Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mazāk desu, vairāk augļu

Mazozolu mājas dažu desmitu kilometru attālumā no Rīgas ir pietiekami plašs mājoklis gan Timrotu ģimenei - Lindai, Vilnim un viņu atvasītēm Emīlijai (3 gadi) un Gustavam (5 mēneši) -, gan Lancmaņu ģimenei - Lindas vecākiem Līgai un Mārim un arī Līgas mammai Hildai Virzai. Rūpi par visu septiņu cilvēku ēdināšanu brīvprātīgi uzņēmusies Līga. Tomēr viegli tas nav, jārūpējas, lai ēdienkarte būtu daudzveidīga un visiem vairāk vai mazāk pieņemama. Jo īpašs ēdiens kādam no ģimenes locekļiem tāpēc vien, ka šis vai tas neiet pie sirds, netiek gatavots.

Reizēm neēdājos ir Vilnis, viņam ne visai garšo ķirbji, kabači un salāti, kādreiz viņš to sauca par kāmīšu barību, tomēr laika gaitā daudz kas mainījies. Sievasmāte znotu pieradinājusi ēst, piemēram, biešu salātus vai arī ēdienus, kuru būtiskākā sastāvdaļa ir ķirbis. Emīlija gan šajā ziņā nekādus pārsteigumus nesagādā. Viņa pieradusi ēst to, ko ēd arī pārējā ģimene. Viņa vienīgi nekādi negribējusi pakļauties ģimenes tradīcijai svētdienu rītu brokastīs ēst olas. Tad opis izdomājis viltību - nopircis paipalu oliņas. Tās gan bērns notiesājis ar gardu muti. Un tā tas arī turpinās - svētdienās Emīlija ēd paipalu, bet pārējie vistu olas.

Darbdienu rītos pirmā ceļas Līga. Viņa uzvāra tēju. Parasti zāļu, šai ziņā ņemot vērā dažādās mājinieku vēlmes. Apēd kādu dzērveni un karoti medus. Un tad gatavo brokastis - putru, omleti, maizītes... Vilnis gan brokastis sev gatavo pats. Un nemainīgi no padsmit gadu vecuma tās ir auzu pārslas, aplietas ar pienu un uzkarsētas mikroviļņu krāsnī. Pēc tam papildinātas ar cukuru vai ievārījumu. Līgai un Lindai arī ir savs gardais rīta ēdiens - vakarā aplej grūbas un no rīta tās vāra kopā ar rozīnēm.

Tā kā māju darbdienu rītos atstāj tikai Emīlija un Vilnis (Vilnis strādā par mākslinieku noformētāju), pusdienas šajās mājās ir īstā ēdienreize - reizi nedēļā tā ir zupa, reizi nedēļā - noteikti zivis. Ģimenes draugu lokā ir zvejnieki, tāpēc īpaši iecienītas ir tepat izzvejotās - zandarts, vimbas un citas. Vimbām ir daudz asaku, taču Līga tās samaļ un cep zivju kotletes. Protams, tiek gatavota arī gaļa, parasti īpašajos cepšanai paredzētajos maisiņos, kas ļauj ielikt gaļu cepeškrāsnī un par to atcerēties tikai tad, kad tā jau gatava. Reizēm tiek izmēģināti ari kādi neparastāki ēdieni, aizgūti no indiešu vai itāļu virtuves. Tomēr ir daži, kurus Līga sen vairs negatavo. Piemēram, miltu mērce.

Tā kā mazajam Gustavam jau pieci mēneši, ģimenes sievietes plāno, kā viņu sākt iepazīstināt ar «lielo cilvēku» ēdieniem. Ir pavasaris, un pēc garās ziemas dārzeņos maz laba saglabājies. Tomēr priekšroka tiks dota pašu dārzā audzētajiem ķirbjiem, burkāniem, pastinakiem, kartupeļiem un citiem labumiem, kuri joprojām atrodas mājas pagrabā. Gustavs dažas reizes ķirbi un svaigi spiestu burkānu sulu jau pagaršojis.

Protams, nav jau tā, ka visi pārtiek tikai no dārzeņiem, augļiem, graudaugiem, gaļas un zivs. Ir arī našķi. Tie visiem vienmēr ir pieejami. Taču Emīlija vienmēr pajautā, vai drīkst, un tikai pēc pieaugušo apstiprinājuma izvēlas kārumu. Reizēm gan opis uzdod provokatīvu jautājumu - vai kāds nevarētu padot viņam kādu šokolādes gabaliņu. Un tad izpalīdzīgā mazmeitiņa var kopā ar opi to arī nobaudīt. Vecāki vispār Emīlijai iesaka izvēlēties šokolādi, nevis krāsainas konfektes.

