Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mobilo sakaru operatori saķeras reklāmas cīniņā

Ekrānā parādās divi piparkūku vīriņi - viens zaļš, otrs - dzeltens. Zaļais vīriņš stāsta, cik viņa tarifs ir izdevīgs, bet pēc brīža citā reklāmā atzīst, ka kļūdījies, jo salīdzinājis nepareizos tarifus. Vienas reklāmas pasūtītājs ir mobilo sakaru operators LMT, otras - tās sīvākais konkurents Tele2. Reklāmas TV ēterā seko viena otrai. Skatītājam, kurš ikdienā abu kompāniju produktiem rūpīgi neseko līdzi, nav saprotams, kas kurā brīdī tiek reklamēts.

Abas kompānijas sākto cīniņu vērtē savaldīgi, taču katra paliek pie savas pārliecības. «Mēs korekti paņēmām situāciju, kādā nonāk jebkurš klients, kas pērk starta komplektu preses kioskā, - salīdzinājām, kādu tarifu viņš saņem. Neviens likums nav pārkāpts,» uzskata kompānijas LMT viceprezidents mārketinga un biznesa attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis. Reklāmas veidotājs DDB Latvija direktors Andris Rubīns norāda, ka salīdzinošā reklāma ir diezgan plaši pazīstama pasaulē, taču to nav plānots pārvērst par ikdienas komunikāciju: «Mūsu galvenais mērķis bija atvērt acis cilvēkiem, kas pasīvi lieto neizdevīgu un neefektīvu produktu.» Viņu patīkami pārsteidzis ātrums un meistarība, ar kādu konkurenti reaģējuši, un līdzīgā situācijā viņa kompānija būtu rīkojusies tāpat. Taču I.Pūķis domā, ka līdz bezgalībai abu kompāniju sāncensība ilgt nevar: «Tas beigsies, kad abas puses jutīs, ka vairs nav smieklīgi.»

Tele2 mārketinga un tirdzniecības direktors Jānis Sproģis arī neizrāda satraukumu: «O!Kartes centienus salīdzināt tarifus vairāk uztveram ar humoru, nevis kā draudus vai kara stāvokli. Varam tikai pajautāt, kāda muša iekodusi konkurentiem, kurus mēs pazīstam un cienām. Tomēr nevarējām neatbildēt uz uzbrukumiem komunikācijā un pieļaut, ka tiek mānīta un maldināta sabiedrība un mūsu klienti, kuriem Zelta zivtiņa vienmēr nodrošina labāko piedāvājumu.» Atbildes reklāmas autors aģentūras !MOOZ radošais direktors Ēriks Stendzenieks atzīst: «Būtībā mūsu stratēģija ir nevardarbīga pretošanās. Es neatbalstu konkurenta nomelnošanu, man tuvāka ir sadarbība, nevis konkurence, dejošana, nevis kautiņš. Mēs vienkārši turpinājām O!Kartes reklāmu un palīdzējām viņiem atvainoties Zelta zivtiņai, jo es ticu, ka viņiem pašiem ir neērti par tik nekorektu reklāmu.» Viņš neslēpa, ka reklāmas laiks speciāli pirkts tā, lai viena reklāma sekotu otrai.

Nākamnedēļ abas reklāmas kampaņas izvērtēs Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) jaunizveidotā Ētikas padome, kurā darbosies galvenokārt augstskolu pasniedzēji un žurnālisti, sola LRA prezidents, reklāmas aģentūras MMS Communications Latvia direktors Ģirts Ozols: «Mēs varam lūgt medijus šīs reklāmas nepieņemt un nepārraidīt. Salīdzinošā reklāma ir otrais zemākais līmenis, par to zemāk ir tikai plaģiāts.» Reklāmas likums aizliedz atdarināt cita reklāmas devēja reklāmas tekstu, lozungu, vizuālo tēlu, skaņu un citus speciālos efektus bez tā piekrišanas. Ja reklāmu skatītāji uzskata par maldinošu, viņi var vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Savukārt Konkurences padomes (KP) kompetencē vairs nav šādu strīdu izskatīšana, un konflikta gadījumā kompānijām jāvēršas tiesā, norādīja KP vadītāja Ieva Jaunzeme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?