Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Meklējam, kas un kam uzspļauj

Skaļais kampaņas pieteikums ar devīzi «Man uzspļaut» rosina mūs visus apkarot ēnu ekonomiku ikdienā. Pati par sevi kampaņa ir apsveicama, jo, kārtīgi izdarot inventarizāciju savos pēdējā laika tēriņos, ne viens vien no mums secinās, ka zobārstam čeku nepaprasīju, frizierim arī ne, pēdējā mikroautobusā pusvienos naktī šoferis man pat nemēģināja dot biļeti un es neuzstāju, un tādā garā.

Taču, aprunājoties ar cilvēkiem uz ielas, atklājas divas būtiskas tendences - pirmkārt, čekus cilvēki pieprasa galvenokārt tādēļ, lai kontrolētu savas izmaksas, savukārt pašu kampaņu lielākā daļa sastapto rīdzinieku nemaz nav pamanījuši vai arī nav sapratuši, par ko tā ir.

Godīgi sakot, pārsteidz aptaujāto cilvēku nezināšana par kampaņu, kas taču uzsākta pēc visiem mārketinga likumiem - ar skaļu, izaicinošu saukli, gan vides reklāmas veidā, gan internetā un televīzijā. Tas jāanalizē speciālistiem, taču var gadīties, ka cilvēki nevēlas interesēties par to, kam kāds publiski grib uzspļaut. Varbūt negāciju ir par daudz? Kampaņu «Pret ēnu ekonomiku - par godīgu konkurenci» organizē Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), kas to dēvē par nebijušu nacionāla mēroga pasākumu, ko līdzfinansē no ES fondiem. LDDK korporatīvās sociālās atbildības un komunikācijas eksperte Agnese Alksne stāsta, ka pirmais posms bijis apzināti provokatīvs, lai pievērstu uzmanību, un tam sekos nākamais - mēneša laikā tiks rīkotas atklātas diskusijas ne tikai par čeku tēmu, bet arī par aplokšņu algām, darba tiesībām, publiskajiem iepirkumiem un kontrabandu. Diskusijās izstrādātos priekšlikumus nodos sabiedrības apspriešanai, lai tā sniedz atbildi, ko mēs gaidām no valsts šo problēmu risināšanā. A. Alksne priecājas, ka jau šobrīd esot saņemti vērtīgi priekšlikumi. Runājot par kampaņas agresīvo sākumu, A. Alksne bilst - mēs esam ļoti toleranti un iemiguši.

Ikdienas dzīvē tomēr motivācija čeku pieprasīšanai ir pavisam vienkārša - tēriņu uzskaite. «Es gribu zināt, cik esmu iztērējusi», «Čeku ņemu tikai, lai pārbaudītu, vai tas atbilst norādītajai preces cenai», «Ja pērku sev, ne vienmēr čeku ņemu» ir ļoti izplatītas atbildes pie veikala. Var jau teikt, ka lielie veikali ir vismazākās riska zonas, taču, kurš čekam virsū neskatās lielveikalā, tas vēl jo mazāk mazo, balto papīrīti pieprasīs kādā nomaļākā tirgotavā vai kafejnīcā, par frizētavu nerunājot. Par to, cik lielā mērā katrs no mums ar savu rīcību var mazināt ēnu ekonomikas ietekmi, ne visi manis aptaujātie cilvēki bija vienisprātis. Ir arī viedoklis, ka tas jau atkarīgs no «tiem tur, augšā», nevis vienkāršajiem cilvēkiem.

Un vēl viena gluži apbrīnojama sakritība - pie Galerijas Centrs sastapām tikai un vienīgi nesmēķētājus, kurus kontrabandas cigaretes neinteresē. Acīmredzot pīpētāji vairāk apgrozās Centrāltirgus apkaimē…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?