Arī pārējo produktu izvēle tiek rūpīgi pārskatīta. Lindas draudzene Maruta Jeromāne kopā ar savu vīru izveidojusi portālu www.e.vielas.lv. Linda arī aktīvi iesaistījās tā tapšanā, tāpēc, ņemot to talkā, izvērtē, kāds īsti ir tā vai cita produkta sastāvs un kurā vairāk kaitīgo E vielu. Tādējādi vieglāk saprast, kurus produktus izslēgt no produktu saraksta. Tā izdevies noskaidrot, kāds īsti ir desas sastāvs, un atrast, pēc Lindas domām, labāko variantu.

Mani tomēr mulsina jautājums par divu ģimeņu saimniekošanu vienā mājā. Atbilde no abām pusēm ir nepārprotama - ja visi atzinuši, ka galvenā saimniece ir viena, domstarpību nav. Turklāt Līga uzsver, ka viņai ar meitu ir kopīgs redzējums, kas būtu jāēd un kā jāgatavo. Arī finansiāli - produktus pērk tie, kuriem tobrīd parocīgāk, un par tiem iztērētā summa tiek sadalīta apmēram uz pusēm.

Pārrunājam arī, vai ir kāds īpašais Timrotu un Lancmaņu ģimenes rituāls, kas saistīts ar ēšanu. Izrādās, pie viņiem jāciemojas patīkamākā laikā, kad tiek iededzināts ugunskurs un čuguna katlā vārās zupa vai sautējas plovs. Tad dzīvā uguns un svaigais gaiss dara savu un ēšana iegūst pavisam citas nianses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ģimenes nedēļas ēdienkarte

Brokastīs lielākoties auzu pārslu vai cita putra, cīsiņi vai sardeles, biezpiens.
P. Pusdienas: biešu zupa, ķirbju biezzupa (no iepriekšējās dienas). Vakariņas: maizītes (desa, vārīta gaļa, a/k zivs), ceptas salakas. Pirkumi: piens, jogurts, biezpiena jogurta torte Ls 3. O. Pusdienas: biešu zupa no iepriekšējās dienas; pasildīti krāsnī cepti kartupeļi un cepešgaļa no svētdienas. Vakariņas: biešu, lapu salāti ar fetas sieru, maizītes. Pirkumi: piens, paipalu olas, jogurts, siers, salāti šampinjoni, maize, limonāde, rozīnes, sardeles, pusžāvēta desa, vārīta desa, liellopu gaļa
Ls 18,59. T. Pusdienas: liellopu gaļas un vistas plovs, kefīrs. Launags: pašu cepta ābolu plātsmaize. Vakariņas: maizītes, Emīlijai omlete. Pirkumi: kefīrs, biezpiens, graudaugu rīsi, olīveļļa, aprikožu biezenis, maizes maisījums, vista Ls 7,70. C. Pusdienas: plovs no iepriekšējās dienas, kefīrs. Launagā plātsmaize, Emīlijai ātri vārāmo auzu pārslu putra. Vakariņas: lapu salāti ar šampinjoniem, maizītes. Pirkumi: piens, jogurts, maize, banāni, gurķi, tomāti, apelsīni, ingvers, garšvielas, raugs, minerālūdens, limonāde Ls 9,01. P. Pusdienas: biešu zupa, plovs - no iepriekšējām dienām; ķirbju biezzupa ar fetas sieru. Vakariņas: lēcas ar salātiem un šķiņķi, kūpināts cauraudzis ar skābētu gurķi. S. Pusdienas: lazanja, rīsu un ķirbju sacepums ar jāņogu ķīseli. Vakariņas: žāvēta vista, lapu salāti (ar gurķi, tomātu, seleriju kātiem). Pirkumi: piens, jogurts, žāvēta vista, cīsiņi, krabju nūjiņas, paprika apcepta, tomāti konservēti, tomāti kaltēti, tomātu mērce, auzu pārslas, konfektes, šokolāde, maize, lazanja, apelsīnu sula Ls 21,09. Sv. Pusdienas: lazanja, rīsu un ķirbju sacepums ar jāņogu ķīseli. Vakariņas: lapu salāti (gurķis, tomāts, fetas siers), pastēte, siers. Emīlijai omlete.
Kopā nedēļas izdevumi pārtikai Ls 59,39.

Ko no viņiem var mācīties

Ķirbi var izmantot visdažādāko ēdienu pagatavošanai. Jāliek lietā tikai sava fantāzija vai jāmeklē receptes žurnālos vai internetā. Ēd pat tie, kuri saka, ka ķirbis viņiem negaršo.
Par to, kādas E vielas pievienotas biežāk pirktajiem produktiem, var pārliecināties, pārskatot informāciju portālā www.evielas.lv.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?