Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mazā nakts mūzika

Nakts vēl nebija, jo tad Vērmanes dārzs, no kura krietnu daļu nošķērējis augstu kungu transports, būtu ciet. Starp citu, kas viņi tādi un ar ko nodarbojas, nav ne jausmas, bet par to, ka privileģēti, diez vai varētu šaubīties. Iedomājieties: parks pašā Rīgas centrā, un tajā kā kādi Ferrero rieksti šokolādē sānus spīdina viņu auto! Un... bijušās Vernisāžas priekšu pie Vērmanes dārza tīra gluži vai uzsvērti nevērīgi, it īpaši pirmdienu rītos liekot darbaļaudīm laipot starp negausīgi iztukšotajām pudelēm.

Bija apmēram seši vakarā; protams, jau satumsis, taču ar gaišu, svētku laikam piedienīgu cerību, ka lietas sāks kustēt uz labo pusi. Letiņi, lai arī paklusi un patizli kā Antiņš, ko uz Rīgu atvedis Valmieras teātris ar savu izcilo iestudējumu Zelta zirgs, tomēr princesīti no stikla kalna nonesīs. Kaut vai nogurušu un iztukšotu, bet tik un tā.

Jau pa gabalu minam, kāda šoreiz būs Vērmanes dārza rota, kas atšķirībā no brīnumainās gaismas pasakas gadu iepriekš pirmā festivāla Staro Rīga laikā nule kā aizvadītajā novembrī ar komercuzbāzīgo mērķi dvesa nepatīkami lēti. It kā piektās šķiras ziepene būtu uzlikta uz karaliskas operas skatuves. Ar apnikušiem varoņiem/ varonēm, kas varbūt iederētos noplukuša Arizonas moteļa reklāmā, taču ne Luksemburgas dārzā Parīzē vai - Dies, pas! - Rīdženta parkā Londonā.

Jā, Vērmanes dārzs atrodas daudz vairāk uz austrumiem nekā tā rietumu idejiskie līdzinieki, kas nākuši pasaulē kā jaukas pilsētnieku miera ostas. Un šī atrašanās vietas starpība, lai cik tas būtu dīvaini šajā skaļi izdaudzinātajā globalizācijas laikmetā - visa pasaule miests! -, tagad nosaka un izšķir varbūt vēl vairāk nekā tad, kad miestu bija daudz un brauciens no viena uz otru prasīja enerģiju. Mūsdienās visas durvis ir vaļā, un tu vari izvēlēties - vai tev tuvāki liekas, teiksim, Amerikas plašumi ar apdzīvotām vietām, kur galvenās kultūras celtnes funkciju veic supermārkets un visa sabiedriskā dzīve mutuļo ap to, vai mēģini kā Šveicē eiropeisko ainavu pasargāt no tai vēsturiski un citādi neraksturīgām (minaretu) smailēm. Reizēm var tikai apskaust, kā daudzviet Eiropā smalki izstrādāti būvniecības noteikumi, lai neļautu sabojāt publiskiem skatieniem atklāto vidi.

Taču stāsts nav par to, kaut gan - arī par to. Citstarp par Talsiem, kurus pieminot neviļus jānopūšas: kāpēc šai dzimušai pērlei tā dara pāri? Padomju gados glezno skatu ar ezeriņu savdabīgas mazstāvu apbūves priekšā sakropļoja milzīgs katlu mājas dūmenis, un tapa, kā paši talsnieki smejas, apkurināts pilskalns. Tāpat ilgus gadus bijis jāsamierinās ar to, ka pirmās, kas jūs Talsos sagaida, ir nožēlojamas blokmāju virknes. Izrādās, ka jaunie laiki nav gudrāki par vecajiem, un kopš rudens pirmo, tātad arī paliekošāko iespaidu par pilsētu rada nevis kāda godā celta lokāla dabas vai arhitektoniska vērtība, nevis oriģināls vides akcents, bet gan gigantisks iepirkšanās šķūnis un neērti izbraucams ceļa aplis.

Vai mēs varētu dzīvot bez lielveikaliem? Visticamāk, ka ne! Tomēr - pirms mēs ieduram zemē lāpstu, vajadzētu nopietni pārdomāt, kādu vēstījumu kopā ar jaunbūvi (uzlabojumu, projektu, pasākumu u.c.) gribam paust. Savā ziņā atbildēt uz fundamentālo jautājumu - vai balsojam par eiropeisku vērtību izpratni mūsu dzīves organizācijā Vai drīzāk sliecamies uz to lietu kārtību, kur viss griežas ap supermārketa asi, iederas žēlīga moteļa akcenti un aizvien plašākas teritorijas okupē autonovietnes.

1817.gadā, kad Anna Vērmane Rīgai uzdāvināja parku, šāda dilemma nebija pazīstama. Harmonijā ar zaļo dabu un miermīlīgo baltiešu temperamentu Vērmanes dārzs kļuva par populārāko publisko parku galvaspilsētā, kur savulaik notika pirmie izpletņlēkšanas demonstrējumi, griezās karuseļi, čaloja strūklaka, bet kokos vīteroja putni.

Arī šovakar Vērmanītis vēl neguļ. Gan dārzā, gan dažos citos centra kvartālos mirdz tik daudz dekoratīvu gaismekļu (teju vai pusmiljons latu iztērēts!) kā nekad līdz šim. Tikai... kas tad tas?! Rīb un dārd, spiedz un kauc... Es saprotu - daļai sabiedrības tāds skaņu salikums patīk. Tomēr - vai, lūdzu, nevarētu pagriezt klusāk? Atceros, kā mācītājs Juris Rubenis aicināja šajos Ziemassvētkos (un vai tikai tajos?) paklusēt. Pastāvīgajā troksnī, kas valda apkārt, esot grūti sakārtot domas. Bet mums vajag sakārtot... daudz ko.

Starp citu, ir valstis un pilsētas, kur nekāda mūzika sabiedriskajās vietās neskan. Šoferīši klausās radio līdz brīdim, kad sakāpj pasažieri. Municipalitātē vai valsts iestādē būtu neiedomājami, ka jums vajadzētu kārtot lietas ļerkšķošas kastes pavadījumā. Pie mums, maigi sakot, tas ir iedomājams, un... kāda vaina? Jā, nu kāda vaina, ja Vērmanes dārzā skaistajā gadumijas laikā krietnos decibelos auro par beluju zimu? Nu nekāda, vienkārši gribas piekasīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?