Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Melnā piektdiena, kiberpirmdiena

Visi veikali, kuros kaut reizi esmu spēris kāju, ir kaut kā sameklējuši manu e-pasta adresi un visu šo mēnesi man sūtījuši atlaižu piedāvājumus. Daudz vairāk nekā parasti. Mana pastkaste katru dienu ir pārpildīta ar kuponiem un reklāmu lapām - no drēbju bodēm līdz mājsaimniecības veikaliem, arī no dažiem restorāniem. Pat, ja man nebūtu televizora, es nelasītu avīzes un no mājas vispār neizietu, es nevarētu nezināt, ka Melnā piektdiena ir klāt.

Katru gadu Amerikā novembra pēdējā ceturtdienā tiek svinēta Pateicības diena un dienu vēlāk, tā dēvētajā Melnajā piektdienā, oficiāli sākās Ziemassvētku iepirkšanās sezona. Tā ir Melnā piektdiena tādēļ, ka veikaliem šī ir ienesīgākā diena gadā, bet grāmatveži var būt samērā droši, ka šajā vakarā atskaite nebūs mīnusos jeb «sarkanajā zonā». Pēdējos gados arī arvien biežāk dzirdam par kiberpirmdienu. Trīs dienas vēlāk, piemērojoties laikiem, atlaižu trakums sākas internetā. Tas viss turpinās līdz 26. decembrim, kad iepirkšanās drudzi noslēdz beidzamais jaunu atlaižu raunds.

Pēdējā laikā Melnās piektdienas nozīmīgums ir tikai pieaudzis. Ņemot vērā ekonomisko krīzi, cilvēki arvien vairāk meklē iespējas ietaupīt, īpaši pirms Ziemassvētkiem. Pie dažiem lielveikaliem viņi stāvēja rindā trīs vai četras dienas iepriekš, pat nakšņoja teltīs, lai pirmie tiktu pie pievilcīgākajiem piedāvājumiem agrā rītā pēc veikalu atvēršanas. Supermārketu ķēde Target šogad reklamēja, ka piektdien strādās jau četros no rīta. TV reklāmās histēriska blondīne treniņtērpā vingroja, gatavojoties iepirkšanās drudzim. Hanteļu vietā viņa izmantoja pārpildītus iepirkumu groziņus, skrēja, stumjot ratiņus, un mēģināja no galvas iemācīties atlaižu cenrādi.

Pat ja iepirkšanās sezona oficiāli sākas piektdienā, mūsdienās atlaides ir krietni agrāk. Komersanti cenšas pagarināt peļņas laiku, cik ilgi vien var. Biju iepirkties jau nedēļu agrāk, lai sev sameklētu jaunu ziemas garderobi, un nemaksāju pilnu cenu nevienu reizi, pat precēm no jaunākajām kolekcijām. Atlaides svārstījās 10% līdz pat 50% procentu robežās. Pie kases man iedeva kaudzi kuponu un pat dāvanu kartes, lai es atnāktu vēlreiz, tieši Melnajā piektdienā baudīt vēl lielākas atlaides un krietni iespaidīgāku izvēli.

Brīdī, kad šo rakstu, vēl nezinu, vai būšu piedalījies piektdienas iepirkšanās trakumā. Noteikti necelšos nakts vidū, lai stāvētu rindā pie kāda veikala: man tik neatliekamas vajadzības nav. Bet zinu arī, ja būšu slinkojis gultā pārāk ilgi, tad plaukti būs jau pustukši un iekārojamākās preces pārdotas. Būtu žēl izmest atkritumos visus kuponus un dāvanu kartes! Varbūt gaidīšu līdz kiberpirmdienai, jo tad varēšu iepirkties pidžamā, un man preces piegādās pie durvīm. Daudz vilinošāk!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?