Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Muižas nav, bet ir niķi un rokdarbi

Grūtības saliedē tautu, un notiek brīnumi. Tādi, kādi varbūt nenotiktu sakārtotas ekonomikas apstākļos un vidē. Šo atziņu pēdējā laikā dzirdēju vairākkārt. Bet vidi mēs veidojam paši. Vai nu piemēslojot, vai kopjot.

Laba sadarbība

Vide ir tā, no kuras startējam dzīvē, lai cīnītos, izdzīvotu, savilktu galus un kaut ko radītu. Mums, pa darbiem skrejošajiem, ne vienmēr atrodas laiks, lai savā vidē, savās mājās, savā pilsētā vidi pagūtu ne tikai sakārtot, bet arī uzpost un sapucēt. Laimējas tiem, kam ir vecmāmiņas un vectētiņi, kuri to uzņemas un pilda ne tikai kā pienākumu, bet dara ar prieku. Jo viņiem ir pieredze, dzīves gudrība, prasmes un izdoma. Un laiks savā pensionāra dzīvē iecerēto paveikt bez lieka stresa. Ja vēl atrodas kāds, kurš izdomā, kā šai seniora lietderībai piesaistīt līdzekļus!

Kāpēc to stāstu? Tāpēc, ka man ir lielisks piemērs, kā izpaužas laba paaudžu sadarbība, kā ar izdomu un ar ne pārāk iespaidīgiem līdzekļiem sapost vidi, tuviniekus un draugus. Un galu galā - mums, sievietēm, pašām sevi. Jo varbūt patiesi skaistums glābs ja ne pasauli, tad varbūt Latviju gan. Kamēr vīri cīnās - reālās kaujās, uzņēmējdarbībā, politikā, kur nu katrs atradis savu lauciņu, -, mums, dāmām, vajadzētu būt tām, kas rūpējas par skaistumu un dvēseles siltumu. Kurš tad cits? Un ne jau formāli mazgājot grīdas, izslaukot pagalmu vai pienākuma pēc adot vīriešiem zeķes, bet ar ideju, kā to visu paveikt radoši, skaisti.

Labas idejas

Tām divpadsmit kundzēm, kuras ar fotogrāfu satikām Cesvainē, ir! Ir sakopta vide, ir idejas. Ir vēlēšanās tās realizēt. Ir pieredze un radošais gars. Ir azarts paveikt vēl vairāk. Ir darbam nepieciešamais materiāls un meistarība. Bet Sieviešu tiesību institūts (STI), kuru vada Laila Balga, ar Latvijas un Šveices projektu Senioru ceļš piesaista līdzekļus, lai mūsu latvju sieviešu talantus būtu iespēja parādīt ne tikai Cesvainē, Rīgā un visā Latvijā, bet arī izstādēs aiz robežām.

No 2011. gada 1. janvāra realizētais Senioru ceļš Cesvainē noslēgsies drīz - 1. jūlijā. Jūnija sākumā ir jābrauc uz Cesvaini, kur notiks cesvainieču rokdarbu izstāde tirdziņš. Nudien - līdz tam laikam ir jāsakrāj naudiņa un jābrauc tirdziņu izpirkt. Bet tām dāmām, kuras kļūst vājas skaistu lietiņu priekšā, - vīri, lūdzu, noslēpiet maciņus! Vai nelaidiet uz Cesvaini vispār! Jo tik daudz skaistuma vienkopus, kas radīts ar šo dāmu čaklajām rociņām, sen nebija redzēts... Un pašas tik smukas, tik smukas! Smukas un cienījamas. Tādas, kuras varētu pārtrumpot dižciltīgās angļu seniores, kuras nesen redzēju Londonā Dārzu muzejā. Tās kundzītes - sirmas, gaumīgi saposušās (kaut par gaumi, protams, nestrīdas), iesmaržojušās un neapšaubāmi ar labām manierēm - muzejā stāvēja pie kādas ekspozīcijas ar kapli, grābekli, lāpstiņu un jūsmoja par šiem darbarīkiem kā par aizmirstiem vai neaktuāliem sadzīves priekšmetiem. Tai mirklī iedomājos, kā ar šiem «muzeja eksponātiem» savos dārziņos rušinās latviešu seniores. Piemēram, Cesvainē. Un visu pagūst - gan skaistas lietiņas radīt, gan pagalmu sakopt, gan labi izskatīties.

Un top puķu pļava!

Vanda Podiņa ir tautas daiļamata meistare, viņa projektā vada praktiskās rokdarbu nodarbības seniorēm, bet Senioru ceļu Cesvainē koordinē Ilze Līcīte. Ilze daudz nerunā, viņa vedina apskatīt rokdarbnieču veikumu. Kāda kundze, izrādot savus rokdarbus, vēsā angļu mierā paziņo: «Esmu veca kā torte!» Viņai 82 gadi. Par vecumu kundzi neiztaujāju «pliku» skaitļu dēļ, vēlos noskaidrot: cik jābūt gadiem, lai tik labi izskatītos. «Esmu Ināra. Ināra Muižniece, tikai bez muižas,» teic minētā kundze. «Muižas man nav, toties ir rokdarbi un visādi veca cilvēka niķi...»

Tapotās šallītes izrāda Valērija Dzerkale. Elgai Vāliņai pieder vācu maģiskais kvadrāts, ar tā palīdzību no adītiem kvadrātiņiem top segas un lakati. Paklājiņi un spilventiņi ir Ausmas Audžes kapitāls, bet īsta, sulīga puķu pļava, kā to nodēvējusi mazmeitiņa, ir Dzidras Lāces veikums. Nedēļa vajadzīga, lai Dzidra notamborētu šo paklājiņu, kurš iedarbojas kā krāsu terapijā. Lūcija Ūdre prezentē lakatus - gaisīgus un siltus. Bet Lelde Rudene savus rokdarbus izgatavo no suņu vilnas. Tā kā pašai ir tikai viens garspalvains suns un tas kažoku met tikai divreiz gadā, vilnas pietrūkst. Lūdzu, sūtiet Leldei uz Cesvaini savu mīluļu vilniņas, lai viņai būtu, ko darīt!

Un vēl - vai zinājāt, ka ir iespējams noadīt tārpiņu? Ir iespējams. Pat putniņus - teiksim, oriģinālizmēra zīlīti. Kā tas viss izskatās dzīvē - jābrauc skatīties uz Cesvaini jūnija sākumā, kad notiks izstāde!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko cesvainietes apguvušas projektā

Tamborēšanu uz dakšas, tapošanu uz grābekļa, retināta audekla izgatavošanu uz rāmja, izšūšanu ar lentītēm, pērļošanu, adīšanu

Meistares Vandas Podiņas atziņa: «Pēc adījuma var noteikt sievietes raksturu - ja adījums stingrs, tad tāds arī raksturs

Par suņu vilnu Leldei Rudenei var zvanīt pa tālruni 26219833

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?