uzzinot, ka viņa vārds uzaicināto viesu sarakstā minēts pats pirmais. «Man piedāvāja ar kori un solistu Jāni Kurševu kopā uzspēlēt, parādīja notis, un man nekas nav pretī, bet tas nav saistīts ar maniem reliģiskajiem uzskatiem. Es jau vispār esmu no tiem, kas pie ugunskuriem ar mietiem un cirvjiem, - no dievturiem!» izteicās R. Pauls

Kaut gan pasākuma rīkošanā piedalās ar politiskām partijām saistītas personas - Saeimas deputāte I. Šlesere (LPP/LC) un Rīgas domes deputāte I. Akuratere (PS), nav pamata uzskatīt, ka šo festivālu izmantos politiskiem mērķiem, jo tas notiks mēnesi pēc Saeimas vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Reliģisko savienību draudžu kuplums

(TM 2008. gada dati)
Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca 435 000
Latvijas Pareizticīgā Baznīca ap 370 000
Latvijas Baptistu draudžu savienība 6650
Jaunā Paaudze 5000
Septītās Dienas Adventistu Latvijas draudžu savienība 3950
Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīca 1782
Latvijas Vasarsvētku Draudžu Centrs 1721

* Nav datu par Romas katoļu baznīcu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?