Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mobilizējas balsot par neatkarī bu

Gadu simteņiem skoti ar zobeniem cīnījās par neatkarību no angļu kundzības. Pašreiz Skotijā pie varas esošās Skotu nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņa vadītā valdība ir nolēmusi rīkot referendumu, lai panāktu, ka Skotija pēc 300 gadu ilgas «kopdzīves» ar Angliju kļūtu par neatkarīgu valsti.

Pagaidām zems atbalsts

«Mūsu nācija ir svētīta ar resursiem, gaišiem cilvēkiem un stipru sabiedrību. Mums ir neatkarīga izglītības sistēma, tiesību sistēma un veselības aprūpes sistēma. Tās ir novērtētas pasaulē. Es ticu, ka, savienojot mūsu zemes bagātības ar cilvēku labklājību, mēs varam radīt labāku valsti,» A. Salmonds paziņoja pagājušajā trešdienā īpaši sarīkotā preses konferencē vēsturiskajā Edinburgas pilī.

A. Salmonds, kura vadītā SNP pērn notikušajās Skotijas parlamenta vēlēšanās ieguva pārliecinošu uzvaru, paziņoja, ka 2014. gada rudenī tiks rīkots referendums, uz kura biļeteniem būs uzdrukāts jautājums «Vai jūs piekrītat, ka Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?».

2014. gada nogale referenduma rīkošanai neesot izvēlēta nejauši, jo šajā laikā Glāzgovā notiks Britu Sadraudzības spēles un prestižais Raidera kauss golfā. Ar šo pasākumu palīdzību SNP cer palielināt atbalstu savai iniciatīvai.

Pagaidām neatkarības jautājums nav guvis sevišķi plašu atbalstu Skotijas sabiedrībā. Oksfordas Universitātes profesors un aptauju eksperts Džons Kērtiss raidsabiedrībai BBC stāsta, ka atbalsts neatkarībai svārstās starp 32 un 38%. Savukārt tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompānijas YouGov pērn aprīlī veiktā aptauja uzrādīja, ka par neatkarību balsotu 28%, pret - 57% respondentu.

Lai nodrošinātu, ka lielāks balsstiesīgo skaits nobalsotu par neatkarību, A. Salmonds uzstāj, ka referendumā vajadzētu ļaut piedalīties arī tiem, kas ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Skotijas valdība arī apspriežot iespēju referenduma biļetenā iekļaut papildu jautājumu par Edinburgas fiskālo neatkarību no Londonas, kam liela daļa skotu varētu piekrist. Tādējādi SNP pasargātu sevi no liela apkaunojuma, ja referenduma pamatjautājums netiktu atbalstīts.

Lielbritānijas valdība, kas par skotu politiķu soli nav sajūsmā, bet neiebilst pret referenduma rīkošanu, vēlas, lai nobalsošana notiktu pēc iespējas drīz un tiktu rīkota tiešā tās pārraudzībā. Tā, piemēram, uzstāj, ka referendumā ir jābūt vienam jautājumam, uz kuru var atbildēt ar «jā» vai «nē».

Skotijas lietu ministrs Maikls Mūrs apgalvo, ka jebkura nobalsošana, kas notiktu bez Lielbritānijas valdības akcepta, nebūtu juridiski saistoša. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons uzskata, ka «ikvienam britam, nevis tikai skotiem, ir jāļauj izteikties par Skotijas statusa izmaiņām», raksta AP.

Vēlas naftu un gāzi

Neatkarības atbalstītāji uzskata, ka, kļūstot par patstāvīgu valsti, Skotija attīstītos labāk nekā Lielbritānijas sastāvā. Viņuprāt, pašlaik skotu nodokļu maksātāji Lielbritānijas kopējam budžetam dod vairāk, nekā saņem no tā.

SNP uzstāj, ka, atdaloties no Lielbritānijas, Skotijas kontrolē vajadzētu nokļūt 90% no Lielbritānijai piederošajām naftas un dabasgāzes atradnēm Ziemeļjūrā. Angļi iebilst, ka atradnes neatrodas Skotijas sauszemes teritorijā, bet Lielbritānijas valdība patiesībā subsidē Skotiju.

Skotijas neatkarības pretinieki domā, ka Skotija ar saviem nedaudz vairāk nekā pieciem miljoniem iedzīvotāju viena pati nespētu attīstīties tik veiksmīgi kā Lielbritānijas sastāvā.

Atdalīšanās gadījumā Edinburgai būtu jārunā ar Londonu, cik lielu daļu Lielbritānijas valdības parāda Skotija uzņemas uz sevi, jo ekonomiskās krīzes gados Lielbritānijas valdība no izputēšanas ir glābusi divas lielas skotu bankas - Royal Bank of Scotland un Bank of Scotland, bet ir lielas bažas, ka Skotijas ekonomikas pleci tik smagu nastu nespētu pacelt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skotijas neatkarība

Referendumu par Skotijas neatkarības atzīšanu paredzēts rīkot 2014. gada rudenī

Pēdējās aptaujas liecina, ka Skotijas neatkarību atbalsta ap 30% skotu

Skotijai, atdaloties no Lielbritānijas, būtu jāvienojas par skotiem pienākošos daļu no Ziemeļjūrā esošajām naftas un gāzes atradnēm

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?