Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

«Mistera eiro» sieva shēmo

Pār Pierīgā esošajām rindu mājām Vējziedi, kuru nosaukums var pārliecinoši pretendēt uz publiskajā telpā šogad visvairāk pieminēto citu jaunbūvju vidū, bez iespējamās korupcijas ēnu met vēl kāda. Dienas rīcībā esoši dokumenti atklāj smalku sistēmu, kā ekspremjera, topošā Eiropas Komisijas viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jomā Valda Dombrovska (Vienotība) sievai Ārijai Dombrovskai un viņa bijušās padomnieces vīra Induļa Bukana uzņēmums SIA Land Development optimizējis nodokļus.

Visa pamatā ir divi atsevišķi līgumi, viens - par jaunbūvi, otrs - zemi, uz ko balstoties pircējiem pārdod īpašumus. Tādējādi ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) tiek aplikta tikai ēka, bet zemesgabals - ne, jo būvatļauja izsniegta līdz 2009. gada nogalei un atbilstoši likumam tas nav uzskatāms par apbūves zemi. Turklāt pirms pārdošanas tā piederēja privātpersonām - uz pusēm Dombrovskai un Bukanam, kas savai SIA Land Development šo zemi iznomāja.

Lai piemērojamais PVN būtu mazāks, mājokļus uzņēmums pārdevis zem pašizmaksas - ar zaudējumiem vidēji 35 procentu apmērā, savukārt zemes gabalus - ar būtisku uzcenojumu. Tādējādi tika piesmieti nodokļu iekasētāji un valsts, tajā pašā laikā zaudējumus no ēkas darījumiem biznesmeņiem kompensējusi ar uzviju pārdotā zeme. Var sacīt, ka ar vienu šāvienu nošauti nevis divi zaķi, bet gan visi trīs - uzņēmumam, pateicoties aprakstītajai saimniekošanas shēmai, piedevām visam neveidojās ar uzņēmuma ienākuma nodokli apliekamā peļņa, līdz ar to nenācās maksāt arī šo 15 procentu lielo nodokli. Sniegt komentārus Ārija Dombrovska kategoriski atteicās un nometa telefona klausuli.

Izdevīga formalitāte

Apstiprinājumu tam, ka SIA Land Development savu nu jau skandalozo projektu Dreiliņos tirgo, izmantojot augstāk aprakstīto shēmu, gūt tomēr izdodas. Jau nākamajā dienā pēc anonīmas intereses Vējziedus izdodas apskatīt klātienē. Īpašumu izrāda V. Dombrovska valdības vadīšanas laika juridiskā padomniece Sandra Bukane - tā pati, kura savam vīram daļēji piederošajai SIA Land Development aizdevusi vairāk nekā 150 tūkstošus eiro. Jāpiebilst, ka tikpat lielu summu aizdevis arī ekspremjers. S. Bukane laipni paskaidro, ka iegādei pieejamas trīs no 13 rindu māju sekcijām. Divas no brīvajām gan šobrīd tiek iznomātas kādam uzņēmumam - tur iekārtots birojs. Apskatām gan šīs telpas, gan jau apdzīvotus apartamentus, kuru izrādīšanu Bukane iepriekš saskaņojusi ar jauno īpašnieku. Īsās ekskursijas laikā pa divstāvīgo mājokli tieku informēta gan par telpu izvietojumu, gan apkures sistēmu un citām projekta priekšrocībām. Kad apskate beigusies, S. Bukani pārsteidz jautājums, vai tiek sastādīti divi atsevišķi līgumi - ēkai un zemei, tomēr viņa ir atklāta: «Principā jau tiek slēgti divi līgumi.» Apskatītā mājokļa saimnieks iestarpina: «Katrā ziņā - iegūst jau viena persona kopīgi visu - gan zemesgabalu, gan apbūvi,» un Bukane viņu papildina: «Nu, ja - tieši tā!» Mājoklis ar pilnu apdari maksājot 1150 eiro par kvadrātmetru - kopsummā aptuveni 183 tūkstošus eiro. Uz atvadām paspiežot roku, Bukane iesaka apdomāt un pēc laika atbraukt uz apskati vēlreiz.

Izmanto robus likumā

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati rāda, ka krīzes un pēckrīzes gados tirgošana nevedusies raiti. Piecu gadu laikā izdevies pārdot tikai pusi no visām rindu mājām un arī summas bija zem tās, ko tagad sauc Bukane. Dārgākā cena, par kādu pārdota rindu māju sekcija, ir 175 tūkstoši eiro un darījums noticis pirms gada, savukārt pirms tam mājas tirgotas amplitūdā no 95 tūkstošiem līdz 152 tūkstošiem eiro.

