Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Mūža pensijas polise ļaus 2. pensiju līmenī uzkrāto paredzēt kā mantojumu

Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO veiktā aptauja - ticība, ka saņems izdzīvošanai pietiekamu valsts nodrošināto pensiju, ir tikai 9,5 procentiem Latvijas iedzīvotāju. Sabiedrības nostāju, iespējams, varētu mainīt likumdošanas izmaiņas, kas tika pieņemtas šī gada sākumā un paredz, ka darba mūža laikā 2.

pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus var pārmantot. Tas nozīmē, ka iedzīvotājam, sasniedzot valstī noteikto pensijas vecumu jeb 62 gadus, ir iespēja izvēlēties, vai pensiju 2. līmenī uzkrātos līdzekļus pievienot 1. līmeņa uzkrājumam, no kā pensijas pašreiz maksā pensionāriem, vai arī iegādāties mūža polisi.

Latvijā mūža polise ir pieejama kopš šī gada jūlija, un kopš septembra to piedāvā SEB banka, bet oktobrī tāda būs pieejama arī apdrošināšanas sabiedrībā ERGO, kas jau vairākus gadus šo pakalpojumu sniedz arī Lietuvā un Igaunijā.

Mūža polise ļauj 2. pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus paredzēt kā mantojumu ģimenes locekļiem - piemēram, dzīvesbiedram vai bērniem. Tādējādi darba mūžā uzkrātā summa personas nāves gadījumā netiek automātiski ieskaitīta valsts budžetā, bet gan nonāk tuvinieku rīcībā kā mantojums.

Jāuzsver, ka mūža polise attiecas tikai uz tiem sociālo iemaksu veicējiem, kas pieteikušies pensiju 2. līmenim (kopumā 1,2 miljoni iedzīvotāju), jo likums, kas regulē mūža pensijas polisi, paredz, ka apdrošināšana attiecas tikai uz 2. pensiju līmeņa uzkrājumu neatkarīgi no valsts obligātās pensijas. Pieteikties polises pakalpojumam iespējams piecu gadu laikā pēc pensionēšanās dienas.

Izvēloties mūža polises pakalpojuma līgumu slēgt ar apdrošināšanas sabiedrību, jārēķinās, ka 2. pensiju līmeņa saņēmējam tāda iespēja būs tikai vienu reizi. Tas nozīmē, ja pensionārs izvēlēsies slēgt līgumu ar vienu kompāniju, mainīt pakalpojuma sniedzēju turpmāk vairs nebūs iespējams. Mūža polises pakalpojumam būs arī laika ierobežojums, proti, izmaksas posms nevarēs pārsniegt 20 gadus.

Izvēloties apdrošinātāju, lielākais ieguvums no mūža polises būs iespēja noteikt mantinieku, kas personas nāves gadījumā varēs turpināt saņemt neizmaksāto pensiju. Mantinieks var būt jebkura persona, kas norādīta pensionāra pieteikumā. Paredzams, ka komisijas maksa par mūža polises pakalpojumiem varētu būt ap 2% no apdrošināšanas iemaksas, kas tiks izmantota administratīvo izdevumu segšanai. Līdz ar to pensijas summa būs mazliet mazāka nekā tad, ja pensionētā persona izvēlētos 2. pensiju līmeņa uzkrājumu uzreiz pievienot valsts pensijas grozam.

Te katram pensionāram jāizsver pašam - izvēlēties valsts nodrošināto pensiju un liegt iespēju to nāves gadījumā mantot, vai tomēr šādā gadījumā, maksājot pāris latu, saņemt mūža pensijas polises pakalpojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?