Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Meli un idejas

Vēstures beigu jeb labējās un kreisās ideoloģijas sadursmes gala pasludinātājs pēc Aukstā kara beigām Frensiss Fukujama pēc 11. septembra terora akta Ņujorkā savu slaveno secinājumu pārskatīja, sakot, ka ir pārsteidzies. Līdz ar tā sauktā kaujinieciskā islāma burtiski eksplozīvo pieteikumu pasaules ideju ainavā Fukujamas idillē par parlamentāro demokrātiju un brīvo tirgu kā vienīgo globālo alternatīvu tika ieviestas brutālas korekcijas.

Vēl gandrīz pēc desmitgades iezīmējas tendence, ka korektajam akadēmiķim nāksies savus ieskatus koriģēt atkal, jo demokrātijai un brīvai ekonomikai (ar krīzes mācību bagāžā pareizāk būtu teikt: brīvai, bet uzraudzītai) pretī liekamās izvēles iespējas izrādījušās ļoti apšaubāmas. Savukārt pats ideju konflikts kā priekšējā frontes līnija pašlaik atrodas apmēram uz 35. ziemeļu paralēles - tā ģeogrāfiski vieno Afganistānu, Irānu, Pakistānu un Dienvidkoreju (kas gan ir atsevišķs stāsts) - , kaut arī par ļoti dārgu maksu, bet rietumu labumos pagurušajiem prātiem tas varētu izrādīties vērtīgs ieguvums līdzšinējo politisko atziņu skaidrākai izpratnei un īstenošanai. Proti, kaut gan ilgstoši dzirdama sūkstīšanās par klasisko politisko orientieru zušanu un demokrātisko institūciju apātiju, demokrātija līdz ar brīvībās un tiesībās balstītām politiskajām, sociālajām un ekonomiskajām attiecībām aizvien skaidrāk atklājas kā vienīgā ilgtspējīgā ideja.

Šodien - otrdien, 27. jūlijā - līdz ar ES sankciju pret Irānu stāšanos spēkā tiek sperts noteikts solis šādas izpratnes nostiprināšanās virzienā. Kaut arī ģeogrāfiski Latviju no Irānas, Afganistānas un Pakistānas šķir 20 paralēles, vismaz šī paralēle mums ir kopēja - izmisīga nepieciešamība atšķirt dzīvotspējīgu ideju no melīgas propagandas, kas tiek izmantota tikai savtīga pašlabuma piesegam. Tālās austrumu zemes sniedz visnotaļ lokalizējamu atziņu: iedoma par zagli, kas padalīsies ar tautu, ir valsti postošs naivums. Tāpēc patiesais karš, kas notiek Afganistānā, patiesais konflikts, kas nokaitējis šo reģionu, ir cīņa pret korupciju - pret samaitātību visplašākajā šā vārda nozīmē.

Tā nav rietumu materiālisma «krustnešu» ofensīva pret islāma tradīcijām, tāpēc ne vienam vien apskatniekam un iesaistītam valstsvīram nepatīk formulējums «kaujinieciskais islāms» u. tml., jo reliģijai šai gadījumā nav būtiska sakara ar korumpētību, kas pārņēmusi šo zemju elites. «Rietumu» vērtības, kurām tiek radīta strukturālā bāze Afganistānā, izrādītos dievbijīga afgāņa vai irānieša, vai pakistānieša ikdienas dabiska sastāvdaļa, ja vien šos cilvēkus pārtrauktu bombardēt ar «nacionāli konservatīvo» ideoloģiju, kas šā brīža izpildījumā nav vis ideja vai politika, bet gan meli un dūmu aizsegs vareno un bagāto kļūšanai vēl varenākiem un pārbagātiem uz tautas un starptautiskās drošības rēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?