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas pārstāve un SIA Sky Garden valdes locekle Baiba Kalniņa norāda, ka par līdzīgiem nodokļu optimizēšanas gadījumiem neesot dzirdējusi ne viņa, ne asociācijas juristi: «Tā nav vispārpieņemta prakse, jo parasti zemi un ēkas pārdod kā vienotu īpašumu. Grūti iedomāties, kā varētu izdoties pārliecināt mājokļa pircēju piekrist šādai darījuma kārtībai.» Tajā pašā laikā nekustamo īpašumu speciāliste, SIA CG Realty valdes locekle Milāna Skumbiņa, kura specializējusies jauno projektu attīstīšanas jomā, norāda, ka līdzīga veida shēmas, lai izvairītos no PVN nomaksas pilnā apmērā, iespējamas darot likuma robi: «Jaunbūvju attīstītāji meklē veidus, kā optimizēt nodokļus. Taču tas parasti tiek izplānots jau pirms celtniecības, nosakot objekta juridisko statusu, kadastra numuru dalījumu. Ir daudz nianšu un līdz ar to - arī veidu, kā izvairīties no nodokļu nomaksas pilnā apmērā.»

Savukārt Valdis Dombrovskis, lūgts komentēt savas dzīvesbiedres uzņēmējdarbības metodes, pauž pārsteigumu. Šķiet, viņš jau pieradis saistībā ar Vējziediem taisnoties projekta pārkreditēšanas sakarā, tomēr, izdzirdot shēmas aprakstu, atbild: «Nē, atkal jau - šāda veida spekulācijām nekādā veidā nevar piekrist. Pats fakts, ka dzīvokļi un zem tiem esošā zeme tiek pārdota atsevišķi - tas tomēr ļauj izvairīties no nodokļa nomaksas, taču te ir jautājums par īpašuma tiesībām - kam pieder zeme, kam - ēkas.» Lai gan zeme un ēkas pieder vienām un tām pašām personām, tikai vienā gadījumā - uzņēmumam, bet otrā - privātpersonām, Dombrovskis neatzīst, ka tas ir nodokļu optimizēšanas veids, un liek noprast, ka juridiski viss esot korekti. Viņš piebilst - kā amatpersona esot pārliecināts, ka sieva savu biznesu organizē godprātīgi.

Parādnieku atkarība

Jau iepriekš ziņots, ka Ā. Dombrovskas un viņas partnera I. Bukana bizness met ēnu uz topošo «Misteru eiro» V. Dombrovski. Vispirms, kā raksta portāls Pietiek.com, va/s Hipotēku un zemes banka nodrošinājusi viņa sievas īpašumu biznesam speciālus nosacījumus, bet krīzes laikā atļāvusi vairākus gadus neatmaksāt aptuveni 1,6 miljonu eiro lielā kredīta pamatsummu. Pats Dombrovskis apgalvoja, ka ne viņa, ne arī partijas biedra Andra Vilka vadītās Finanšu ministrijas uzraudzītās Hipotēku bankas attieksme pret viņa ģimenes biznesu neesot bijusi «nekāda īpašā». Pēc tam, kad minēto banku skāra grūtības, V. Dombrovska vadītā valdība lēma to reorganizēt un komercdaļu nodot privātām institūcijām, kā rezultātā SIA Land Development kredīts nonāca Rietumu bankas īpašumā. Pietiek.com norāda, ka tas paslepus nodalīts atsevišķā kredītportfelī un, tā kā S. Bukani ar Rietumu banku saistot senas partnerattiecības, komerciestāde esot «guvusi iespēju paklusām piedot ģimenei būtisku tās parādu daļu», savukārt Dombrovskis nonācis «tiešā finansiālā atkarībā no tās saimnieku Esterkinu ģimenes labvēlības». Kā rāda zemesgrāmatas dati - pat nekavējoties pārdodot visas atlikušās rindu mājas, uzņēmums bankai paliktu parādā vairāk nekā 600 tūkstošus eiro. Pat no Dombrovska pārstāvētās Vienotības koalīcijas partneriem izskanēja aizdomas, ka šis apstāklis varētu būt ietekmējis partijas nostāju pret Rietumu bankas biznesam būtisko termiņuzturēšanās atļauju ierobežošanu un tāpat kritiski vērtēta ekspremjera spēja pieņemt neatkarīgus lēmumus saistībā ar šo valstiski nozīmīgo jomu. Pats Dombrovskis, aicināts komentēt iespējamo atkarību no minētās kredītiestādes, konsekventi uzsvēris, ka šādam apgalvojumam neesot pamata, tāpat arī viņš nekad nav vēlējies runāt par ģimenes biznesu, uzsverot, ka tas esot viņa sievas īpašums. Taču patiesībā uzņēmums skaitās viņu abu kopmanta, jo Dombrovski nav reģistrējuši laulību līgumu.

Iespējamo ekspremjera interešu konfliktu vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), un, kā Dienai atklāj iestādes pārstāve Laura Dūša, pavasarī sāktā pārbaude vēl turpinoties. Vasaras sākumā saistībā ar Dombrovska «kredītu lietu» Saeimas kuluāros tika apsvērta iespēja veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, taču koalīcijas deputātu atbalsta trūkuma dēļ iecere neīstenojās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?